آفتابنیوز : *حذف آزمون استخدام ادواری برای جوانان جویای کار، به مثابه یک شوک بود، بسیاری بر این باورند که با برداشتن این آزمون دیگر باید قید استخدام در دستگاههای دولتی را زد، آیا چنین تصوری که در جامعه ایجاد شده، درست است؟
- البته، نباید مصوبه مجلس را شوک تلقی کرد، چون قبلاً هم که آزمون استخدام ادواری نبود، گزینش نیرو برای دستگاههای دولتی صورت می گرفت. اما از این پس برای استخدام در دستگاههای دولتی به روش زیر عمل خواهد شد؛ اگر نیرو برای استان خاصی مدنظر باشد آزمون منطقه ای برگزار می شود و پس از انجام مراحل گزینش، افراد مورد نیاز جذب دستگاه دولتی می شوند در مواردی هم برخی دستگاهها به صورت متمرکز عمل می کنند یعنی سازمانی مثل ثبت اسناد یا بانک ها از طریق فراخوان عمومی در کشور، نیازهای پرسنلی خود را مرتفع می کنند.
*اعتبار آزمون استخدام ادواری 5 سال بود، یعنی اگر فردی رتبه می آورد 5 سال برای استخدام اولویت داشت، آیا این اولویت برای آخرین آزمون استخدام ادواری رعایت می شود؟
- از نظر قانون، استخدام ادواری دیگر معیار نیست، بر این اساس پیشنهاد ما این است که سازمان مدیریت و برنامه ریزی طی یک بخشنامه به دستگاه های دولتی اعلام کند، که قبولشدگان آزمون استخدام ادواری در اولویت قرار دارند.
* طی سالهای گذشته همواره تاکید بر این بوده که حجم دولت از نظر نیروی انسانی کم شود، اما جریان استخدام ادامه دارد، روالی که اکنون طی می شود چگونه است؟
- برنامه پنج ساله می گوید دستگاههای دولتی به ازای پنجاه درصد خروجی خود می توانند نیرو جذب کنند یعنی به ازای هر دو نفری که می روند، یک نفر استخدام شود. خروجی ها هم متفاوت هستند؛ بازنشستگی، انصراف، بازخریدی و... الان در برخی از سازمانهای دولتی، افراد خدماتی یا با تحصیلات کم را بازخرید می کنند و به ازای خروج آنها، نیروی جدید استخدام می کنند، نیرویی که ارزش کار، کارشناسی دارد.
*یعنی قرار است برا ی ا استخدام در دستگاههای دولتی مدرک تحصیلی و تحصیلات خاصی را به عنوان مدرک پایه قرار دهند؟
نه! کارشناسی یعنی مجموعه کارهای تخصصی در یک سازمان. ممکن است در اداره ای به یک کاردان، کارشناس بگویند، کما اینکه در سازمان انرژی اتمی به فردی که دکترای فیزیک هسته ای دارد، کارشناس می گویند. این موضوع بستگی به سطح سازمان دارد.
*نوع استخدامی که انجام می گیرد چگونه است؟ رسمی، پیمانی یا قراردادی! ظاهراً دولت دیگر تمایلی به استخدام رسمی ندارد؟
- هر سه این مواردی که شما به آن اشاره کردید در قانون پیش بینی شده است. ما معتقدیم جایی که ثبات استخدامی وجود نداشته باشد و فرد احساس امنیت شغلی نکند، این شغل بازدهی نخواهد داشت. در برخی سازمان ها دیده می شود که فردی را مدت 4 یا 5 سال قرار دادی نگه داشته اند، اگر این فرد بازدهی ندارد همان سال اول عذرش را بخواهید ولی اگر کارش را قبول دارید به استخدامش ثبات ببخشید. ما هنوز کار موقت را خوب تعریف نکرده ایم.
*تعریف کار موقت چیست؟ - وقتی کاشی کار، یک ساختمان را کاشی کاری می کند کار او محدود به این ساختمان می شود و موقت است اما کسی که کاشی می سازد، دیگر کارش موقت نیست و باید تداوم داشته باشد.
* به نظر شما استخدام باید چگونه باشد؟ - ما می گوییم. برای بررسی یک فرد از نظر شغلی یک سال کار آزمایشی کافی است.
* درباره سن بازنشستگی تصمیم چیست؟ فعلاً که همان 30 سال خدمت و سقف 60 سال سن است. منتها بازنشستگی هم در شرایط فعلی نیاز به تعریف دوباره دارد. در دنیا افراد پس از بازنشستگی به استراحت می پردازند و از باقیمانده عمرشان لذت می برند، اما در اینجا تازه فرد باید به فکر شغل تازه باشد. چرا که با 100 یا 150 هزار تومانی که گیرش می آید باید پذیرای نوه، نتیجه، عروس، داماد، شهریه دانشگاه آزاد بچه ها و درمان بیماری های دوره پیری باشد. الاآن بازنشستگی در کشور ما آغاز دوره آسایش نیست، بلکه شروع دغدغه های جدید است، جالب آنکه بسیاری از کارفرماها هم از استخدام نیروهای بازنشسته استقبال می کنند چون بیمه ندارند و 27 درصد به نفع کارفرماست. بازنشستگان در کشور ما فقط حکم بازنشستگی می گیرند ولی از مزایای آن هیچ بهره ای نمی برند!