آفتابنیوز : رهبر اکثریت سنای آمریکا که در تلاش است به هر طریق ممکن مانع از یک توافق هستهای شود از اوباما خواست از فرصت تمدید یک هفتهای مذاکرت هستهای استفاده کرده و در این مذاکرات وقفه بیاندازد.
به گزارش ایسنا، میچ مک کانل، رهبر اکثریت جمهوریخواهان سنا در یادداشتی در نشریه پولتیکو با انتقاد از تمدید هفت روزه مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 نوشت: دولت باراک اوباما پس از آن که نتوانست به ضربالاجلی که خود تعیین کرده بود، یعنی 30 ژوئن متعهد باشد بار دیگر اعلام کرد این مذاکرات تمدید شده است. اکنون رییسجمهور اوباما و جان کری، وزیر امور خارجه باید از این فرصت برای توقف مذاکرات استفاده کنند، یک گام به عقب بردارند و هدف اولیه مذاکرات را مورد بازبینی قرار دهند.
مک کانل در ادامه به اظهارات اخیر یک سناتور ارشد دموکرات اشاره کرد که گفته بود روند مذاکرات با ایران نگران کننده است و خطوط قرمز ما به چراغ سبز تبدیل شده است.
وی در اینباره نوشت که این وقفه به گروه 1+5 زمان میدهد تا بر سر اهداف بنیادین یک توافق هستهای، شامل توافق کامل بر سر بازرسیها در هر زمانی به هر کجا، شفافسازی کامل در رابطه با آن چه که تحقیقات هستهای مرتبط نظامی خواند و کاهش مرحلهیی تحریمها در صورت پایبندی ایران، به تفاهم قطعی برسند. دستیابی به بهترین توافقی که مورد قبول ایران است به جای تحقق واقعی هدفمان مبنی بر پایان برنامه هستهای ایران یک فرضیه معیوب است. پذیرش برنامه هستهای ایران که به صورت بینالمللی به رسمیت شناخته شود به نفع مردم آمریکا نیست اما اکنون به نظر میآید که دولت اوباما با این فرضیه مذاکرات را پیش میبرد.
رهبر اکثریت سنا همچنین به چارچوب تفاهم بهدست آمده در ماه آوریل اشاره کرد و نوشت: این تفاهم اولیه به ایران اجازه میدهد تا غنیسازیاش را ادامه دهد و هزاران سانتریفیوژ خود را برای توسعه حتی سانتریفیوژهای پیشرفتهتر حفظ کند. این توافق به اندازه کافی بد بود و هر روز خبرهایی شنیده میشود که حاکی از ضعیفتر شدن موضوع دولت اوباما است. این امر تندروهای تهران را به پافشاری بر امتیازات بیشتر ترغیب میکند.
اما دولت اوباما مایل به دستیابی به یک توافق غیرقابل قبول با ایران به جای بازبینی و بررسی دوباره خواستههای گروه 1+5 است. شرایط کنونی مذاکرات تنها به ایران مشروعیت بیشتر میدهد و به تهران اجازه میدهد تا امتیازات بیشتری بگیرد.
مک کانل از دولت اوباما خواست تا در این لحظه تصمیم درست را بگیرد و پیش از حصول یک توافق بد در آن وقفه ایجاد کند. اما اگر دولت چنین نکند و یک توافق بد حاصل شود کنگره اجازه خواهد داشت آن را بررسی و این پارامترها را بازبینی کند و در نهایت طبق قانون بازبینی توافق هستهای با ایران، آن را تایید یا رد کند.
به گزارش ایسنا، ابعاد نظامی احتمالی PMD موضوعی است که در چارچوب مسأله مطالعات ادعایی پس از سال 2006 درباره فعالیتهای هستهای گذشته ایران مطرح شده است. این موضوع مجموعهای از اتهامات را علیه ایران مطرح میکند و مدعی وجود جنبههای تسلیحاتی در برنامه هستهای ایران است.
با این حال ایران در راستای اعتمادسازی به سوالات آژانس در این زمینه پاسخ داده است که در همین چارچوب 18 سوال از سوی آژانس در چند مرحله همکاری میان دو طرف مطرح شد که از این تعداد 16 مورد بررسی و رفع اتهام شده است.
اما طرف غربی در مذاکرات هستهای بر خواستههای زیاده خواهانه خود همچنان اصرار دارد که در یک توافق هستهای نهایی باید امکان دسترسی به سایتهای نظامی مورد درخواست آژانس فراهم شود.
اما رهبر معظم انقلاب در این باره فرمودهاند: اجازه بازرسی از سایتهای نظامی و بازجویی از دانشمندان ایرانی داده نخواهد شد.