آفتابنیوز : آفتاب: افکارنیوز نوشت:
تا حالا شده با يك دست بشقاب، قاشق و چنگال يك ماده غذا بخوريد اما آنها
را نشوييد؟ غير ممكن است چنين كاري انجام دهيد. وسايل و محل هايي در خانه،
به خصوص آشپزخانه وجود دارند كه از نظر تجمع ميكروب ها نه تنها دست كمي از
قاشق و چنگال يك ماه نشسته ندارند، بلكه چند برابر بيشتر ميكروب دارند و
آلوده ترند. آخرين بار كي نمكدان ها و تخته گوشت را تميز كرده ايد؟ حواس
تان به جاگوشتي يخچال هست؟ اگر مي خواهيد ادعا كنيد آشپزخانه تان خيلي تميز
است، بايد حواس تان به وسايل و محل هاي ذكر شده در اين مطلب باشد و آنها
را مرتب تميز كنيد.
سينك ظرفشويي:
استخر ميكروب ها
سينك
هاي ظرفشويي سه برابر از كاسه توالت كثيف ترند؛ البته حق هم دارند چون
تقريباً همه ما با قوي ترين شوينده ها و سفيدكننده ها و خلاصه هر چه دست
مان بيايد به جان كاسه هاي توالت مي افتيم و حسابي از خجالت شان در مي آييم
اما ۹۰ درصد اوقات سينك هاي ظرفشويي را تنها با آبي خابي آبكشي مي كنيم.
سينك ظرفشويي هم مانند دستمال آشپزخانه هميشه مرطوب و پر از باقيمانده هاي
غذا است؛ بنابراين محيط ايده آلي براي رشد ميكروب هاست و بايد آن را به طور
مرتب با مواد ضدعفوني كننده تميز كنيد.
اسفنج و سيم ظرفشويي:
ابر ميكروبي
اسفنج
ها و سيم هاي ظرفشويي محل مناسبي براي تجمع ميكروب هاست. بنابراين نبايد
آنها را پس از شستن ظرف هاي خيس روي سينك بگذاريد. البته اين راه نمي تواند
كمكي به پيشگيري از تجمع ميكروب ها كند؛ توصيه مي شود حداقل هفته اي يك
بار اسفنج ها را پنج دقيقه داخل ظرف پر از مايع ضدعفوني كننده بگذاريد يا
دو دقيقه داخل مايكروفر قرار دهيد.
شير ظرفشويي:
سرسره آبي ميكروب ها
شايد
باورتان نشود اما آب باقيمانده در لوله ها، به خصوص از شب تا صبح، بهترين
مكان براي تكثير شدن ميكروب هايي است كه مي توانند مشكلات تنفسي و گوارشي
برايتان ايجاد كنند. از آنجا كه نمي توان داخل لوله ها را تميز كرد؛
بنابراين توصيه مي شود صبح ها قبل از شستن دست و صورت يا ظرف ها حدود يك
دقيقه شير آب را باز كنيد تا آلودگي ها دفع شوند.
جاظرفي:
پاركينگ ميكروب ها
جاظرفي
هاي كنار سينك ظرفشويي دست كمي از خود آنها ندارند؛ بنابراين بايد حداقل
ماهي يك بار زير آنها را با مواد شوينده و ضدعفوني كننده بشوييد.
نمكدان:
پيست اسكي ميكروب ها
به
قد و قواره كوچكش نگاه نكنيد چون يكي از آلوده ترين وسايل هر خانه اي است.
بهترين راه تميز كردن نمكدان ها پس از هر وعده غذايي و شستن دست ها قبل از
استفاده از آنهاست.
دربازكن:
فست فودي ميكروب ها
معمولاً
كمتر كسي به فكر شستن يا ضدعفوني كردن دربازكن ها پس از استفاده مي افتد.
نتيجه؟ باقي ماندن بقاياي كنسرو ماهي تن، لوبيا و... روي آنها. بنابراين
بايد آنها را بعد از هر بار استفاده با آب گرم و مايع ظرفشويي بشوييد.
چرخ گوشت:
آسياب ميكروب ها
هر
چه مي كنيم، از دست گوشت خام و ميكروب هايش مي كشيم. چرخ گوشت هم مانند
تخته گوشت و جاگوشتي در صورت تميز نشدن به بهشت ميكروب ها تبديل مي شود. پس
بايد تمام اجزاي چرخ گوشت را پس از استفاده با آب گرم و مواد شوينده شستشو
دهيد. قسمت هاي ثابت چرخ گوشت را نيز مي توانيد با دستمال آغشته به آب گرم
و مواد شوينده تميز كنيد.
جاميوه اي:
باغ ميكروب ها
اگر
ميوه ها را نشسته داخل يخچال نگه مي داريد و جاميوه اي را هم نمي شوييد، به
قارچ ها و كپك ها فرصت رشد مي دهيد. ماهي يك بار آب گرم را با مواد پاك
كننده مخلوط كنيد، كمي جوش شيرين اضافه كنيد و داخل جاميوه اي بريزيد. دو
ساعت صبر كنيد. جاميوه اي را شستشو داده و كاملاً خشك كنيد.
دستمال آشپزخانه
هتل ميكروب ها
اين
تكه پارچه در ظاهر بي آزار را به هيچ وجه دست كم نگيريد چون مي تواند
تبديل به آلوده ترين شي آشپزخانه شود؛ ميكروب ها براي رشد سريع نياز به دو
عامل دارند؛ رطوبت و غذا. عواملي كه دستمال آشپزخانه به خوبي آنها را فراهم
مي كند. براي از بين بردن باكتري هاي مقيم دستمال مانند سالمونلا و اي
كلاي، دستمال هاي خيس را دو دقيقه داخل مايكروفر بگذاريد. اين كار را براي
سيم هاي ظرفشويي انجام ندهيد. پس از اين مدت اجازه دهيد دستمال ها كمي خنك
شوند؛ سپس آنها را از داخل مايكروفر در آوريد. در اين صورت خيال تان راحت
باشد كه كل ميكروب ها از بين مي روند.
جاچاقويي:
چاله ميدان ميكروب ها
بيشتر
خانم ها دوست دارند موقع آشپزي وسايل مورد نياز دم دست شان باشد، به خصوص
چاقوها. بنابراين جاچاقويي خيلي نزد آنها محبوبيت دارد اما هر چه خانم ها
به تميزي چاقوهايشان اهميت مي دهند، به تميزي جاچاقويي توجه نمي كنند.
نتيجه؛ جمع شدن بروبچه هاي ميكروب داخل اين وسيله محبوب شان توصيه مي شود
حداقل ماهي يك بار ظرف گودي را با آب گرم، پودر صابون و مواد ضدعفوني كننده
پر كنيد و جاچاقويي را چند دقيقه داخل آن قرار دهيد. سپس تمام زواياي آن
را با يك مسواك يا برس كوچك كاملاً شستشو دهيد و آبكشي كنيد. چاقوها را
تنها پس از خشك شدند كامل سرجايشان بگذاريد.
تخته گوشت:
رستوران ميكروب ها
گوشت
خام مي تواند حاوي ميكروب هايي مانند سالمونلا باشد و وقتي گوشت را روي
تخته قطعه قطعه مي كنيد با اين ميكروب ها به طور مستقيم تماس پيدا مي كند.
با اين حساب، تخته هاي گوشت را بايد پس از اتمام كار حتماً با رعايت اصول
بهداشتي تميز كرد. اگر از تخته هاي پلاستيكي استفاده مي كنيد مي توانيد آن
را داخل ماشين ظرفشويي بگذاريد يا با آب جوش تميز كنيد. تخته هاي چوبي را
نيز مي توانيد با مواد ضدعفوني كننده بشوييد.
دستگيره هاي آشپزخانه
دروازه هاي ميكروب ها
وقتي
از داخل يخچال چيزي بر مي داريد، ادويه ها را از داخل كابينت در مي آوريد
و... ميكروب ها را در آشپزخانه پخش مي كنيد، به خصوص اگر قبلش با گوشت خام
يا محصولات نشسته سروكار داشته ايد. براي كاهش خطر چند بار در روز سطوح و
وسايل آشپزخانه پرمصرف را ضدعفوني كنيد، به ويژه قبل و بعد از پخت و پز.
دستگاه قهوه ساز:
كافه ترياي ميكروب ها
ما
ايراني ها اهل چاي هستيم تا قهوه، به همين دليل دستگاه هاي قهوه ساز خيلي
پرمصرف نيستند اما به نظر مي رسد اين دستگاه ها بين زوج هاي جوان تر محبوب
ترند؛ بنابراين نبايد از آنها غافل شد. اگرچه قهوه داراي خواص ضدباكتري است
اما دستگاه هاي قهوه ساز اين ويژگي را ندارند. اين دستگاه ها به اندازه
كافي داغ نمي شوند تا بتوانند ميكروب هايي را كه داخل فضاي تاريك و مرطوب
منبع آب و لوله هاي داخلي شان رشد مي كنند، از بين ببرند. روش ساده اي براي
ضدعفوني كردن اين دستگاه ها وجود دارد؛ هر ماه با محلول آب و سركه سفيد
(به ميزان ۵۰ به ۵۰ درصد) قهوه سازتان را تميز كنيد. محلول را داخل دستگاه
بريزيد و اجازه دهيد ابتدا نصف آن از دستگاه خارج شود سپس آن را خاموش كنيد
و يك ساعت صبر كنيد. پس از آن باقيمانده محلول را از دستگاه خارج كنيد.
جاگوشتي يخچال يا فريزر:
قصابي ميكروب ها
احتمال
اينكه گوشت خام حاوي ميكروب هاي سالمونلا و اي كلاي باشد زياد است؛ پس اگر
آب گوشت روي مواد غذايي ديگر بريزد، آنها را نيز آلوده مي كند. بنابراين
هميشه طبقه هاي پاييني يخچال يا فريزر را براي نگهداري گوشت انتخاب كنيد.
در بسته بندي گوشت هم دقت كنيد تا آب نشت نكند و اگر هم از دست تان در رفت و
اين اتفاق افتاد، سريع گوشت را خارج كنيد و محل را با آب گرم و مواد
شوينده شستشو دهيد.