آفتابنیوز : آفتاب: در حالی که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی می گوید طرح تجمیع بیمه ها مشکلات اجرایی، مالی و اجتماعی فراوانی دارد و ساختارها را نمی توان به یک باره تغییر داد، انوشیروان محسنی بندپی از ارسال طرح تجمیع بیمه ها تا دو هفته دیگر به وزارت تعاون خبر می دهد.
سازمان بیمه سلامت در سال ۹۱ تشکیل شد که هدف از آن تجمیع سازمانهای بیمه گر کشور بر اساس ماده ۳۸ قانون برنامه پنجم توسعه بود. یکی از اهداف مهم این سازمان این بود که در ایران هیچ فردی بدون پوشش بیمه درمان نباشد. با وجود اینکه از تشکیل این سازمان ۲ سال می گذرد اما این سازمان نتوانسته طرح تجمیع بیمه ها را اجرایی کند. مسئولان دولت دهم قول دادند و عمل نکردند و دولت یازدهم نیز قول اجرایی شدن این طرح را به منظور کاهش مشکلات مردم و گسترش سطح پوشش داد اما هنوز از این قول و قرارها مدت زمان زیادی نگذشته که علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مشکل بزرگ اجرا نشدن طرح تجمیع بیمه ها را متفاوت بودن منابع مالی بیمه ها دانست و معتقد است: «نمی توان یکباره ساختارها را برهم زد. متاسفانه این کار تاکنون زمین مانده است ولی ما آن را آغاز کردهایم بنابراین تجمیع در رویهها و خدمات و پس از آن یکسان کردن منابع را در دستور کار خود قرار دادهایم».
مشکلات اجرایی، مالی و اجتماعی طرح تجمیع بیمه ها
در همین رابطه رئیس سازمان بیمه سلامت در گفت و گو با خبرنگار «پیام نو» درباره مشکلات اجرایی، مالی و اجتماعی طرح تجمیع بیمه ها می گوید: «تجمیع بیمه ها کاری کارشناسی است که اجرای آن اجتناب ناپذیر است و باید صورت بگیرد اما اجرا شدن این طرح نیازمند پیش شرط ها و الزاماتی است. یکی از سازوکارها این است که منابع ورودی صندوق های مختلف تقریبا یکسان باشد. اینکه یک صندوق ۹ درصد و صندوق دیگر ۲ درصد حقوق و مزایا را پرداخت کند، درست نیست. بنابراین این الزامات باید فراهم شود، تا طرح تجمیع بیمه ها صورت بگیرد.»
انوشیروان محسنی بندپی با بیان اینکه سازمان بیمه سلامت در حال انجام کارهای کارشناسی درباره طرح تجمیع بیمه هاست، می گوید: «بخش قابل توجهی از این طرح جلو رفته است و در حال تدارک دیدن منابع عمومی برای کل آحاد جامعه هستیم تا بتوانیم یک بسته پایش مطلوب را تهیه کنیم. منتهی اینجا سهم تامین اجتماعی باقی می ماند که کارگران مدعی هستند هزینه هایشان تنها برای درمان صرف می شود. پیشنهاد ما این است که تامین اجتماعی سهم خودش را در حمایت از بیمه کارگری پرداخت کند و پولی را که خود کارگران می دهند برای بیمه تکمیلی آنها هزینه شود».
وی با بیان اینکه یکسان سازی منابع مالی بیمهها و کیفی کردن بسته خدمتی درمان پایه میتواند مبنایی برای تجمیع سازمانهای بیمهگر در بیمه سلامت ایران باشد، عنوان کرد: در صورتی که منابع مالی بیمهها یکسان شده و بسته خدمتی درمان پایه به کیفیترین شکل ممکن ارائه شود، مشکلی برای ادغام وجود ندارد. در بخشی از اجرای این طرح که مربوط به سازمان بیمه سلامت است کارها انجام شده است و این طرح تا دو هفته دیگر به معاونت رفاه وزارت تعاون ارسال می شود اینکه چقدر زمان صرف شود تا این طرح به هیات دولت برای تصویب برسد، مشخص نیست.»
وی در خصوص فرصت سه ماهه مجلس شورای اسلامی برای ادغام ۱۷ صندوق بیمه ای می گوید: «این صحبت توسط یکی از نمایندگان مجلس عنوان شد و به دنبال آن شورای عالی بیمه مصوبه ای را تصویب کرد و این موضوع را قبول کرد اما باید الزامات در نظر گرفته شود. برنامه پنجم توسعه در قلمرو بیمه سلامت یک بسته جامع و کامل دارد و در ماده ۳۸ با بندهای مختلف به این موضوع اشاره شده است. بند «ب» این ماده راجع به تجمیع صندوق هاست و به دولت اجازه داده شده است که کلیه صندوقهای درمانی مشمول ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده پنجم محاسبات عمومی در سازمان بیمه خدمات درمانی ادغام و سازمان جدید بیمه سلامت راهاندازی شود.»
یکی از مشکلات تجمیع بیمه ها شاید قدرت سازمان های بیمه گر در تغییر روندهاست. محسنی بندپی در این باره می گوید: «از نظر آنها کم کردن خدمات باعث مقاومت است، اما ما هم تلاش میکنیم که ثابت کنیم بسته خدماتی ما کمتر از بسته خدمتی بیمهها نیست. ما میخواهیم اعتمادسازی کنیم. هر چند در بحث کلان تامین اجتماعی بیشتر مدنظر قرار دارد زیرا بقیه بیمه ها صندوقچه هستند. اگر تامین اجتماعی برای ادغام تلاش کند بقیه مقاومتی نمی کنند».
مشکلات مالی سازمان بیمه سلامت مرتفع شده است
رئیس سازمان بیمه سلامت مشکلات مالی سازمان بیمه سلامت را مرتفع اعلام می کند و می گوید: «این مشکل حل شد. دولت کمک کرد و الان بدهکاری به ارائه دهدگان خدمات مان نداریم».
وی از ارتقای کیفیت بسته بیمه های سلامت اشاره می کند ومی افزاید: «امسال در بخش بستری سیستم دولتی ۹۰ درصد هزینه ها را دولت تقبل می کند. در بخش هزینه های مرتبط با دارو و آزمایشگاه ۷۰ درصد را پرداخت می کنیم. از خرداد ماه این قانون اعمال می شود. این ها همه طراحی شده است و به زودی اقدام می شود».
به گزارش پیام نو، با توجه به ابلاغ سیاستهای کلی سلامت توسط مقام معظم رهبری نسبت به تجمیع افقی بیمههای درمانی و همچنین پس از گذشت چند سال ازتدوین برنامه پنجم توسعه این امر مستلزم برنامه ای است که بتواند هر چه زودتر اجرایی شود. برنامه ای که گویا روی دست مسئولان مانده است.