آفتابنیوز : هر ساله بهطور متوسط چهار هزار تن مواد مخدر در افغانستان تولید میشود. پیشبینی مجامع بینالمللی حاکی است این رقم امسال تا ۷۰ درصد افزایش مییابد. در سالهای اخیر استان فراه افغانستان به یکی از کانونهای بزرگ تولید مواد مخدر تبدیل شده در حالیکه این استان میتواند با توجه به شرایط خاص خود از نظر اقتصادی و کشاورزی یک منطقه مهم در غرب افغانستان باشد.
در زمان حکومت طالبان از خشخاش بهعنوان یک ابزار سیاسی برای تحت فشار قرار دادن جامعه جهانی استفاده میشد و اکنون نیز دولت انتقالی افغانستان علیرغم تصویب و اعلام قانون ممنوعیت کشت خشخاش هیچ نظارتی بر این ممنوعیت ندارد.
امنیت که عامل کلیدی در تاسیس و تثبیت یک کشور است، در افغانستان مورد تهدید قرار گرفته است. قاچاق مواد مخدر نیز مشکل دیگری است که افغانستان با آن درگیر است. با تمام این اوصاف مردم این کشور حق اعتراض و انتقاد نداشته و آزادی بیان نیز در این کشور وجود ندارد. با این اوصاف کرزای مجبور است که در این شرایط به راه خود ادامه دهد. وی برای حل بحران کشورش از مجامع بینالمللی کمک خواسته است.
افغانستان حدود ۷۵ درصد از مواد مخدر کل دنیا را تامین میکند. با روی کار آمدن دولت حامد کرزای قرار شد با استفاده از کشت جایگزین، از کشت و تولید مواد مخدر در این کشور جلوگیری شود. ناکامیهای دولت انتقالی در مبارزه با مواد مخدر به علل مختلفی از جمله مقرون به صرفه نبودن کشتهای جایگزین، بیثباتی و نبود امنیت و محدودیت حوزه قدرت دولت مرکزی افغانستان باز میگردد. بنا به اظهار مسئول مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل، از بین بردن مواد مخدر در افغانستان به حداقل ده سال مبارزه نیازمند است.
پیشبینی میشود سالانه ۳۷۵۰ تن تریاک از مزارع خشخاش افغانستان برداشت شود. خبرگزاری آسوشیتدپرس با اعلام این خبر افزود هر هکتار مزرعه خشخاش درآمدی معادل ۱۶ هزار دلار نصیب کشاورزان افغانی میکند و با توجه به اینکه دولت موقت افغانستان تنها ۵۰۰ دلار برای تغییر کشت در هر هکتار زمین زراعی در اختیار کشاورزان قرار میدهد، روند اجرایی تغییر کشت تریاک موفق نبوده است. علاوه بر موارد یاد شده، سخنگوی دولت نیز با صراحت از ناکامی دولتش در مهار کشت و تولید مواد مخدر سخن گفته است.
حامد کرزای در مصاحبه خود با خبرگزاری آسوشیتد پرس گفته است ادامه تولید مواد مخدر در افغانستان در دراز مدت باعث می شود که تمامیت ارضی افغانستان به شدت تهدید شود. وی در مصاحبه اختصاصی خود که در کاخ ریاست جمهوری در کابل برگزار شد گفت " یا افغانستان باید با کشت مواد مخدر مبارزه کند یا تمامیت ارضی خود را از دست می دهد" در حال حاضر گروههای مافیائی خارجی از اروپا, روسیه و سایر کشورهای جهان با همکاری تروریست ها کشاورزان افغانی را مجبور می کنند که از زمینهای زراعی خود برای کشت مواد مخدر استفاده کنند. کرزای در این مصاحبه گفت که خطری که مواد مخدر برای افغانستان ایجاد می کند بزرگتر از تهدید تروریسم است.
کارشناسان مسائل بین المللی بر این باورند که در صورت ادامه کشت بی رویه مواد مخدر در افغانستان گروههای بین المللی حامی قاچاقچیان مواد مخدر می توانند برای مقابله با دولت کرزای و عقیم گذاردن طرح های سازمان ملل مناطق کشت شده را تحت کنترل در آورده و به نوعی در آنها اعلام خود مختاری کنند. این گروهها می توانند از جنگ سالاران افغانی که مسلح هستند برای پیشبرد اهداف خود بهره گرفته و مانع دخالت دولت در امور این مناطق شوند. در اینصورت تمامیت ارضی افغانستان به خطر افتاده و بیم آن می رود این گروهها با کمک برخی کشورهای همسایه درصدد تجزیه مناطق مزبور برآیند.