آفتابنیوز : علیرضا بیکدلی در گفت و گو با ایسنا ضمن بررسی برنامه های تهران و آنکارا برای گسترش سطح روابط در مورد سفر وزیر خارجه کشورمان به ترکیه خاطر نشان کرد: سفر آقای دکتر ظریف به ترکیه در چارچوب برنامه سفرهای منطقه ای ایشان طراحی شده است. وی به دعوت رسمی وزیر خارجه ترکیه آقای چاووش اوغلو به ترکیه سفر می کند و می توان گفت که این سفر تاکید مجدد بر اراده ایران برای حفظ روابط خوب و مستحکم با ترکیه به ویژه بعد از توافق هسته ای ایران و پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان در وین است.
بیکدلی ادامه داد: این سفر در شرایطی که منطقه ما در ناآرامی به سر می برد و همکاریهای ایران و ترکیه می تواند روزنه امیدی برای تقویت ثبات و استقرار صلح در منطقه باشد اهمیت بیشتری کسب می کند. تجربه نشان داده بی ثباتی و ناآرامی مرزی نمی شناسد. برنامه های همکاری دو کشور ایران و ترکیه نمی تواند در محیط ناامن به اهداف بلند خود دست یابد، به علاوه برنامه های چشم انداز ایران و ترکیه نیز نیازمند منطقه ای امن و با ثبات است. علاوه براین جزییات برنامه این سفر به زودی از سوی وزارت امور خارجه اعلام می شود.
دولت بسترهای جلب سرمایه گذاری در ایران را دستور کار قرار داده
وی در رابطه بااینکه برنامه های ترکیه برای حضور و گسترش سطح روابط در ایران پس از برداشته شدن تحریم ها چه برنامه هایی دارد؟ دوره پیش رو در اقتصاد ایران دوره ای توام با رقابت است. طرف ایران باید آماده باشد از آمادگی و علاقه طرف های خارجی برای همکاری سازنده با ایران به درستی بهره مند شود. دولت با همه توان آماده سازی بسترهای جلب سرمایه گذاری در ایران را دستور کار قرار داده است.
سفیر کشورمان در آنکارا با اشاره به نقش شرکت های خصوصی در توسعه جوامع تاکید کرد: بخش خصوصی باید به دور از شتاب زدگی در این حرکت در کنار دولت باشد. به نظرم سرمایه گذاران ترکیه برای حضور در ایران از مزیت هایی نسبت به سایر کشورها برخوردارند. این مزیتها از مناسبات و شناخت دستگاههای اقتصادی کشور از ظرفیتهای ترکیه طی چند سال گذشته ناشی می شود.
بیکدلی گفت: مطمئنم رویکرد جدید شرکت های ترک برای سرمایه گذاری در ایران با استقبال ایران نتایج متقابل سودمندی برای دو کشور خواهد داشت. تلاش می شود با شناسایی شرکتهای توانمند ترکیه و رونمایی از طرح های موجه سرمایه گذاری در ایران گامهای خوبی در حوزه های حمل و نقل ، انرژی ، صنعت ، کشاورزی و گردشگری برداشته شود. قطعا در این رابطه تشکل های اقتصادی ترکیه نقش مهمی در سازماندهی طرف ترکیه دارند و سفارت ما هم نقش سازماندهی در طرف ایران را ایفا خواهد کرد.
سیر مثبت روابط تهران_آنکارا در منطقه پر پرتلاطم
وی در مورد اینکه روابط ایران و ترکیه بویژه در زمینه سیاسی در چه سطحی قرار دارد و چه آینده ای را برای این روابط پیش بینی می شود نیز توضیح داد: روابط ایران و ترکیه در زمینه سیاسی سیر مناسبی دارد. با وجودی که دو کشور در منطقه ای پرتلاطم به سر می برند و در بعضی از موضوعات منطقه ای اختلاف نظرهایی دارند و ترکیه نیز در دو سال گذشته سه انتخابات مهم برگزار کرده و هنوز درگیر تشکیل دولت ائتلافی است اما مناسبات سران دو کشور ، دیپلماسی فعال ، و ایجاد سازو کارهایی مانند شورای عالی موجب شده روابط دو کشور در مسیر تقویت پیوندهای دوستانه داوم داشته باشد.
بیکدلی با اشاره به اهمیت همکاری های تهران و آنکارا و تاثیر آن بر منطقه خاطرنشان کرد: دو کشور براین باورند که همکاریهای ایران و ترکیه برای منافع ملی هر دو کشور و ثبات و امنیت منطقه و جهان اسلام حایز اهمیت است چراکه زیر ساخت روابط را مشترکات فرهنگی شکل می دهد اما همکاریهای اقتصادی تضمین روابط دوستانه پایدار است. در حوزه همکرای های سیاسی تلاش میکنیم اختلاف نظرها را محدود و بر نقاط مشترک بیافزایم.
در مورد وقایع اخیر ترکیه توضیحی به سفارت ایران داده نشده
برای حوادث اخیر حمله به کامیونهای ایران، قطار تهران-آنکارا دلایلی از سوی رسانه های مختلف عنوان شد، نظر شما در مورد این امر چیست؟ بیکدلی گفت: بر اساس اطلاعی که دریافت شده مراجع ذیربط ترکیه در حال بررسی این حملات و عاملان آن هستند هنوز به طور رسمی به سفارت ایران دراین زمینه توضیحی نداده اند. اما رسانه های رسمی ترکیه این حملات را نتیجه عملیات خرابکاری معرفی کرده اند که صرفا محدود به ایران نبوده و در مناطق مختلف ترکیه گزارش شده است.
ترکیه باید تنها بمونه الان. ظریف نباید دعوتشو قبول می کرد.