آفتابنیوز : در کنفرانس بر اين نکته تاکيد شد که تا زمانی که جنايت کاران جنگی و ناقضان حقوق بشر در افغانستان به ميز محاکمه کشانده نشوند، مصالحه واقعی در اين کشور به وجود نخواهد آمد .
سيما سمر رييس کميسون مستقل حقوق بشر افغانستان و يکی از سخنرانان اصلی کنفرانس با انتقاد از نقش نظام عدلی و قضايی افغانستان گفت: "در بررسی پرونده های مجرمان جنگی و ناقضان حقوق بشر از سوی اين نهادها بی کفايتی صورت گرفته است ".
در کنفرانس "حقيقت يابی و مصالحه" همچنين گفته شد برای تامين عدالت، ضروری است افرادی که متهم به جنايات جنگی و نقض حقوق بشر هستند و در پستهای کليدی دولت کار می کنند، نخست از وظايفشان برکنار شوند.
کنفرانس، موضوع عفو جنايتکاران جنگی در افغانستان را از صلاحيتهای بازماندگان قربانيان جنگهای افغانستان دانست .
يک مقام دفتر هيات نمايندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (يوناما) نيز در اين کنفرانس گفت: "تشکيل يک کميسيون مستقل به منطور تحقيق و بررسی پرونده های افراد متهم به جنايات جنگی کمک می کند که عدالت در شرايط مناسب و قابل پذيريش تحقق يابد .
عبدالله عبدلله وزير خارجه افغانستان نيز در روز پايانی کنفرانس در سخنرانی خود تاکيد کرد که هر چند در افغانستان موارد زياد نقض حقوق بشر وجود داشته است اما به گفته او در چهار سال گذشته در اين عرصه گامهايی بر داشته شده که در سی سال گذشته بی سابقه بوده است .
کنفرانس "حقيقت يابی و مصالحه " در حالی به کار خود پايان داد که برخی از شرکت کنندگان نسبت به عملکرد کميسيون بررسی پرونده های جنايت کاران جنگی که قرار است تا چند روز آينده ايجاد شود اظهار ترديد کردند.
به گفته اين افراد اگر اين کميسيون نيز بخواهد مانند کميسيون های گذشته در پشت درهای بسته فعاليت کند نتايج اين بررسی ها رضايت مردم را تامين نخواهد کرد .
دولت افغانستان هفته گذشته طرحی را به تصويب کابينه رساند که بر اساس آن ظرف سه سال آينده نحوه رسيدگی به جنايات جنگی و بر خورد باعاملان آن مشخص شود .