کد خبر: ۳۲۳۴۳
تاریخ انتشار : ۲۷ آذر ۱۳۸۴ - ۰۹:۳۰
گفتگوی موسسه بروک (Brook)، با یک کارشناس کنترل تسلیحاتی در مورد برنامه هسته ایران

غرب نباید در مورد ایران شتاب زده عمل نماید

آفتاب‌‌نیوز : وی افزوده است که با این وجود، برنامه هسته ای ایران می تواند در آینده به یک برنامه تسلیحاتی تبدیل شود؛ زیرا با دارا بودن برنامه غنی سازی غیرنظامی در مقیاس وسیع،‌ ایران می تواند توانایی تسلیحاتی خود را مخفی نگه دارد و یا با استفاده از تأسیسات غیرنظامی برای تولید اورانیوم مورد نیاز در ساخت تسلیحات، راه فراری برای خود ایجاد کند. به بیان دیگر، ایران ممکن است با از سر گیری فرآوری اورانیوم به تاکتیک «سالامی» متوسل شود، در حالی که تعلیق های مورد توافق را نیز حفظ می کند.
وی در ادامه گفته است: توانایی غنی سازی اورانیوم ایران در آینده نزدیک تحقق پیدا نمی کند؛ زیرا مسائل فنی در تأسیسات فرآوری اورانیوم اصفهان که می بایست مواد UFG را تولید کند و زمان لازم برای کامل کردن طرح سانتریفوژ و کار بر روی حل مشکلات مؤید این مسأله است. ایران اگر هشدارها را نادیده بگیرد، ‌احتمالا می تواند اورانیوم لازم برای ساخت یک بمب اتم را تولید کند، اما بیش از یک دهه طول می کشد تا ایران اورانیوم لازم برای تولید ذخیره کوچکی از تسلیحات هسته ای را تولید کند. بعلاوه تاسیسات اصفهان برای تولید اورانیوم کمتر غنی شده (LEU) و نه اورانیوم غنی شده با درجه بالا (HEU) - که برای سلاح هسته ای مورد نیاز است – طراحی شده است. ایران می تواند به تولید HEU سرعت ببخشد، اگر این کار را با LHU و نه اورانیوم خام شروع کند.
در مورد استفاده از پلوتونیوم نیز به اعتقاد این کارشناس ایران متخصصان فنی کافی برای جداسازی پلوتونیوم از سوخت هسته ای مصرف شده را ندارد. بازرسی های آژانس بین المللی انرژی هسته ای هنوز هیچ مدرکی مربوط به تحقیقات تسلیحاتی در ایران به دست نیاورده است. حتی اگر روسیه سوخت مصرف شده را به راکتور هسته ای بوشهر واگذار کند، ‌ایران باید تأسیساتی برای پردازش مجدد سوخت مصرف شده ایجاد کند.
به رغم اینکه ایران در اکتبر 2003 به خاطر اجتناب از ارجاع به شورای امنیت پذیرفت که بخشی از فعالیت هایش را به حال تعلیق درآورد اما اینک به نظر می رسد، ایران احساس می کند در موقعیت قوی تری برای مقاومت در برابر فشارهای جهانی قرار دارد. بی شک افزایش قیت نفت در این زمینه مؤثر بوده است. به علاوه آنها احساس می کنند دخالت آمریکا در عراق باعث شده آمریکا قادر به حمله نظامی بر علیه ایران نباشد. به هر حال اگر ایران با ائتلاف قوی بین المللی روبرو شود، ممکن است با برخی محدودیت ها در برنامه اش موافقت کند، ‌هر چند هدف نهایی خود یعنی دستیابی به توانایی ساخت تسلیحات هسته ای را فراموش نمی کند. هر چقدر ایرانیان این توانایی به پیشرفت بیشتری دست پیدا کند، متوقف کردن ایران مشکل تر می شود.
این کارشناس کنترل تسلیحاتی در مورد حمله نظامی بر علیه ایران در گفتگو با مؤسسه بروک گفت: اگرچه تخریب تأسیسات اصفهان برنامه هسته ای ایران را چندین سال به عقب بر می گرداند، اما بمباران تأسیسات غنی سازی عملی شتاب زده خواهد بود. به ویژه که تخریب تونل های زیرزمینی حتی برای نیروی نظامی آمریکا نیز سخت است. اما در عین حال هرگونه تاخیر جامعه بین الملل در مورد برخورد با ایران موقعیت جامعه جهانی را تضعیف خواهند کرد. ایران سعی دارد چرخه سوخت هسته ای خود را تکمیل کند و جامعه بین الملل باید راهی برای عملی شدن تلاش ایران پیدا کند. جامعه بین الملل در متوقف کردن برنامه غنی سازی ایران فرصت بهتری دارد تا اینکه بحث خود را بر فرآوری اورانیوم متمرکز کند.
در مورد تاثیرات دستیابی ایران به سلاح هسته ای در سطح منطقه نیز نظر این کارشناس بر آن است که در طولانی مدت تاثیرات سیاسی این مسأله امیدوارکننده نیست. احتمال اینکه ایران از سلاح هسته ای بر علیه همسایگانش استفاده کند کم است،‌ اما ایران هسته ای مطمئنا بر تسلط سیاسی خود در منطقه تأکید خواهد کرد. از این رو فشار بر کشورهای عربی مثل مصر که توانایی ؟؟؟‌برنامه هسته ای را دارند، ‌افزایش می یابد.
این کارشناس در آخر گفتگوی خود بر این نکته تأکید کرد در صورتی که پرونده ایران به شورای امنیت فرستاده شود با احتیاط بیشتری عمل می کند، زیرا بازدید ایران،‌داشتن توانایی غنی سازی غیرنظامی به ایران نوعی ابهام ایجاد می کند؛ چون در این صورت بسیاری این مسأله را مطرح می کنند که ایران ممکن است تأسیسات مخفی ایجاد کرده باشد.
همین ابهام نوعی استراتژی جذاب برای ایران است،‌ همینطور این استراتژی به ایران توانایی پنهان می بخشند.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین