کد خبر: ۲۳۸۵۵
تاریخ انتشار : ۱۷ آبان ۱۳۸۴ - ۲۲:۵۵

حریری یا اسد .. سوژه اصلی مهلیس کدام است ؟

آفتاب‌‌نیوز : به نوشته این روزنامه عبری زبان دونالد رامسفیلد وزیر دفاع آمریکا هم در دیدار جمعه گذشته خود با موفاز این موضع کاخ سفید را به اطلاع طرف اسرائیلی رساند.

برخی از اعضای هیئت اسرائیلی که در این جلسه حضور داشتند خبر دادند که رامسفیلد در این دیدار علنا وصراحتا متهم کرد که زمینه عبور تروریست ها را از سوریه به سوی عراق فراهم می کنند تا آنها سربازان آمریکایی را بکشند.

اما در عین حال این روزنامه اسرائیلی مدعی شد رامسفیلد به طرف اسرائیلی اطلاع داد که از نظر دولت آمریکا بهتر آن است که بشار اسد در قدرت باقی بماند زیرا از نظر واشینگتن "شیطانی را که می شناسی بهتر از دوستی است که نمی شناسی" از اینرو مراکز تصمیم گیری آمریکا توجه چندانی را یافتن جانشینی برای اسد نمی دهند.

از سوی دیگر جنگ لفظی بین انگلیس وسوریه در مورد دعوت شدن یا عدم دعوت از بشار اسد برای شرکت در نشست سران اتحادیه اروپا وحوزه جنوبی دریای مدیترانه نیز نشان داد که اروپا هم برخلاف بحران عراق مایل است در این بحران سهم عمده ای را ایفا کند.

این روزها همه راه ها به دمشق ختم می شود وکمتر جلسه منطقه ای یا بین المللی است که پرونده اتهام سوریه در دست داشتن در ترور حریری وپیامدهای بعدی آنرا مورد بحث وبررسی قرار ندهد.

به هر شکل سوری ها هم خود چندان بی میل نیستند که این مسئله جنبه ای فرا منطقه ای به خود گرفته ودست کم آنها در مقابل آنچه که به زیاده خواهی آمریکا درخاور میانه شهرت یافته تنها نمانند. بخصوص که در جهانی که تک قطبی حرف اول آنرا می زند دل بستن به اختلاف سلایق در کسب منافع بین قدرت های درجه دومی همچون فرانسه با رهبر جهان تک قطبی یعنی آمریکا در کنار حضور چین ، روسیه می تواند روزنه امیدی برای مراکز تصمیم گیری سوریه محسوب شود.

مسئولین سوری ظاهرا پرونده همسایه خود عراق که طی ده سال کامل به سقوط بغداد منجر شد را به خوبی مطالعه کرده واز آن درس های بزرگی گرفته اند.

در این چارچوب است که اکنون آغاز همکاری خود را با دتلف مهلیس به اعلام مرجعی بی طرف با پارامترهای مشخص در مورد میزان همکاری خود با سازمان ملل مرتبط کرده اند.

به بیانی دیگر سوری ها خواستار ایجاد شاخص های ملموسی از همکاری یاعدم همکاری هستند ، خط کشی که یک هیئت بی طرف از طریق آن میزان همکاری سوری ها را بر اساس قطعنامه 1636 بسنجد وبه دمشق نمره بدهد نه آنکه تمامی این معیارها در اختیار آمریکا باقی مانده وهر روز بر میزان خواسته های خود از دمشق تا از پا افتادن آن بیافزاید.

سوری ها هنوز بلایی را که بر سر شاخه بغداد حزبشان آمد را فراموش نمی کنند وسناریوی صدور قطعنامه های پیاپی شورای امنیت از زمان جنگ عراق علیه کویت تا سقوط بغداد در ذهن خود زنده نگه داشته اند .

به بیانی دیگر تکرار سناریوی عراق در مجبور شدن به کرنش در برابر خواست جامعه جهانی وسپس سرنگون شدن به دست ارتش های به بزرگترین کابوس مسئولان سوری مبدل شده است.

این کابوس دیپلماسی دمشق را بر آن داشت فعالیت گسترده ای را در طول وعرض کشورهای عربی انجام دهد وبه رهبری ولید المعلم دیپلمات برجسته سوری ومرد همه کاره وزارت خارجه سوریه طی چند ماه گذشته پروژه ایجاد موج عربی در برابر طوفان بین المللی را سامان دهد.

تمامی این تکاپو ها صد البته باعث نشد تا کوفی عنان دبیر کل سازمان ملل متحد سه شنبه از قاهره یکی از تکیه گاه های مهم سوریه در خاور میانه وجامعه جهانی اعلام کند که دمشق موظف به ادامه همکاری با کمیته تحقیق بین المللی است واز اینرو من از سوری ها می خواهم این همکاری را ادامه دهند.

این موضع عنان به خودی خود چارچوب نشست سه جانبه سران مصر ، عربستان وسوریه را هم مشخص کرد وبه قاهره وریاض حدودی را که می توانند در داخل آن به مانور برای پادر میانی جهت کاهش فشار بر سوری بپردازند را نشان داد.

سوری ها پیش از نتیجه بخش شدن پادرمیانی های اعراب جهت حل وفصل این بحران ، با شرایط بسیار بغرنجی روبرو هستند ، شش نفر از افسران سرشناس امنیتی سوریه باید برای بازجویی تسلیم مهلیس شوند ، واز آن بدتر آنکه این بازجویی در لبنان انجام خواهد شد.

گرچه گفته می شود طبق توافق محرمانه ای که با وساطت وزیر خارجه قطر در پاریس انجام گرفت ، آصف شوکت بعنوان قربانی اصلی حفظ نظام در سوریه به قربانگاه مهلیس در مونتیوردی بیروت گسیل خواهد شد اما به
به اعتقاد برخی دیگر از کارشناسان این اقدام مهلیس به خودی خود اقدامی تحریک آمیز برای مردم وحس ناسیونالیستی مسئولین سوری وحتی بشار اسد خواهد بود زیرا حضور شخصیت هایی که روزگاری در لبنان حرف اول وآخر رام حداقل از نظر سیاسی می زدند در لبنان بعنوان یک مظنون وبازجویی از آنها در خاک این کشور درخوشبین ترین تفسیرها خرد شدن شخصیت این افراد است.

حال اگر نام شوهر خواهر بشار اسد را هم به این معادله بیافزایم بغرنجی ووخامت این اوضاع برای کاخ نشینان لاذقیه بیشتر نمایان می شود وحتی در صورتی که بخواهیم نظریه توطئه را هم بپذیریم وبازجویی از آصف شوکت را معامله ای بین بشار اسد وژاک شیراک هم بدانیم ، اسد هرگز نخواهد توانست پاسخ مناسبی برای خواهرش "بشری" در مورد علت دچار شدن شوهرش آصف شوکت به این سرنوشت بیابد.

دراین حال برخی از مطبوعات عربی از نوعی معامله وتوافق برای اطمینان دادن به دمشق خبر دادند ، بر اساس این توافق با وجود آنکه مهلیس تمامی بازجویی خود رادر هتل "مونتیوردی" در شرق بیروت انجام می دهد اما در صورت مضنون شدن به یک یا چند نفر از این شخصیت ها این احتمال وجود داد که آنها به درخواست وی در سوریه بازداشت ونگهداری شوند.

گرچه این یک امتیاز برای شخصیت های سوری است اما اگر از طرف دیگر به آن بنگریم خواهیم دید که در واقع قاضی آلمانی قصد دارد حاکمیت قطعنامه 1636 را به داخل خاک سوریه هم سرایت دهد.

تا لحظه تهیه این مطلب پرسش هایی سوری چندی از سوی مهلیس به پاسخ مانده است :

1- چرا باید این افراد در سوریه بازجویی شوند؟

2- آنها بعنوان شاهد فراخوانده شده اند یا مظنون بخصوص که تعدادی از آنها در دور قبل از تحقیقات در سوریه مورد بازجویی قرار گرفته بودند؟

3- چگونه باید از سوریه به لبنان منتقل شوند؟

4- اگر حاضر به آمدن به لبنان نشوند چه خواهد شد؟

5- چه مرجع قضائی در مورد تدابیر بعدی (در صورت نیاز به آن) تصمیم گیری کرده وحکم صادر خواهد کرد؟

آنچه مشخص است این است که چند روز آینده روزهای سوریه در رسانه های گروهی خواهد بود .

سوریه از ترس تکرار کابوس عراق آمادگی خود را برای همکاری با جامعه جهانی به رهبری آمریکا اعلام کرده است اما تا چه حد این همکاری پیش خواهد رفت ، آیا آگر شخص بشار اسد برای بازجویی فرا خوانده شود (که احتمال مانور تبلیغاتی در مورد آن می رود) آنگاه دمشق چه خواهد کرد.

اکنون رهبران سوریه در مقابل طوفان جهانی خم شده اند اما تا چه زمان خواهند توانست به این روند ادامه دهند ؟

به راستی برای آمریکا که دو جنگ فرسایشی را در افغانستان وعراق انجام می دهد سوریه آمریکایی بدون بشار اسد بهتر است یا بشار اسد بدون گارد قدیمی پدر وحزب بعث در سوریه ؟!!
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین