آفتابنیوز : آفتاب: اعتماد در ادامه نوشت: از آنجا که ظاهر همه این پستهها شبیه به هم است هیچکس نمیداند این پسته کیلویی 42 هزار تومان با پسته کیلویی 52 هزار تومان چه فرقی دارد؟ این در حالی است که مردم این روزها پسته کیلویی 29 هزار تومان هم میخرند و تصور میکنند این پول تنها برای آن است که پسته کمی کهنه شده اما ماجرا کمی پیچیدهتر از این حرفها است.
کیسههای 70 کیلویی پسته خوب و با کیفیت در بازار برای مغازهدار بالغ بر سه میلیون تومان هزینه دارد که سود 5 درصدی را که لحاظ کنید از کیلویی 42 هزار تومان به بالا به دست مشتری میرسد اما این هزینه برای آجیل شب عید بسیاری از خانوارها رقم گزافی است که تن دادن به آن سخت است برای همین مردم به سراغ پسته ارزانتر میروند بیآنکه خبر از وجود پسته آب خندان یا پستههای قرصی داشته باشند.
«آب خندان» اصطلاحی شناخته شده میان خشکبار فروشان است. پستههای در بسته که کیفیت مغز آن پایین است در میان یخ میگذارند و با گذشت چند ساعت از ماندن در یخ این پستهها را در کوره گرم میکنند. این فعل و انفعالات باعث میشود دیواره پسته ترک خورده و مغز آن پیدا شود اما این پسته به دلیل رطوبت یخ و حرارت بوی خاصی گرفته است برای همین پسته را با جوهر لیمو و نمک بو میدهند و در نهایت مشتری با دیدن ظاهر پسته با تصور اینکه این پسته خندان است به سراغ آن میرود و اگر فوت و فن خرید پسته را نداند برای این پسته نازل قیمت گزافی میدهد.
پسته خوب خریدن قلقهای خاصی دارد که مهمترینش همان پسته خام است. اگر پسته خام بماند بوی کهنگی و شکل آن جلبتوجه میکند بنابراین همه پستههای خام با کیفیت واقعی به خریدار عرضه میشوند برای همین اگر پول خوبی میدهید بهتر است پسته خام بخرید چون پسته خام با کیفیت برداشت همان سال است. اما اگر به هر دلیلی به خریدن پسته خام علاقه ندارید باید به دنبال شنیدن صدای پسته باشید.
برای خریدن هر پسته یک مشت از آن را در دستتان بگیرید و نزدیک گوشتان تکان دهید اگر صدای ترق و تروق مغز پستهها زیاد بود یعنی مغز در پوسته پسته صدای زیادی ایجاد میکرد باید بدانید که پسته آب خندان به دستتان دادهاند. اما برخی از فروشندگان پسته از این هم پا را فراتر میگذارند و هنگام بو دادن به همراه جوهر لیمو و نمک کمی هم نشاسته قاطی مواد میکنند و بدینترتیب مغز پستههای آب خندان به پوسته میچسبد و در هنگام تکان دادن صدایی از آن بیرون نمیآید.
پستههایی هم هستند که ظاهر خوبی دارند و حتی طعمشان به دلیل بو دادن و آغشته شدن به نمک خوب است اما ممکن است این پستهها پسته قرصی باشند. پستههای قرصی پستههایی هستند که به دلیل جلوگیری از کرم خوردگی و فساد در کیسهها ریخته شده و بعد در معرض دو قرصی قرار میگیرند که اول لای نایلون پیچیده شدهاند و بعد هم لای روزنامه قرار گرفتهاند و آخر سر این بستهها را میان کیسههای پسته در بسته میگذارند. پستههای قرصی سه ماه خوب میمانند و هیچ خبری از کرم خوردگی در آنها نیست و تنها برای رفع بوی ناشی از قرصها با نمک بو داده میشوند. واقعیت آن است که خریدن پسته برای آنها که در بازار خشکبار هم هستند خرید سختی به حساب میآید و تجربه لازم دارد برای همین بهتر است قبل از شلوغی بازار و خریدهای لحظه آخری به سراغ خریدن پسته بروید تا فرصت داشته باشید از میان دهها نمونه، پسته بهتری را انتخاب کنید اما سادهترین روش برای خریدار بیتجربه خریدن پسته خام است که تکلیف مزه، رنگ و شکلش روشن است.