کد خبر: ۲۰۷۰
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۸۳ - ۱۳:۵۵
دبیر کنفرانس فناوری هسته ای و توسعه پایدار:

همکاری ایران با آژانس ،اعتبار از دست رفته این نهاد را برگرداند

آفتاب‌‌نیوز : او گفت:سخنرانان و شركت‌كنندگان اين نشست از كشورهاي در حال توسعه، خاورميانه و آسيا، روسيه، آمريكا و كشورهاي اروپايي بودند و اين اجازه مي‌داد ديدگاه‌هاي متفاوت به جامع شدن مباحث كمك كند.

وي ادامه داد: جنبه‌هاي مختلف معاهده NPT در اين مباحث مورد توجه بود زيرا NPT سنگ نهايي رژيم عدم اشاعه هسته‌اي است و كنفرانس مهمي نيز قرار است در ارديبهشت 84 در نيويورك در اين خصوص برگزار شود.

كنفرانس دوماهه آينده NPT در نيويورك از مهمترين موضوعاتي بود كه در دستور كار نشست قرار داشت. شركت‌كنندگان اتفاق‌نظر داشتند كه NPT با چالش‌هاي جدي مواجه است و اگر اعضا نتوانند بر اين چالش‌ها فايق آيند، نظام NPT وارد دوران جديدي مي‌شود.

وعیدی نژاد گفت: با وجود آنكه براساس ماده دوم  NPT ،اعضاي رسمي كلوپ هسته‌اي به 5 كشور محدود است، بيرون ماندن سه عضو داراي سلاح هسته‌اي، خطر عمده‌اي براي موجوديت معاهده است و راه‌حلي براي آن ارائه نشده است. از سوي ديگر دستيابي به جهان شمولي معاهده تنها راهي است كه بر آن تأكيد مي‌شود. 

وي ادامه داد در موردماده سوم نظام پادمان تأسيسات و فعاليت‌ هسته‌اي، سخنرانان و شركت‌كنندگان بر اهميت اجرايي شدن پروتكل تأكيد داشتند اما اذعان كردند  همكاري گسترده ايران با آژانس، زمينه حل و فصل جنبه‌هاي فني پرونده هسته‌اي را فراهم كرده و  توانسته به آژانس كمك كند اعتبار از دست رفته خود در جريان عراق را اعاده كند و نشان دهد كه از توانايي و ابزار لازم براي وظايف نظارتي برخوردار است. 

او در بخش ديگري از سخنان خود تأكيد كرد شركت‌كنندگان بر حق خدشه‌ناپذير كشورهاي عضو براي دستيابي به فناوري هسته‌اي صلح‌اميز تأكيد كرده و آن را در جهت عدم گسترش هسته‌اي ضروري دانستند. 

وي افزود: سخرانان بر ضرورت نظارت بر تأسيسات هسته‌اي كشورهاي عضو NPT تاكيد و اهميت اجراي موثر مواد دوم و سوم معاهده را يادآور شدند و از اينكه برخي از كشورهاي متبوع، علي‌رغم عضويت و پذيرفتن بازرسي‌ها نتوانستند از حق مشروع خود بهره‌مند شوند، ابراز نگراني كردند. اما توجه خاصي نيز به تكنولوژي چرخه سوخت داشتند. 

وعیدی نژاد  ادامه داد: در تمام موارد مربوط به چرخه سوخت، اتفاق‌نظر نبود و برخي شركت‌كنندگان بر حق مسلم خود در دستيابي به چرخه سوخت تأكيد داشتند.

وی گفت:شركت‌كنندگان همچنين حل منصفانه تضمين های  عيني را براي حل پرونده هسته‌اي ايران ضروري دانستند. 

او در ادامه سخنان خود گفت: شركت‌كنندگان اين نشست بر ضرورت اجراي مؤثر ماده شش براي خلع سلاح و برچيدن سلاح تأكيد كرده‌اند و ايجاد و توسعه خاورميانه عادي از سلاح هسته‌اي داراي اهميت ويژه دانسته‌اند.

وي افزود: وجود ذخاير گسترده تسليحات اسرائيل در خارج از سيستم پادمان، مانع عمده ايجاد منطقه خاورميانه عاري از سلاح هسته‌اي است.

در مورد موضوع ايران و مذاكرات با اروپا، شركت‌كنندگان تأكيد كردند كه ايران اقدام به نقض تعهدات نكرده و قصورهايي داشته كه اقدام به اصلاح آنها كرده است.

در مجموع، وعیدی نژاد معتقد بود كه مباحث نشست‌هاي تخصصي جامع در كنفرانس مذكور، زمينه تبادل‌نظر متخصصان و كارشناسان را فراهم آورده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین