آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه حمایت در گزارشی نوشت:
اين روزها بحث آلودگي هوا و وجود زرات معلق باعث مشكلات زيادي براي شهروندان كلان شهرها به ويژه تهران شده است. شايد تاثير جوي آلودگي هوا بر ريه و قلب مشخصتر از ديگر ارگانهاي بدن باشد و کمتر کسي از تاثير اين آلودگيهاي زيستمحيطي برروي چشم و حتي ژنتيك دردی داشته باشد.
تاثير آلودگي هوا بر حافظه
پزشكان مي گويند: قدرت چسبندگي مونوکسيدکربن به گلبولهاي سرخ ۲۰۰ برابر اکسيژن است و در هواي سالم ۶ ساعت طول ميکشد، خون پاک شود و با کپسول اکسيژن خالص ۳۰ دقيقه طول ميکشد تا مونوکسيدکربن از خون خارج شود.
غير از مونوکسيدکربن و دياکسيد نيتروژن، سرب نيز در هوا وجود دارد. سرب با غلظت ۶۰ ميکروگرم در دسيليتر پلاسما سبب افزايش ورم مغزي ميشود که علايم آن باعث سردردو کاهش ديد شده و حاصل مسموميت مزمن آن کمخوني، افسردگي و کند ذهني و كم حافظگي را بدنبال دارد.
هر چند اين اظهار نظرهاي پزشكي هر شهروند تهراني را به وحشت مي اندازد ولي متاسفانه آلودگی هوای تهران دیگر بخشی جدانشدنی از پایتخت شده و انگار دیگر شهروندان تهرانی نیز به ناچار عادت کردهاند در هوای آلوده تنفس کنند.
افزایش سقط جنین و اختلال های ژنتیکی
در این میان بحث سلامتی جامعه به کلی نادیده گرفته شده و گزارش ها حاکی از آمار افزایش سقط جنین و اختلال های ژنتیکی بر اثر آلودگی هواست و از یک سو بسته های حمایتی برای افزایش جمعیت و زاد و ولد هم در حال تهيه است!
بمباران هوايي تهران
دکتر سعید دستگیری در مورد تاثیر آلودگی هوا بر تولد نوزادان معلول می گوید: بررسی ها نشان می دهد که میزان آلودگی هوای تهران از نظر فلزات سنگین، همچون میزان بمباران ها ست و غلظت فلزات سنگین در هوای پایتخت با میزان فلزات سنگین آزاد شده در هوا پس از بمباران برابری می کند.
وی ادامه می دهد: فاکتورهای مختلفی در بروز اختلال های کروموزومی و بیماری ها و معلولیت های مادرزادی دخیل است که از آن جمله می توان به عوامل محیطی اشاره کرد و آلودگی هوا و پارازیت ها و امواج و اشعه ها نیز در این گروه قرار می گیرند.
آلودگی هوا، افزایش اختلالات ژنتیکی
این استاد دانشگاه مي گويد: آمارها نشانگر این مسئله هستند که مواجه با آلاینده های موجود در هوا همچون سرب و آرسنیک و دیگر فلزات سنگین و نیز در معرض اشعه و پارازیت قرار گرفتن تا ۳۰برابر خطر تولد نوزاد معلول و عقب مانده ذهنی را افزایش می دهد و این زنگ خطری است برای شهروندان پایتخت که هر روزه در معرض این آلودگی های محیطی قرار دارند.
به گفته دکتر دستگیری سه ماهه پیش از بارداری، سه ماهه اول و سه ماهه دوم از زمانهای طلایی به شمار می روند که مراقبتها باید در بالاترین سطح خود صورت بگیرند. این متخصص بیماری های مادرزادی می افزاید: آلودگی هوا در مادران باردار منجر به سرطان و در جنین منجر به نقص های مادرزادی و اختلال های ژنتیکی میشود و از این رو بحث پیشگیری بسیار حایز اهمیت است.
افزایش ۲۴ درصدی اختلال های کروموزومی نوزادان
به گفته اين پزشك به طور معمول از هر یکهزار تولد، دو نوزاد در ایران مبتلا به اختلال های کروموزومی هستند که با افزایش آلودگی هوا این میزان به ۲۴ درصد افزایش می یابد. در واقع می توان گفت آمار تولد نوزادان با نقص ژنتیکی با پدر و مادر کاملا سالم افزایش یافته است که منشا همه این ها آلودگی هواست.
این محقق اپیدمیولوژی خاطرنشان کرد: در تحقیقی که به تازگی انجام داده ایم آمارهایی به دست آمده که حاکی از این است که در کشور یک مورد از هر سه مورد اختلال های ژنتیکی مادرزادی ناشی از آلودگی هوا و پارازیت های موجود است و همچنین این آلودگی های محیطی تا ۳۰ درصد خطر سقط جنین را در کشور افزایش داده است.
با وجوداین هنوز هم برخی بر این باورند که آلودگی هوا و فلزات سنگین موجود در هوا نمی تواند بر روند سقط جنین و جهش های ژنتیکی مادرزادی تاثیر گذار باشد.
ﻣﺤﻤﺪ ﺣﯿﺪرزاده پزشك متخصص هم در ﺧﺼﻮص ﺗﺎﺛﯿﺮ آﻟﻮدﮔﯽ هوا ﺑﺮ بیماریهای ﻣﺎدرزادی ﻧﻮزادان می گوید: اﯾﻦ ﻣﺴﺌﻠﻪ ﺑﯿﺶ از همه ﭼﯿﺰ ﺑﺮ عهده ﺳﯿﺎﺳﺖﮔﺬاران بهداﺷﺖ و ﻣﺤﯿﻂ اﺳﺖ و آنها ﺑﺎﯾﺪ در اﯾﻦ زﻣﯿﻨﻪ ﻧﻈﺮات ﮐﺎرﺷﻨﺎﺳﯽ اراﺋﻪ دهند.
وی اداﻣﻪ می دهد: ﻣﺴﻠﻤﺎ آﻟﻮدﮔﯽ هوا ﯾﮑﯽ از ﻓﺎﮐﺘﻮرهای ﺑﺮوز بیماریهای ﻣﺎدرزادی در ﻧﻮزادان ﻣﯽ ﺷﻮد و ﻧﻤﯽ ﺗﻮان ﻋﻠﺖ اﺻﻠﯽ ﺑﯿﻤﺎری های ﻣﺎدرزادی ﻧﻮزادان و ﯾﺎ جهش های ژﻧﺘﯿﮑﯽ و اﺧﺘﻼل های واﺑﺴﺘﻪ ﺑﻪ آن را تنها زاییده آﻟﻮدﮔﯽ هوا داﻧﺴﺖ و ﻣﺴﻠﻤﺎ آﻟﻮدﮔﯽ هوا ﻧﻤﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ تنهایی ﻋﺎﻣﻞ ﺑﺮوز ﻣﺸﮑﻼت ﺟﻨﯿﻨﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
وی مي گويد: ﺗﻐﯿﯿﺮات ژﻧﺘﯿﮑﯽ ﻣﺴﺌﻠﻪ ای ﻧﯿﺴﺖ ﮐﻪ ﺑﻪ دﻟﯿﻞ اﺳﺘﻨﺸﺎق هوای آﻟﻮده ﺧﺎﻧﻢ ﺑﺎردار ﺑﻪ وﺟﻮد آﯾﺪ و اﺧﺘﻼل ها ﺑﻌﺪ از چهار ﯾﺎ ﭘﻨﺞ ﻧﺴﻞ ﺧﻮد را ﻧﺸﺎن ﻣﯽدهد و ﺑﺮوز ﻣﯽ ﮐﻨﺪ. ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻣﺜﺎل ﻧﻤﯽ ﺗﻮان آﻟﻮدﮔﯽ هوا را ﻋﺎﻣﻞ اﺻﻠﯽ ﺑﺮوز ﺳﻨﺪرم داون ﻗﻠﻤﺪاد ﮐﺮد، اﺧﺘﻼلهای ژﻧﺘﯿﮑﯽ و اﯾﻦ ﻗﺒﯿﻞ ﺑﯿﻤﺎری های ﻣﺎدرزادی ﺗﺎﺛﯿﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ از ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﺨﺘﻠﻒ و ﮔﺬر ﻧﺴﻞهای ﻣﺘﻤﺎدی اﺳﺖ.
در نهایت آنچه که مشخص است این است که نمی توان منکر تاثیرات مخرب آلودگی هوا و پارازیتهای موجود در هوا بر باروری ها، رشد جنین و تولد نوزادان معلول شد و این مسایل باید با بی طرفی و نگاهی روشن و برگرفته از آگاهی های پزشکی مورد بررسی قرار بگیرد و نپسندیم که با ارائه آمار ناصحیح به اصطلاح بخواهیم جامعه را از نگرانی دور کنیم.