آفتابنیوز : شهر زیرزمینی «سامن» به عنوان یک محوطه تاریخی و به دنبال حفاری تاسیسات شهری در سال 84 کشف شد و تا سال ٩٤ پنج مرحله کاوش روی آن صورت گرفت، این شهر زیر زمینی به عنوان مهمترین سازهی دستکند غرب کشور بیش از ٥٠ اتاق کوچک و بزرگ در زیر زمین دارد و بخش عمدهای از این شهر ده هکتاری در معبر و اماکن مسکونی شهر قرار گرفته است، اما در چند سال گذشته به دلیل همراه نبودن برخی دستگاههای دولتی، شهر زیرزمینی «سامن» با چالشهایی روبهرو شده است، چالشهایی که رسانهها نیز نسبت به آن هشدار داده بودند.
حسین زندی، در این زمینه به خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا توضیح داد: بخشی از شهر زیرزمینی «سامن»، دچار آسیب شد و بخشهایی از آن فرو ریخت.
او اداره مخابرات شهر سامن را یکی از مهمترین ساختمانهایی دانست که تخریب جدی به این اثر وارد کرده است و گفت: ادارهی مخابرات شهر سامن دقیقا روی شهر زیرزمینی قرار گرفته است و در روزهای گذشته سقف بخشی از این سازهی زیرزمینی که کنار ساختمان مخابرات قرار گرفته آسیب جدی دید و فرو ریخت که به دنبال آن تاسیسات مخابرات نمایان شد.
وی تاکید کرد: از مدتها قبل فعالان مدنی و هنرمندان همدانی با نوشتن نامههایی جداگانه به ریاست جمهوری و استاندار همدان این فاجعه را پیشبینی کرده و با گوشزد کردن اهمیت شهر زیرزمینی سامن، خواستار اعتبار و بودجه ملی برای پاسداری و حفاظت از این سازهی دستکند بودند.
زندی با بیان این که اگر به زودی ساختمان مخابرات و معابری که روی این سازه قرار گرفتهاند جمعآوری نشوند، این اثر کم نظیر باستانی به زودی نابود میشود، ادامه داد: به تازگی مدیران ارشد استان و مسئولان میراث فرهنگی همدان بحث ثبت جهانی شهر زیرزمینی سامن را مطرح کرده بودند،اما با وجود ساختمانها و بناهای زاید روی بستر این شهرِ زیرزمینی و استقرار سازههای مُخل در حریم و عرصهی این محوطه امکان ثبت جهانی آن مکان از بین خواهد رفت.
این فعال میراث فرهنگی همدان در ادامه با بیان اینکه هنرمندان و فعالان حوزهی میراث فرهنگی در آخرین نامهی خود به استاندار همدان، خواستار پیگیری مطالبات و راهکارهای حفاظت از این محوطه تاریخی بودند، ادامه داد: متاسفانه این نامه نیز بیپاسخ مانده است.