آفتابنیوز : آفتاب: همزمان با هشدار سازمان انتقال خون نسبت به کاهش ذخایر خونی، دکتر «عابد فتاحی» عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نسبت به واردات خون به کشور هشدار داد و اظهار نگرانی کرد.
این در حالی است که دکتر «بشیر حاج بیگی» مدیرکل روابط عمومی سازمان انتقال خون ایران در گفت و گو با خبرنگار ما، هرگونه واردات خون به کشور را تکذیب میکند.
هیچ خونی از خارج کشور وارد نمیشود
مدیرکل روابط عمومی سازمان انتقال خون خاطرنشان میکند: از بدو تاسیس سازمان انتقال خون، خون و فرآوردههای آن به صورت صددرصد رایگان در مراکز درمانی توزیع میشود. در پی تماس تلفنی خبرنگار ما با دکتر بشیر حاج بیگی وی همچنان اصرار دارد هیچ خونی از خارج از کشور وارد نمیشود و حرفهای عابد فتاحی پایه و اساسی ندارد. وی در ادامه تأکید میکند: البته در برخی استانهای بزرگ کشور، مشکل کمبود خون جدی است و امیدواریم مردم اهدای خون را به روزهای تاسوعا و عاشورا موکول نکنند. تهران، البرز، فارس، خراسان رضوی و گیلان استانهایی هستند که کمبود ذخایر خونی دارند، اما استان تهران به سبب مصرف بالا و نیز به این دلیل که بسیاری از بیماران از شهرستانها برای درمان به تهران میآیند و جراحیهای بزرگ را در بیمارستانهای تهران انجام میدهند، رتبه اول را در کمبود ذخیره خونی دارد.
دکتر حاج بیگی میافزاید: از مجموع خونهای اهدایی در 6 ماهه اول امسال (حدود یک میلیون و 95 هزار واحد خون)، گروه خونی AB منفی کمتر از یک درصد بوده است. وی خاطرنشان کرد: در کشور نیاز به همه گروههای خونی منفی بویژه ABمنفی به خاطر نایاب بودنش بیشتر است.
حاجی بیگی، گروههای خونی Aمثبت را 27 درصد، Aمنفی 3 درصد، Bمثبت 22 درصد، Bمنفی 5/2 درصد، ABمثبت هفت درصد، Oمثبت5/33درصد و Oمنفی 4 درصد از مجموع خونهای اهدایی طی این مدت بیان کرد.
تماس با مشترک مورد نظر مقدور نمیباشد
پس از اینکه حاج بیگی میگوید من اطلاعی ندارم که چرا یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان نسبت به واردات خون اظهار نگرانی کرده و بهتر است از خودشان بپرسید، خبرنگار ما به تلفن همراه دکتر «عابد فتاحی» زنگ میزند، اما هربار این پیغام را میشنود: «در حال حاضر تماس با مشترک مورد نظر مقدور نمیباشد». ای کاش واقعا حرفهای عابد فتاحی درست نباشد، اما همین چند سال پیش بود که کام عده زیادی از مردم کشور ما با ورود اولین محموله خونهای آلوده برای همیشه تلخ شد و برخی هموطنان بیمار، به بیماریهای بزرگتر و خطرناکتر مبتلا شدند. امید است مسؤولان به اندازه کافی در این زمینه دقت نظر داشته باشند.
تهران؛ 3600 واحد نیاز، 1200 واحد اهدا
از سوی دیگر، دکتر قاسم اسلامی مدیرکل مرکز انتقال خون استان تهران نسبت به کاهش ذخیره خونی در تهران هشدار داده و گفته است: باید 5 تا 7 روز ذخیره خون داشته باشیم، اما در حال حاضر میزان ذخایر خونی به حدود 3 روز رسیده و در مرحله هشدار قرار داریم. به گفته وی، در مهرماه امسال حدود 33 هزار نفر به پایگاههای انتقال خون استان تهران مراجعه کردهاند که از این شمار 28 هزار کیسه خون تهیه و به مراکز درمانی ارسال شده است. مراکز درمانی تهران روزانه سه تا 3600 واحد خون نیاز دارند که در حال حاضر اهدای خون روزانه به حدود 1000 تا 1200 واحد کاهش یافته و نشانگر کمبود خون در تهران است. وضعیت سایر فرآوردهها چون پلاکت نیز همین گونه است، اما اکنون نیاز به گلبول قرمز فشرده بیش از فرآوردهها احساس میشود.
به خونهای وارداتی مشکوکم
این هشدارها سبب شد دکتر «عابد فتاحی» عضو کمیسیون بهداشت و درمان نسبت به واردات خون هشدار بدهد و اعلام کند به سلامت خونهای وارداتی مشکوک هستیم. وی گفته است باید فرهنگ خوندهی را در مردم زیاد کنیم و مطبوعات و صدا و سیما باید بیشتر در این زمینه کار کنند، زیرا در این زمینه کمکاری شده است. در چنین شرایطی باز نیاز نمیبینم که خون از کشورهای دیگر وارد کنیم و کافی است این پیام به مردم داده شود که با کاهش ذخایر خون مواجهیم تا با مراجعه آنها به اندازه چند ماه خون ذخیره کنیم. عضو کمیسیون بهداشت و درمان با اشاره به افرادی که به صورت مرتب خون میدهند، افزود: باید با افرادی که در مراکز انتقال خون پرونده دارند و مرتب خون میدهند در ارتباط باشیم. فتاحی تصریح کرد: بسیار خوشبین هستم که با اطلاع رسانی صدا و سیما به مردم، میتوانیم مشکل کاهش ذخایرخون را برطرف کنیم.
نیاز خونی را با کمک مردم برطرف کنیم
وی با تأکید بر اینکه به هیچ عنوان با واردات خون در هیچ زمانی موافق نیستم، افزود: مخالفتم از آن رو است که نسبت به سلامت خونهای وارداتی مشکوکم. اگرچه خونهایی که به کشور وارد میشوند در بهترین آزمایشگاهها مورد آزمایش قرار میگیرند، اما با این وجود نسبت به آنها خوشبین نیستم، از همین رو باید مشکل کاهش ذخایرخون را در داخل کشور رفع کنیم. وی با اشاره به اینکه مردم باید بدانند خون دادن یکی از راههای سلامت است، افزود: مردم از ریختن چند قطره خون از بینیشان وحشت دارند و همین ترس سبب شده خون ندهند، اما این آمادگی را باید در آنها افزایش دهیم.
سازمان انتقال خون تکذیب کرد
مدیرکل دفتر روابط عمومی سازمان انتقال خون ایران اعلام کرد: از زمان تاسیس سازمان انتقال خون ایران، هیچ گونه خون و فرآوردههای خونی (گلبول قرمز فشرده شده، پلاسما، پلاکت و کرایو) به کشور وارد نشده است.
دکتر بشیر حاجی بیگی در گفتوگو با وبدا گفت: خون و فرآوردههای آن در کشور ما از طریق اهدای داوطلبانه تامین میشود. وی با تاکید بر اینکه واردات خون هیچ گونه توجیه علمی ندارد زیرا در مراکز علمی دنیا و سازمان بهداشت جهانی به دلیل مسایل اپیدمیولوژیک هرکشور، واردات خون از کشورهای دیگر را بکلی ممنوع اعلام کرده، گفت: به همین دلیل است که در پایگاههای انتقال خون، دریافت خون را مشروط به ارایه کارت ملی اهدا کننده میدانند. دکتر حاجی بیگی یادآور شد: ممکن است برخی داروهای مشتق از پلاسما که زیرمجموعه دارویی کشور بوده و سیاستگذاری و برنامه ریزی آن مانند تمام داروهای دیگر تحت مدیریت سازمان غذا و دارو در وزارت بهداشت است وارد کشور شوند، اما خون و فرآوردههای آن با مشتقات دارویی تفاوت بسیار دارند. وی افزود: اهداکنندگان، 27 واحد به ازای هر هزار نفر خون را تامین میکنند و از هر کیسه خون اهدا شده (پلاسما، پلاکت، گلبول قرمز) برای سه بیمار استفاده میشود.