آفتابنیوز : هنوز هم پس از چندین نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای ارجاع رسمی ایران به شورای امنیت صورت نگرفته است. در سپتامبر گذشته، شورای حکام ایران را ناقض ان پی تی تشخیص داد اما ارجاع به شورای امنیت به تعویق افتاد. اجلاس ماه نوامبر که می توانست رویارویی دیگری با ایران باشد نیز برگزار نشد.
دوشنبه شب وزرای خارجه امریکا و اروپا به همراه چین و روسیه در مهمانی شامی که در منزل جک استراو برگزار شده بود، در مورد ارجاع ایران به شورای امنیت به توافق رسیدند. به این ترتیب فردا مساله ایران باید به طور رسمی به شورای امنیت ارجاع شود اما هر اقدامی از سوی شورای امنیت باید به بعد از ارائه گزارش البرادعی در نشست بعدی آژانس در ماه مارس موکول شود. زمانی که به ایران فرصت داده می شود تا با پایان دادن به فعالیت های هسته ای اش به میز مذاکره باز گردد.
در واقع توافق کمی در مورد آنچه که شورای امنیت می تواند انجام دهد وجود دارد، همان طور که کاندولیزا رایس گفته بود،« آنچه که روشن است وجود اجماع استراتژیک در مورد مساله ایران می باشد.» توافقات حاصله آن طور هم که مقامات امریکایی نشان می دهند، محکم نیست.
یک مقام ارشد دولت امریکا در مورد جلسه فردای آژانس بین المللی انرژی هسته ای گفته است روز پنجشنبه امریکا برای در پیش گرفتن رهیافتی تدریجی در شورای امنیت تحت فشار قرار می گیرد.
بر اساس این حرکت تدریجی ابتدا بیانیه ای از سوی شورای امنیت در مورد توجه به مساله ایران صادر می شود. پس از آن احتمالا چندین قطعنامه که هر کدام به شکل تدریجی فشار به ایران را افزایش می دهند، صادر می شود و تنها در پایان این پروسه مساله تحریم مطرح می شود.
چند مقام امریکایی به طور محرمانه بدبینی خود نسبت به شانس موفقیت ( توافقات لندن) را عنوان کردند.
یک مقام دیگر امریکایی گفته است: نمی توان ناکامی کلی امریکا در مساله ایران را نادیده گرفت. وی می افزاید: ما با اروپایی ها به این نتیجه رسیدیم که در نشست نوامبر شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای ایران را به شورای امنیت بفرستیم اما هیچ اتفاقی نیفتاد. پس از آن اروپایی ها گفتند اگر ایران مهر و موم های سازمان ملل را بشکند، ما آن را به شورای امنیت می فرستیم، اما دوباره هیچ اتفاقی نیفتاد. این مقام امریکایی در ادامه گفت: در این فاصله ایران توانست با اقدامی نمایشی مثل قول همکاری با بازرسان آژانس شانس ارائه گزارشی مطلوب از سوی مدیر کل آژانس را به دست آورد در حالی که ما بار دیگر فرصت را از دست دادیم.
ایران در پاسخ به بیانیه لندن اعلام کرده است که ارجاع به شورای امنیت به معنای پایان دیپلماسی است. اما هفته گذشته ایران مدارکی را در اختیار آژانس بین المللی انرژی هسته ای قرار داده است که در میان آنها مدارکی مربوط به ساخت اجزا سلاح هسته ای وجود دارد. مقامات ایرانی گفته اند که ایران هیچ وقت از این مدارک استفاده نکرده است.