کد خبر: ۲۰۲۴۴
تاریخ انتشار : ۳۰ مهر ۱۳۸۴ - ۱۶:۲۰

برنامه های انرژی هسته ای ونزوئلا

آفتاب‌‌نیوز : چاوز که به شدت مخالف دولت ایالات متحده است اعلام کرد تمایل دارد تا با کشورهای آرژانتین، برزیل و احتمالا ایران همکاری هایی را در زمینه انرژی هسته ای به عنوان بخشی از برنامه راهبردی خود برای ادغام منطقه ای آغاز کند. 

ولی کارشناسان انرژی برآورد کرده اند که برای مطالعه، آموزش و سرمایه گذاری در زمینه توسعه پایدار پروژه انرژی هسته ای در ونزوئلا، پنجمین صادر کننده نفت در دنیا، حداقل به پنج سال وقت نیاز است. 

چاوز به یک روزنامه برزیلی گفت: «انرژی هسته ای فقط برای اهداف صلح آمیز است. ما قصد نداریم تا بمب اتمی تولید کنیم و این کشورهای دیگر هستند که به فعالیت های هسته ای اشتغال دارند.
حمایت ونزوئلا از تهران در برابر ایالات متحده و اروپا بر سر برنامه هسته ای این کشور موجب تعجب واشنگتن درباره انگیزه های پنهان چاوز برای دستیابی به انرژی هسته ای شده است. روابط بین ونزوئلا و مشتری اصلی نفت آن یعنی ایالات متحده اخیرا تیره شده است.

ونزوئلا پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را امضا کرده تا کاربرد مواد اتمی خود را محدود کند و پیش از هرگونه برنامه تغییر فناوری باید تابع محافظان آژانس بین المللی انرژی اتمی سازمان ملل متحد باشد. 

یان ادمونسون، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: ما از تمام کشورها از جمله ایران، آرژانتین و ونزوئلا انتظار داریم تا به تعهدات پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای پایبند باشند. 

به دنبال افزایش درآمد نفتی، چاوز تلاش کرده است تا در مقابل نفوذ آمریکا در مبادلات انرژی با کشورها امریکای جنوبی و کارائیب مقابله کند و روابط خود را با ایران، روسیه و هند مستحکم تر کند. 

ایران علاقه مند است تا مبادلات نفتی و آلومینیوم خود را با کاراکاس و ونزوئلا بسط دهد. ونزوئلا تنها کشوری بود که به قطعنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی برای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت رأی مخالف داد.
 
اعلام چاوز درباره دستیابی به فناوری هسته ای با کمک ایران واکنش های بسیار محتاطانه کشورهای آمریکای لاتین را برانگیخت و این کشورها را نگران کرد که عملکرد آمریکا نسبت به این همکاری ها چگونه خواهد بود. 

برزیل و آرژانتین برنامه های بسیار پیشرفته ای را در زمینه هسته ای در آمریکای جنوبی در دست دارند. ولی دولت بزریل اعلام کرده است که وارد شدن ایران به این گروه شرایط را دشوار خواهد کرد. به نظر می رسد آرژانتین برای کمک به ونزوئلا تمایل بیشتری داشته باشد، همانطور که قبلا نیز به این کشور کمک هایی در زمینه فناوری هسته ای کرده بود. 

مقامات ونزوئلا اعلام کرده اند که آنها قصد دارند تا از انرژی هسته ای برای عملیات نفتی استفاده کنند. ولی وزیر نفت، رافائل رامیرز، گفت که این برنامه هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد. 

وی به خبرنگاران گفت: ما قصد نداریم تا رآکتور هسته ای بخریم. ما در حال ارزیابی هستیم تا مکان مناسبی را برای استقرار آن پیدا کنیم. ما برای تولید الکتریسیته از انرژی هسته ای استفاده خواهیم کرد. 

رامیرز گفت ونزوئلا قراردادی را با آرژانتین امضا کرده بود تا کبالت را به منظور مصارف درمانی برای این کشور تامین کند. 

پل ترینسکی، استاد مهندسی هسته ای در دانشگاه کالیفرنیای شمالی، گفت تفاوت زیادی بین درس های دانشگاهی و فعالیت صنعتی وجود دارد. برای فعالیت های عملی به قراردادهای بین المللی نیاز است. 

ونزوئلا دارای رآکتور RV تحقیقاتی است که بیش از 10 سال فعالیت آن متوقف شده است و اکنون نیز برای تحقیقات، فرآورده های غذایی و استریل کردن پزشکی از آن استفاده می شود. 

دانشمندان گفتند که رآکتور CANDU کانادا که دولت آرژانتین از آن استفاده کرده است برای ونزوئلا بسیار کاربرد داشته است. این رآکتور به غنی سازی سوختی پیچیده نیازی ندارد و فقط از اورانیوم طبیعی در آن استفاده می شود. 

کارشناسان معتقدند که ونزوئلا برای داشتن رآکتوری که بتواند برق 700 مگا وات را به یک هزار مگاوات تبدیل کند باید با کشورهایی مانند ایالات متحده، کانادا و اروپا وارد مذاکره شود.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین