معمولاً واژه رژیمی در ذهن مردم برابر با کم کالری است و نشان میدهد ماده غذایی مذکور به لاغری کمک میکند یا حداقل از چاقی بیشتر جلوگیری میکند، غافل از این که این نانها از نظر مقدار انرژی که در بدن تولید می کنند مانند سایر نانها هستند اما از نظر مواد مغذی ویژگیهایی دارند که آنها را برای یک گروه خاص، مناسب می سازند.
نان مناسب خود را انتخاب کنید!
"فریبا عبدالمنافی" کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در این رابطه به ایسنا گفت: هرچند نانهای رژیمی از نظر مقدار انرژی همانند سایر نانها هستند، اما شما باید با توجه به نوع بیماری و یا مشکلتان، نان مناسب خود را انتخاب کنید، نانها کم سدیم و کم نمک برای افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند مناسبند و نان جو به کاهش کلسترول و چربیهای مضر خون کمک کرده و برای افرادی که از چربی خون بالا رنج میبرند مناسب است.
وی ادامه داد: نانهای حاوی سبوس به علت محتوای بالای فیبر و تأثیر آن بر قند خون، به تنظیم قند خون افراد دیابتی کمک میکنند، بنابراین در انتخاب نان رژیمی با توجه به نوع بیماری تان تصمیم بگیرید و به یاد داشته باشید شوید، زنجبیل و یا سایر سبزیجاتی که به این نانها اضافه میکنند تاثیر چندانی بر چربی خون شما ندارند.
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: این نانها تنها مقادیر جزیی از این مواد غذایی را وارد بدن شمامی کنند که ماده غذایی با این مقدار، قادر به اثر بخشی نیست و این مواد نقش تزئینی و تا حدی تلقینی داشته و جز بالابردن قیمت نان تاثیر دیگری ندارند.
عبدالمنافی با بیان اینکه همیشه به خاطر داشته باشیم واژه رژیمی برای نانها باعث نمی شود مجاز باشیم تا هر مقدار از این نانها را مصرف کنید اظهار کرد: تنها به این معنی است که این نانها به سلامتی شما کمک میکنند بلکه ممکن است با نانهایی که حاوی دانه آفتابگردان، کنجد و شاهدانه هستند مواجه شده باشید که این نانها حاوی مقادیر زیادی ویتامینهای گروه ب و اسیدهای چرب مفیدی هستند که برای کودکان در حال رشد، افراد دچار لاغری و کمبود وزن و بیماران سوء تغذیهای بسیار مناسب می باشند، چرا که نه تنها به علت داشتن دانههای چرب انرژی بیشتری را وارد بدن می کنند، بلکه تراکم بالایی از مواد مغذی مورد نیاز بدن را نیز دارا هستند.
انتخاب بهترین نان
در انتخاب بهترین نان باید به دو نکته توجه کرد اول بافت نان و دوم مواد تشکیل دهنده نان.
بافت نان
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: از نظر بافت نانها به دو دسته تقسیم می شوند، نانهای نازک مانند لواش و نانهای حجیم مانند انواع باگت، بربری وسنگک.
عبدالمنافی تصریح کرد: نانهای نازک برخلاف ظاهرشان حاوی انرژی زیادی هستند، چرا که آب درصد زیادی از حجم نانهای حجیم را به خود اختصاص داده است، در حالی که در نانهای نازک، آرد و روغن بیشتر حجم نان را تشکیل می دهند، بنابراین محتوای انرژی نانهای نازک نسبت به نانهای حجیم در حجم برابر، بسیار بالاتر است. پس در زمینه بافت نان، نانهای حجیم به ویژه نان سنگک به نانهای نازک ارجحیت داند.
مواد تشکیل دهنده نان
وی ادامه داد: نکته دوم، در زمینه مواد تشکیل دهنده نان و مهم تر از همه، آردی است که خمیر نان از آن تهیه شده است.
به گزارش ایسنا، کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان اظهارکرد: بهترین آرد برای تهیه نان، آرد سبوس دار است، چرا که نان سبوس دار نه تنها در هنگام خوردن بیشتر جویده میشود و در نتیجه ترشح بزاق را بیشتر تحریک کرده و باعث سیری زودرس می شود، بلکه سبوس به خودی خود برای سلامتی بسیار مفید است. سبوس از بروز یبوست جلوگیری نموده و همچنین سبوس باعث رسوب زدایی دیوارههای روده و معده از مواد زاید و پاک سازی پرزهای روده از مواد زاید و پاک سازی آن از ذرات خارجی، سموم و عوامل سرطان زا میشود. سبوس مانع جذب سریع قند و چربی شده و برای افراد مبتلا به دیابت و یا چربی خون بالا بسیار مفید است.