کد خبر: ۳۳۷۴۹
تاریخ انتشار : ۰۴ دی ۱۳۸۴ - ۱۲:۱۷

محکومیت روزنامه نگار ارمنی در ترکيه

آفتاب‌‌نیوز : به گزارش بی بی سی،مقاله ای از آقای دينک که سال گذشته در هفته نامه آگوس منتشر شد و در آن، در دولت امپراتوری عثمانی به کشتار ارامنه در سالهای 1915 تا 1917 ميلادی متهم گرديد باعث شد که دادگاهی در ترکيه اين مقاله را مصداق توهين به کشور ترکيه بشناسد و او را به شش ماه حبس تعليقی محکوم کند.

مدت کوتاهی پس از صدور اين حکم، مقاله ای بدون نام در هفته نامه آگوس منتشر شد که در آن از هراند دينک نقل شده بود که او نسبت به حکم دادگاه درخواست تجديدنظر خواهد کرد و اگر حکم دادگاه تجديدنظر را دلخواه خود نيابد ترکيه را ترک خواهد کرد.

اين مقاله را روزنامه ها و شبکه های مختلف تلويزيونی در ترکيه نقل کردند.

مراجع قضائی ترکيه چاپ اين مقاله را اقدامی برای اعمال نفوذ در روند تجديدنظر در حکم آقای دينک تشخيص دادند و کيفرخواست تازه ای عليه او و سه تن از ديگر دست اندرکاران هفته نامه اش صادر کردند که در صورتی که اتهامات مطرح شده در آن در دادگاه پذيرفته شود مجازات چهار و نيم سال حبس برای هراند دينک به همراه خواهد داشت.

آن گونه که در اين کيفرخواست آمده، نويسنده مقاله بدون نام، آيدين انگين بوده و صاحب امتيار هفته نامه و معاون سردبير نيز به دليل مسئوليت خود در اتهامات مطروحه در کيفرخواست شريک شده اند.

صدور کيفرخواست تازه عليه اين چند روزنامه نگار ارمنی در ترکيه در شرايطی صورت می گيرد که طرح اتهامات مشابهی عليه اورهان پاموک نويسنده نامدار ترک اعتراض غرب را برانگيخته و احتمال پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا را در معرض خطر قرار داده است.

آقای پاموک نيز در مصاحبه ای که يکی از مجلات با او کرده بود دولت عثمانی را به کشتار ارامنه متهم کرد و با اين اقدام خود را با اتهام توهين به کشورش مواجه ساخت اما اعتراضها و فشار غرب باعث شد که محاکمه آقای پاموک به تعويق بيفتد.

اتهاماتی که اورهان پاموک و هراند دينک عليه دولت عثمانی مطرح کرده اند به سالهای جنگ جهانی اول مربوط می شود که امپراتوری عثمانی به عنوان متهم آلمان در مرزهای شرقی خود با روسيه درگير بود.

طی جنگ، ارامنه مسيحی که در مرزهای شرقی ترکيه می زيستند از در اتحاد با همکيشان روس خود درآمدند و در نتيجه آن ارتش عثمانی بنابر سنت تاريخی معمول در منطقه خاورميانه اقدام به کوچاندن اجباری ارامنه به بخشهايی از خاک عثمانی کرد که اکنون در کشور سوريه و جنوب شرق ترکيه قرار دارد، بسياری از اين ارامنه نيز به ديگر کشورها از جمله ايران گريختند.

بسياری از ارامنه ترکيه در مسير کوچ جان باختند که در مورد رقم جانباختگان ميان ارامنه و ترکها اختلاف وجود دارد.

ارامنه ترکها را متهم می کنند که اقدام به قتل عام و نسل کشی کردند اما ترکها می گويند که قتل ارامنه در جريان کوچ به اجباری به دست ايلات و راهزنان منطقه صورت گرفته که عمدتاً از طوائف کرد بوده اند.

فرماندهی ارتش عثمانی را در زمان کوچاندن اجباری ارامنه، مصطفی کمال پاشا، معروف به آتاتورک بر عهده داشت که بعداً جمهوری ترکيه را بنياد نهاد.

از اين رو، اگرچه ماجرای ارامنه پيش از پيدايش ترکيه کنونی رخ داد اما از آنجا که اتهام قتل عام ارامنه به بنيانگذار اين جمهوری مربوط می شود دولتهای ترکيه خود را در مقابل چنين اتهامی مسئول می دانند و طرح آن را توهين به اين کشور می دانند.
 دهها کشور و سازمان بین المللی این کشتارها را به عنوان قتل عام شناسایی کرده اند.

 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین