کد خبر: ۴۰۳۴۹
تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن ۱۳۸۴ - ۱۸:۴۳
مصاحبه آفتاب با یکی از کارشناسان ارشد مسایل هسته ای و استراتژی

دستگاه دیپلماسی واقف بودکه نباید روی روسیه و چین حساب ویژه ای باز کند

آفتاب‌‌نیوز : چین و روسیه که روابط تجاری خوبی به خصوص در بخش انرژی با ایران دارند با هر گونه اعمال تحریم علیه ایران مخالفت می کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه نماینده چین در آژانس بین المللی انرژی هسته ای پس از تصویب قطعنامه در گفتگو با خبرنگاران گفته است که چین این قطعنامه را به عنوان مجوز اقدامات تنبیهی بر علیه ایران می داند.
روسیه نیز امیدوار است بحران هسته ای ایران بدون اعمال تحریم های شورای امنیت بر علیه ایران حل شود. مسکو همچنین از ایران می خواهد تا طرح انتقال غنی سازی به خاک روسیه را بپذیرد. اما وعیدی معاون بین الملل شورای عالی امنیت ملی پس از تصویب قطعنامه گزارش ایران به شورای امنیت توجه ایران به طرح پیشنهادی روسیه را غیر ممکن دانست.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز از ایران خواسته است با تعلیق فعالیت های مربوط به غنی سازی از خواسته ی اعضا شورای حکام آژانس بین المللی هسته ای تبعیت کند.
آفتاب مساله رای موافق روسیه و چین در گزارش پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت از یک طرف و اظهارات بعد از رای گیری این دو کشور مبنی بر مخالفت با هرگونه اعمال تحریم علیه ایران از طرف دیگر را با یکی از کارشناسان ارشد مسایل هسته ای کشور در میان گذاشت و این سوال را مطرح کرد که رای روسیه و چین در این مرحله برای دستگاه دیپلماسی ایران را چگونه ارزیابی می نماید؟ وی در پاسخ به سوال خبرنگار آفتاب گفت: این برای اولین بار بود که رای روسیه و چین از آغاز مشخص بود و دستگاه دیپلماسی ایران می دانست که نباید روی این دو کشور حسابی ویژه باز کند، چرا که قبلا تحت شرایطی که ایران از این دو کشور مخصوصا روسیه انتظار رای مخالف را داشت این کشور به رای ممتنع کفایت می کرد حال آنکه در رای گیری دیروز از یک هفته قبل در نشست لندن موضع خود را مشخص کرده بودند و دیگر باید انتظار چنین رای و نتیجه ای را پیش بینی می کردیم زیرا با رای موافق روسیه و چین به گزارش پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت بسیاری از کشورها شورای حکام که قبلا رای ممتنع می دادند به تبعیت از این دو کشور با گزارش پرونده ایران به شورای امنیت موافقت کردند. وی در ادامه اظهاراتش افزود: روسیه به عنوان شریک هسته ای ایران اساسا در قبال مسایل هسته ای ایران یک رویکرد چند جانبه و گاه پیچیده را در پیش می گرفت که البته این مسئله بازتاب اوضاع داخلی و نیروهای موثر بر سیاست خارجی این کشور از یکسو و موقعیت در حال تغییر بین المللی آن از سوی دیگر است در واقع نوسان در این رویکرد معلول تغییرات ایجاد شده در محیط داخلی و نیز خارجی سیاست خارجی روسیه است. وی افزود از اوایل سال 1990 تاکنون روسیه در روابط خود با غرب و مخصوصا آمریکا دوره های مختلفی را پشت سر گذاشته و بر همین اساس رویکرد آن نسبت به همکاریهای هسته ای با ایران نیز دچار نوسان بوده است.
این کارشناس ارشد مسایل هسته ای و استراتژیک کشورمان در خصوص چین نیز اظهار داشت: چین بر خلاف روسیه اساسا فاقد منافع راهبردی با ایران بوده و ضمنا قدرت چانه زنی آن در برابر آمریکا کمتر از روسیه است.
وی در پایان افزود: چین در شرایطی است که از موقعیت آمریکا در نظام بین الملل در رابطه با همکاریهای هسته ای با ایران حساب می برد به عبارت دیگر چین صرفا در شرایطی در مورد مسایل هسته ای با ایران همکاری خواهد کرد و یا رای حتی ممتنع خواهد داد که فشار بین المللی بر چین در راستای روابط با ایران کاهش یابد.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین