آفتابنیوز : چارلز کراتمر، ستون نویس روزنامه واشنگتن پست در خصوص این پرونده در 17 ژانویه سال جاری میلادی نوشت: جمهوری اسلامی ایران با سیاست های خود طی یک ماه گذشته نشان داد که در حال ساخت بمب اتم است و عملکرد اروپا را بسیار ضعیف خواند.
بیل کریستل، یکی از کارشناسان مجله« ویکلی استاندارد» نیز در سه مقاله چاپ شده در 23 ژانویه این طور نوشت که امریکا باید اقدام اساسی انجام دهد و در این زمان خود را برای یک حمله نظامی آماده کند. برنامه هسته ای ایران بسیار پیشرفت کرده است و اکنون مشخص شده است که تهران از مقاصد خود عقب نشینی نمی کند.
همچنین مارک گراچت، یکی از کارشناسان بین الملل می نویسد که حمله نظامی بزودی آغاز خواهد شد. بر اساس این تحلیل ها می توان گفت که سیاستمداران اکنون به این باور رسیده اند که برنامه ای هسته ای ایران در مرز خطرناکی است و ایران تا کمتر از یک سال دیگر سلاح هسته ای خواهد داشت.
ولی دانا لینزر تحلیلی متفاوت از پرونده ای هسته ای ایران دارد و این گونه می نویسد که بر طبق آمارهای اعلام شده از سوی سازمان اطلاعاتی امریکا ایران سالیان زیادی تا رسیدن به بمب اتم فاصله دارد و بر اساس سخنان مقامات اطلاعاتی بریتانیا و اسرائیل 5 سال زمان باقی است تا ایران به بمب اتم دست پیدا کند.
در ادامه این گزارش آمده است که به رغم تمامی این تحلیل ها و آمارهای اعلام شده از سوی کارشناسان هنوز یک احتمال وجود دارد که ایران به سلاح هسته ای بسیار زودتر از آنچه پیش بینی شده، دست پیدا کند.
از طرفی دیگر دیوید آلبرایت وکوری هیندرستین از مقامات موسسه علمی و تحقیقات امنیتی فرضیه بدتری در خصوص ایران ارایه می دهند. آنان معتقدند که با در نظر گرفتن سوابق تاریخی ایران می توان گفت که تهران تا سه سال دیگر می تواند بمب اتمی بسازد و دانشمندان این کشور هیچ مشکلی و مانعی تکنیکی ندارند.
نیال فرگوسن یکی از تحلیل گران روزنامه لس آنجلس تایمز در خصوص پرونده ایران نوشت: اگر امریکا در خصوص توقف تهران از حمله نظامی استفاده نکند، جهان تا سال 2007 با یک جنگ تمام عیار هسته ای در خاورمیانه روبرو خواهد بود.
این گزارش می افزاید: حتی اگر ایران تمام تجهیزات را برای تولید اورانیوم غنی شده داشته باشد و بتواند از فردا آن را به کار بگیرد، هنوز یک سال زمان باقی است تا تهران بتواند از سانتریفیوژ برای تولید اورانیوم استفاده کند.
ایران پس از دستیابی به اورانیوم غنی شده، فقط به 7 ماه زمان احتیاج دارد که سلاح هسته ای تولید کند. اکنون هیچ دلیلی وجود ندارد که رهبران ایران از بمب خود بر علیه اسراییلی که تا دندان مسلح است، استفاده کنند. آنان به خوبی می دانند که در صورت حمله نظامی به اسراییل، مقامات این رژیم پاسخی مخرب به آنان خواهند داد.
در همین حال« جان دربای شیر» درمجله خود پیش بینی می کند که ایران تا سال 2006 می تواند، اولین بمب اتمی خود را آزمایش کند.
در ادامه این گزارش آمده است که اکنون تمامی شهروندان امریکایی باید با مساله حمله نظامی کنار بیایند و به این باور برسند که اطلاعاتی که به آنان از طریق جراید داده می شود، درست است.
ایران خواستار یک توافق بین المللی نیست و توجهی به این موضوع ندارد که می توان برای این بحران یک پاسخ بسیار ساده یافت.
در حال حاضر دولت بوش نیز تصمیم مشخصی درباره ایران نگرفته است و به درستی نمی توان گفت که اقدام بعدی واشنگتن چه خواهد خود بود ولی به نظر می رسد که این تصمیم با آنچه درباره عراق روی داد، متفاوت است.
در همین حال سیاست های واشنگتن تاکنون به گونه ای طرح ریزی شده است که در مرحله اول به نفع متحدانش خواهد بود و نمی توان گفت که امریکا تاکنون به کسانی که از سیاست های این کشور حمایت کردند، پشت کرده است.