آفتابنیوز : با این وجود به نظر می رسد فعال ترین مناقشه منطقه مربوط به روابط ایران و آمریکا باشد. به گمان نویسنده دیلی استار همین مناقشه که عوامل و جهات بسیار متعددی دارد، به نوبه خود در صورت تبدیل شدن به یک فرصت برای نزدیکی صلح آمیز نیز می تواند به عاملی برای امنیت طولانی مدت و ثبات در خلیج فارس و منطقه بدل شود.
در حال حاضر نقطه حساس روابط ایران و آمریکا مسأله اهداف و توانایی های هسته ای ایران است که نیاز به تلاش بیشتر همه کشورهای دخیل در پرونده دارد. سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا تلاش دارند از طریق ادامه مذاکرات در ضمن برآورده شدن خواست ایران در دستیابی به صنایع هسته ای صلح آمیز، تضمین های لازم در جهت اجرای پیمان عدم گسترش تسلیحات هسته ای را به دست آورند.
از گفته های مقامات اصلی اروپایی و ایرانی که فعالانه درباره این موضوع مذاکره می کنند چنین بر می آید که امیدهایی برای حل موضوع وجود دارد. طرفین مذاکره کننده در تلاش اند با ارایه پیشنهادهای جدید منافع و نگرانی های فنی و سیاسی هر دو طرف را برآورده سازند. آمریکا که از دور دستی بر آتش مذاکرات دارد ظاهرا تشخیص داده است که باید در قبال ایران موضعی صبورانه و رفتاری غیر پرخاشجویانه لااقل در محافل عمومی در پیش گیرد تا مذاکرات شانس موفقیت داشته باشد.
موضوعات فنی پیچیده اند اما در صورت حل شدن موارد سیاسی غیرقابل حل نیستند. آمریکا و کشورهای غربی به این بهانه که ایران طی 18 سال گذشته فعالیت ها و امکانات هسته ای اش را گزارش نکرده است، ادعا می کنند که ایران قابل اعتماد نیست. اتهام همزمان حمایت از ترویسم! به ایران نیز بهانه دیگری است که به موجب آن غربیان از باور التزام ایران به بازرسی کامل تاسیسات هسته ای توسط آژانس بین المللی سرباز می زنند.
ایران نیز به نوبه خود رفتار دوگانه غرب را سابقه بدی برای اعتمادسازی می داند. براساس قرارداد 1975 ایران یک نیروگاه هسته ای از آلمان خریداری نمود و فرانسه نیز موظف به تحویل سوخت به ایران شد. اما پس از انقلاب اسلامی تحت فشارهای آمریکا اجرای این قرارداد متوقف شد. ایران از هر طرف تحت معاصره نیروهای آمریکایی و ناتو قرار دارد. از طرفی بی تفاوتی کشورهای غربی نسبت به حملات شیمیایی عراق به ایران و حمایت آنها از رژیم صدام در طول جنگ تحمیلی موانعی اساسی از سوی ایران برای اعتماد تلقی می شوند.
ایران با امضای پیمان عدم گسترش تسلیحات هسته ای و اجازه انجام 12000 نفر روز بازرسی در 10 سال گذشته، شامل بازرسی دایمی از تأسیسات نطنز گام های صلح جویانه ای برداشته است و از سوی دیگر تنها با ریاکاری و سیاست یک بام و دو هوای غرب با گرایش های استعمارطلبانه نوین مواجه شده است. از این رو ایران خواستار شفافیت از سوی غرب است. چرا که غرب بارهانشان داده نسبت به قراردادهایش متعهد نبوده و طی 20 سال گذشته نیز ایران را تحت تحریم های اقتصادی قرار داده است.
موضوع اعتمادسازی همه موضوعات فنی را تحت الشعاع قرار می دهد. مذاکره کنندگان و مقامات دیگر در پی آنند که با یافتن راهکارهای جدید مواضع شان را به یکدیگر نزدیک کنند.
از دیدگاه نویسنده دیلی استار یک راهکار سالم و غیر پرخاشگرانه در رابطه ایران و آمریکا نه تنها برای حل این مسأله بلکه برای فروکش کردن بسیاری از بحران های منطقه به شدت ضروری است.
به نظر می رسد این روزها همزمان با ادامه مذاکرات محتاطانه اروپا و روسیه با ایران واشنگتن این موضوع را بهتر در می یابد. ایران از مذاکرات موفقیت آمیز منافع بسیاری خواهد برد که بیشتر در به دست آوردن وجه یک قدرت صلح جوی منطقه ای خواهد بود که چشم طمع به منافع همسایگان خود ندارد.