آفتابنیوز : آفتاب: فضای سیاسی کشور حال و هوای انتخاباتی گرفته و بولتنسازیها هر روز بیشتر میشود. تخریب و اتهام زنی در بولتنها موجب نگرانی فعالان سیاسی شده است و برپایه همین نگرانی وزیر اطلاعات چندی قبل از فعال شدن بولتن سازها خبر داده بود. سوال اینجاست که این روش از کجا نشات گرفته است و چه پیامدهایی دارد؟
حشمت الله فلاحت پیشه، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فرارو درباره فعال شدن بولتن سازان گفت: معمولا در آستانه انتخاباتها فعالیتهای سیاسی بیشتر میشود و چون ما در ایران فعالیتهای سیاسی مبتنی بر حزب نیست و به صورت غیر متمرکز و غیرشفاف صورت میگیرد، شاهد روشهایی مثل بولتن سازی و یا دیگر رفتارهای غیرقانونی در یک نظام دموکراتیک هستیم.
او با تاکید بر اینکه بولتن سازی تا حدودی خواست فضای سیاسی کشور است، گفت: بخشی از این مساله به ایرادات ساختاری موجود مربوط میشود زیرا ما حزب یا رسانه ارگانی مشخصی که مسئولیت همه مطالب مندرج را به عهده بگیرد نداریم لذا بولتن سازی و رفتارهای غیرمتعهدانه مانند آنکه بر فضای روانی تاثیر منفی دارد، رایج میشود.
این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: علاوه بر ایرادات ساختاری، مقاطع زمانی خاص مانند دوران انتخاباتها نیز به افزایش این رفتارها دامن میزند و شاهدیم که بولتن سازی نیز در کنار دیگر تخلفات انتخاباتی همچون نامشخص بودن هزینههای انتخاباتی، وعدههای انتخاباتی پیگیری نشده در حوزههای مختلف، عدم پایبندی کاندیداها به قوانین انتخابات و... قرار میگیرد.
به گفته وی بولتن سازی معمولا با استفاده از لایههای کذب و غیر شفاف اخبار با رویکرد سلب و تخریب عمل میکند.
فلاحت پیشه افزود: افراد وقتی که قصد تخریب شخصی را دارند وارد فضای بولتن نویسی شده و به رقابت میپردازند در حالی که اگر حرفی برای گفتن داشته باشند میتوانند از روشهای بهتری استفاده کنند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه بولتن نویسی در اصول جامعه مدنی جایی ندارد، گفت: جامعه مدنی محیط سیاسی بین فرد و دولت است که گروههای سیاسی برنامهها و توانمندیهای خود را در آنجا به قضاوت عمومی میگذارند. نکته حائز اهمیت این است که شفافیت اصل مهمی در این جامعه است که در بولتن نویسی از میان رفته و آن را به قاچاق نویسی در حوزه رسانه تبدیل میکند.
نماینده پیشین مجلس در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا این پدیده یک دغدغه جدی برای دولت است و چطور میتوان با آن مقابله کرد، گفت: به طور معمول حرفهای زیبایی در خصوص ضرورت مقابله با این مساله عنوان میشود اما شاهدیم که در عمل برخورد کافی صورت نمیگیرد.
وی افزود: تخریب گران به فعالیتهای خود ادامه داده و سلامت فعالیت سیاسی و رسانهای و اعتماد افکار عمومی را هدف قرار داده و خدشه دار میکنند لذا هیچ ساختار مناسب و کارآمدی برای مقابله با این بداخلاقی سیاسی وجود ندارد.
به گفته فلاحت پیشه علت اصلی به وجود آمدن بولتنهای سیاسی را ناشی از عدم همخوانی نهادهای جامعه مدنی با دموکراسی است و در نتیجه خلاهای موجود است که بولتن نویسهای سیاسی فعال می شوند و جامعه را با آسیبهایی مواجه میکنند.
او معتقد است: بولتنها در خلا رسانهای که به ارگان بودن خود پایبند باشند، جریانهای سیاسی در خلا احزاب، گروههای لابی در خلا گروههای نفوذ و رانتهای دولتی در خلا گروههای دولتی پدید آمدهاند.