آفتابنیوز : ساران گفت: از بحث و گفتگو در زمینه اجرای توافقی که هند را قادر به دستیابی به فناوری هسته ای کند، استقبال می کند. این توافق هنوز در کنگره آمریکا به تصویب نرسیده است. منتقدان قرارداد می گویند که این قرارداد تلاش برای مبارزه با گسترش سلاح هسته ای را خدشه دار می کند.
براساس این توافق، هندوستان تأسیساتی را خواهد ساخت که در آن انرژی برای مقاصد غیرنظامی تولید شده و زیر نظر بازرسان بین المللی خواهد بود.
ساران در مورد جزئیات و چگونگی اجرای این قرارداد هسته ای صحبتی نکرد اما گفت که دور دوم گفتگو ها ماه آینده در هند برگزار خواهد شد. وی گفت: ما به این نتیجه رسیدیم که در موقعیتی هستیم که در مورد این طرح ابتکاری پیش از دیدار با جورج بوش، به پیشرفت چشمگیری دست یافته ایم.
وی همچنین گفت که هر دو طرف زمینه را برای دیدار بوش از هند که انتظار می رود در اوایل سال 2006 انجام گیرد، آماده کرده اند. قرارداد هسته ای بین هند و ایالات متحده در ماه جولای هنگام دیدار مان موهان سینگ نخست وزیر هند از واشنگتن به امضا سید. این قرارداد برای هند که معاهده منع تکثیر سلاح هسته ای را امضا نکرده، یک امتیاز به شمار می رود و چون خلاف قانون آمریکاست، نیاز به تغییر در قانون آمریکا دیده می شود. برخی از اعضای کنگره آمریکا مخالف این قرارداد هستند.
براساس این توافق شرکت های آمریکایی مجاز خواهند بود در هند نیروگاه های هسته ای بسازند و همچنین سوخت مورد نیاز راکتورها را تامین کنند.
ایالات متحده با انتقال فناوری هسته ای به هند، هنگام آزمایش های هسته ای این کشور در سال 1998، مخالفت کرده بود. این در حالیست دهلی نو برای برآورده کردن نیازهای رو به افزایش انرژی خود نیازمند قراردادی است که در آن راه های چگونگی سهیم شدن در فناوری هسته ای مشخص شده باشد.