آفتابنیوز : خبرگزاري فرانسه با اشاره به مذاكرات روز چهارشنبه ميان ايران، آلمان، فرانسه و انگليس نوشت: اتحاديه اروپا و ايران توافق كردند كه در ماه ژانويه با يكديگر ديدار داشته باشند، اما هر دو طرف اذعان داشتند كه اختلافات عميقشان هم چنان پابرجاست.
اين خبرگزاري فرانسوي ادامه داد: مقامات ايران و اروپا پس از انجام مذاكراتي پنج ساعته براي گفتوگو در خصوص از سرگيري رسمي مذاكرات اظهار كردند كه با اصرار ايران بر حقش مبني بر توليد سوخت هسته ای و بيم غرب از اين كه اين برنامه ميتواند در توليد سلاح به كار گرفته شود، هر دو طرف در فاصله دوري از هم قرار دارند.
براساس اين گزارش، استانيلا دولابولا، مدير سياسي وزارت امور خارجه فرانسه گفت كه مواضع ايران و اتحاديه اروپا روز چهارشنبه در وين با صراحت مطرح شد، اما يكي نيست.
وي اظهار داشت: ما مواضعمان را تكرار كرديم. ايرانيها نيز مواضعشان را تكرار كردند.
مدير سياسي وزارت امور خارجه فرانسه افزود: دو طرف توافق كردند كه در خصوص برگزاري دور ديگري از مذاكرات در ماه ژانويه و با هدف رسيدن به چارچوبي براي مذاكرات (رسمي) با رهبريهايشان مشاوره كنند.
وي همچنين تاكيد كرد كه هر دو طرف مواضعشان را به شكلي باز و صادقانه مطرح كردند.
اين گزارش به نقل از يك ديپلمات اتحاديه اروپا كه نامي از وي نبرد، افزود: مذاكرهكنندگان آلمان، فرانسه و انگليس به ايرانيها هشدار دادند از اكنون تا ماه ژانويه گامي را كه به عنوان فعاليت غنيسازي تلقی شود، برندارند.
وي ادامه داد، نبايد هيچ گونه حركت در زمينه ساخت قطعات سانتريفوژها و تحقيق بر روي آنها انجام گيرد.
خبرگزاري فرانسه افزود: مذاكرات چهارشنبه در زماني كه تنش ميان دو طرف افزايش يافته است، برگزار شد. رييسجمهور ايران اخيرا با اظهاراتي عليه اسراييل خشم غرب را برانگيخته است.
يك ديپلمات اروپايي گفت كه تلاشهاي اخير ايران در جهت مذاكرات، نشاني است از آن كه ايرانيها دست كم ميخواهند مذاكره كنند.
اسكات مك كللان، سخنگوي كاخ سفيد نيز روز چهارشنبه از اقدامات ديپلماتيك اروپا در اين باره حمايت كرد و گفت: موضع ما اين است كه از سه كشور اروپايي در مذاكراتشان با ايران حمايت ميكنيم و نگاه ميكنيم تا ببينيم اين مذاكرات به كجا خواهد انجامید.
براساس اين گزارش، جواد وعيدي، رييس هيات ايراني حاضر در مذاكرات به خبرنگاران گفت: ما توافق كرديم مذاكراتمان را در ماه ژانويه ادامه دهيم و در خصوص محل آن نيز وين را انتخاب كرديم.
وي ابراز اميدواري كرد كه دو طرف براي حركت به سوي توافق، فرصت بيشتري داشته باشند.
براساس اين گزارش، ايران بر حق خود براي انجام غنيسازي در خاك اين كشور اصرار ميورزد. منوچهر متكي، وزير امور خارجه ايران در تهران ظاهرا پيشنهادي مبني بر اين كه ايران برخي فعاليتهاي توليد سوخت را انجام داده و فقط غنيسازي را به خاك كشور ديگري منتقل كند، نپذيرفت.
يك ديپلمات اتحاديه اروپا گفت كه اختلاف ميان غرب و ايران آن قدر زياد است كه مشخص نيست چه طور ميتوان به مصالحه رسيد.
اين گزارش با اشاره به مذاكرات وين به نقل از ديپلماتي ديگر كه نامي از وي نبرد، ادامه داد: ايرانيها گفتند ميخواهند برنامه هسته ای را دنبال كنند. اروپاييها گفتند ميتوانند اين كار را در روسيه انجام دهند، اما بعد ايرانيها گفتند كه كشورهاي خارجي ميتوانند با سرمایه گزاری مشترک در چرخه تولید سوخت هسته ای در ایران از بی خطر بودن آن اطمینان حاصل کنند.
به گزارش ايسـنا، خبرگزاري رويتر نيز در گزارشي نوشت: فرانسه اعلام كرد مذاكرات مقدماتي باز و صادقانه بوده است و اين زبان ديپلماتيك گواه اختلاف شديد است و نشان ميدهد ايران بر راه حل خود براي غنيسازي تاكيد دارد.
بر اساس اين گزارش، مهدي آخوندزاده، از مذاكرهكنندگان ايراني گفت لحن مذاكرات خوب بود.
اين گزارش به نقل از يك ديپلمات نزديك به مذاكرات از سه كشور اروپايي افزود: در نشست روشن بود كه شكافي بزرگ وجود دارد.
وي همچنين گفت: ماه راهحلي ديپلماتيك را خواستاريم تا پيش از بستن دریچه فرصت، همه موارد را بيشتر بررسي كنيم. اما قاطعانه براي ايران روشن ساختيم كه هر گونه حركتي در جهت غنيسازي خطر وخامت اوضاع را به دنبال دارد.
برخي تحليلگران معتقدند كه اگر مذاكرات بار ديگر به شكست بينجامد، راه براي برگزاري نشست اضطراري آژانس بينالمللي انرژي اتمي باز ميشود.
براساس گزارش خبرگزاري رويتر، آخوندزاده پس از نشست صبح مذاكرات چهارشنبه خارج از سفارت فرانسه در وين كه محل انجام مذاكرات بود، به خبرنگاران گفت كه فضاي مذاكرات خوب بوده است.
وي اظهار كرد: ما ديدگاههايمان را بيان كرديم و يكديگر را شناختيم و خيلي زود است كه درباره نتايج صحبت شود.
خبرگزاري فرانسه همچنين در گزارشي ديگر به نقل از تحليلگران و ديپلماتها مدعي شد: به رغم احياي مذاكرات ميان ايران و اتحاديه اروپا همچنان به نظر ميرسد كه دو طرف در آستانه رويارويي با يكديگر بر سر برنامه هسته ای تهران قرار دارند.
اين گزارش با اشاره به برگزاري دور ديگري از مذاكرات در ماه ژانويه به نقل از مارك فيتس پاتريك، تحليلگر منع گسترش در موسسه بينالمللي مطالعات استراتژيك لندن نوشت: نميدانم كه آيا اين بيشتر به معناي آن است كه تاريخ رويارويي تا زماني كه ايران فعاليت غنيسازي را از سر گيرد، به تعويق افتاده است يا خير.
وي افزود: اروپاييها ميتوانند صبور باشند و اطمينان دارم كه آنها اين مساله را تحسين ميكنند كه رويارويي به بعد از فصل كريسمس موكول شود.
به گزارش ايسـنـا، وي در ادامه ادعا كرد: اما احتمالا اين امر در آينده نه چندان دوري انجام خواهد گرفت.
فرانسوآ هاسيبورگ، تحليلگر سياسي فرانسوي مدعي شد كه اظهارات ضد صهيونيستي احمدينژاد فضاي مانور را كاهش داده است.
اين گزارش به نقل از يك ديپلمات ايراني در وين افزود كه ايران تحقيق بر روي سانتريفوژها را موضوع مذاكرات در نظر نميگيرد.
وي ادامه داد: مساله اصلي تزريق گاز سانتريفوژها در نطنز است.
راديو آمريكا نيز در گزارشي نوشت: ديدار ميان ايران و اروپا پس از شكست مذاكرات در ماه اوت اولين نشست ميان دوطرف بود. آلمان، فرانسه و انگليس سه قدرت اقتصادي اروپا در ماه ژانويه دور ديگري از مذاكرات را در تلاش براي شكستن بنبستي كه برنامه هسته ای ايران را احاطه كرده از سر خواهند گرفت. آژانس بينالمللي انرژي اتمي در نشست ماه سپتامبر به منظور فراهم كردن زمان بيشتر براي انجام مذاكرات از ارجاع ايران به شوراي امنيت سازمان ملل خودداري كرد.
اين گزارش به نقل از ماتيو بولاند، سخنگوي هيات آمريكايي در آژانس بينالمللي انرژي اتمي مدعي شد: ايران بازي موش و گربه را با جامعه بينالمللي به راه انداخته است و بايد درباره ماهيت حقيقي فعاليتهاي هسته ای كه آنها را دو دهه از جهان پنهان كرده بود، روشن عمل كند.
وي ادامه داد: آمريكا و اتحاديه اروپا و بسياري از ديگر كشورها به وضوح اعلام كردهاند كه صبر جامعه بين المللي نامحدود نيست و ما نيازمند آنيم كه پيشرفت ايران را خيلي سريع در خصوص اين مسايل شاهد باشيم.
بولاند افزود: در غير اين صورت ايران خود را با فشار بينالمللي فزاينده و انزواي ديپلماتيك از جمله تصميم شوراي حكام براي ارجاع به شوراي امنيت روبهرو خواهد ديد.
اين گزارش افزود: ايران انجام غنيسازي در خاك كشور ديگري را نپذيرفته است و ميخواهد كنترل كامل چرخه سوخته هسته ای را در خاك خود در دست داشته باشد. انتظار ميرود مذاكرات ژانويه بر مصالحهاي متمركز شود كه به ايران اجازه ميدهد به غنيسازي در اين كشور بپردازد، اما تحت نوعي نظارت بينالمللي.