آفتابنیوز : متن کامل پرسش های خبرنگاران از سخنگوی وزارت امور خارجه و پاسخ های وی را در زیر می خوانید:
*«این شائبه در ذهن مردم وجود دارد که مواضع وزارت امور خارجه همپای مواضع بین المللی رئیس جمهور به خصوص در زمینه مسائل هسته ای نیست. لطفا توضیح بدهید؟»
-«مواضع ما نسبت به موضوعات هسته ای و دیگر موضوعات همواره محکم بوده و ما اعتقاد داریم که وزارت خارجه در چارچوب سیاست های اصولی نظام که همان فرمایشات مقام معظم رهبری، رئیس جمهوری و سیاست های اخذ شده از شورای عالی امنیت ملی است، باید از کیان نظام دفاع کند.»
*«نظر شما راجع به صحبت های اخیر وزیر امور خارجه انگلیس که ایرانی ها را به گنگ بودن نسبت به تمام موضوعات متهم کرده است چه می باشد؟»
- «آقای استراو از این موضع گیری ها زیاد انجام می دهد، من فکر می کنم که غربی ها در این اواخر دچار یک سردرگمی شده اند که راهپیمایی 22 بهمن و حضور پرشور مردم این سردرگمی را بیشتر خواهد کرد. بنابراین ما باید در آینده منتظر افزایش این گونه مواضع متناقض که چندان هم قابل اعتنا نیست باشیم.»
* «با توجه به اینکه محوطه سفارتخانه ها حریم و خاک هر کشور محسوب می شود و در چند روز اخیر در مقابل سفارتخانه های اروپایی در تهران شاهد تجمعات در اعتراض به هتک حرمت به پیامبر اکرم بودیم وزارت امور خارجه بیانیه ای در این راستا صادر کرد آیا از این بابت احساسی نگران می کردید؟»
- «ما این احتمال را می دادیم که بر اثر برخی هیجانات اتفاق خاصی بیفتد حریم اماکن دیپلماتیک باید حتما رعایت شود و به آنها خسارتی وارد نشود ولی ما نگرانی از این بابت نداریم شهروندان عزیز ما با توجه به دانشی که دارند سعی کنند که بهانه به دست دشمن ندهند. هر چند اتفاقی که در کشورهای اروپایی افتاده منزجر کننده است.
به هر حال لودگی و بی مزه گی هم حدی دارد. برای بی مزهگی هم سوژه های دیگر کم نیست. ساحت پیامبران باید رعایت شود. در این جریان اروپایی ها گردابی درست کردند و خودشان هم در آن غرق شدند. در صورتی که می توانستند خیلی راحت از اشتباه خود عذر خواهی کنند. آزادی بیان هم فقط یک حرف است.»
*«دولت اعلام کرده که در راستای اجرای مصوبه مجلس در چند روز آینده غنی سازی را شروع خواهد کرد. آیا نمیخواهید در این زمینه افکار عمومی را بیشتر آگاه کنید؟»
- «ما نامه مربوطه را به آژانس بین المللی انرژی اتمی تحویل داده ایم اما این طبیعیست که باید مسیر فنی این جریان طی شود و به محض طی شدن این مسیر اقدامات لازم انجام خواهد شد.»
پرسش آفتاب: «برخی سناتورهای امریکایی اعلام کرده اند که در حال تهیه لیستی از مقامات بلند پایه ایران به منظور« ممنوع السفر کردن آنها» و «بلوکه کردن دارایی های آنها در تمام جهان» می باشند. موضع شما در این زمینه چیست؟»
- «در زمینه سوال اول اقدام امریکایی ها آنقدر بی اهمیت است که اصلا ارزش پاسخ دادن ندارد اما در زمینه بلوکه کردن اموال ایران باید گفت که این موضوع چیز تازه ای نیست. امریکا از اول انقلاب دارایی های ایران را بلوکه کرده است و آنها را باز پس نداده است. مسئولان امریکایی دنیا را نمی شناسند و به همین علت هر روز بر مشکلات خود اضافه می کنند. ما فکر می کنیم که امریکایی ها باید بیشتر مطالعه کنند و بیشتر دنیا را بشناسند تا گرفتار نشوند. این گرفتاری که امریکا برای خود و بسیاری از کشورهای جهان درست کرده است ناشی از
ناآگاهی آنها واین موضوع است که آنها هنوز در قرون گذشته زندگی می کنند.»
* «ایران قبلا اعلام کرده بود که از NPT خارج نخواهد شد اما احمدی نژاد دیروز تهدید کرد که این اتفاق می افتد. این دوگانگی را چگونه ارزیابی می کنید؟»
- «NPT یک میثاق بین المللی است ولی ما نمی توانیم بپذیریم که با این میثاق بین المللی برخورد ابزاری بشود و سیاسی کاری شود. ما بر اساس وظایف خود با آژانس همکاری خواهیم کرد اما نباید این تلقی به وجود بیاید که با آژانس و NPT سیاسی برخورد می شود.» یا از آنها استفاده ابزاری به عمل می آید.
* «مذاکرات آتی ایران و روسیه در چه سطح و چه تاریخی می باشد؟»
- «از ایران معاون شورای عالی امنیت ملی و در تاریخ مقرر در مذاکرات شرکت می کند.»
*«وزارت امور خارجه چه اقدامی را در جهت هماهنگ کردن کشورهای اسلامی برای مقابله با توهین کنندگان اروپایی به پیامبر اکرم (ص) انجام داده است؟»
- «ما اقدامات زیادی از به عمل آورده ایم. ما مواضع صریح مقام معظم رهبری و رییس جمهور را داشته ایم. اخیرا هم وزیر امور خارجه نامه ای به دبیر کل سازمان کنفرانس اسلامی نوشته اند و درخواست کرده که تا در هر ظرفیتی که به صلاح است نسبت به برگزاری نشست سازمان کنفرانس اسلامی اقدام کند. همچنین جلسه ای هم در نیویورک در سطح سفرای کشورها اسلامی در سازمان ملل برگزار شد که به نتایج خوبی منجر شد.
ولی این موضوعی نیست که بشود به سادگی از آن گذشت. اروپایی ها باید نسبت به آن جبران مافات کنند هر چند که جبران آن به این سادگی ها نیست.
*«مذاکرات اخیر مسئولان حماس با روسیه را که طبق گفته «لاوروف» به منظور حل منازعات بین حماس و اسراییل صورت گرفته را چگونه ارزیابی می کنید؟»
- «این که حماس با روسیه صحبت های کند نکته مثبتی است به هر حال حماس برگزیده ملت فلسطین است و رای مردم به این گروه رای به انتفاضه و ادامه مقاومت بود اما اینکه در مذاکرات چه موضوعی مطرح می شود به طرفین مذاکره بر می گردد.
ما جای حماس نیستیم که بگوییم آنها باید چه بکنند. مواضع ما نسبت به رژیم صهیونیستی روشن است و طبیعتا حماس خود سیاستهای مربوطه را اتخاذ کرد. امروز رژیم صهیونستی با ابعادی بزرگتر از جریان «هالوکاست» فلسطینی ها را قتل عام می کندو در واقع هالوکاست واقعی امروز در فلسطین اتفاق می افتد.»
*«به غیر از پاسخ همیشگی از شورای امنیت نمی ترسیم یا شورای امنیت آخر دنیا نیست چه راهکارهایی برای مقابله با ارجاع پرونده هسته ای به شورای امنیت اندیشیده اید؟»
- «دیگر نباید در ایستگاه شورای امنیت متوقف بمانیم. ما طراحی های لازم را انجام داده ایم و به هیچ عنوان غافلگیر نشدیم. سیاستهای هسته ای ما کاملا اجماعی بوده است. ضررها و منافع آن را سنجیده ایم و با جمع بندی به این نتیجه اجماعی نظام رسیده ایم. باز هم تاکید می کنم که ارجاع پرونده هسته ای به از شورای امنیت نگران نیستیم.
*«بالاخره نتیجه طرح روسیه چه شد؟»
- «در یک جواب بسیار ابتدایی باید بگویم که ما نگاه «منفی» به این طرح نداریم، باید ابعاد مختلف آن بررسی شود و به عنوان یک «پکیج» در نظر گرفته شود تا ببنیم نتیجه گفتگوهای ما با روسیه چه خواهد شد. در این زمینه حضور استثنایی مردم در راهپمایی 22 بهمن پیام روشنی برای دنیا داشت که مردم ایران حقوق خود را می خواهند و از آن عقب نشینی نمی کنند. ما در راستای منافع ملی خود با آژانس، روسیه و کشورهای دیگر همکاری های خود را ادامه خواهیم داد.
*«وزیر امورخارجه انگلیس در سخنان اخیر خود گفته که ایران به شرط طی یک دوره اعتماد سازی، حق غنی سازی اورانیوم را دارد. شما این سخنان را چگونه تحلیل می کنید؟»
-«ما به حرف زدن معتقد نیستیم بلکه به عمل کردن معتقدیم. اروپایی هم به جای حرف زدن عمل کنند. ما اعتماد سازی کرده ایم و در این زمینه شفاف هم بودیم اما اکنون به این نتیجه رسیده ایم که اروپا ظرفیت کارهای بزرگ را ندارد. به قول معروف دو صد گفته چونیم کردار نیست.»
* «آیا صحبت های احمدی نژاد مبنی بر تغییر در سیاستهای هسته ای ایران به معنی تغییر این سیاستها از «صلح آمیز» به «غیر صلح آمیز» است؟»
- «همانگونه که مقام معظم رهبری، رییس جمهور و بقیه مسئولین نظام گفته اند سیاستهای هسته ای ایران صلح آمیز است ولی ما منطبق بر تصمیماتی که درباره ما خواهند گرفت واکنش نشان خواهیم داد.»
* «اقدامات وزارت خارجه درباره تبعد کشته شده ایرانی در کانادا به کجا رسید؟»
- «وزارت خارجه اقدامات لازم را در این زمینه انجام داده، اما متاسفانه مقامات کانادایی به هیچ وجه همکاری لازم را انجام نداده اند، ولی ما به پیگیری های خود ادامه خواهیم داد.»
*«CIA ادعا کرده که ایران در حال حفر تونلی به عمق 400 متر در زیر زمین به منظور انجام آزمایش های هسته ای هست. آیا این خبر را تایید می کنید؟»
- «تنها جایی که بنده از ساخت تونل در آن اطلاع دارم، امامزاده هاشم می باشد.»
*«آیا پس از ناآرامی های اخیر مسلمانان، به علت توهین به حضرت محمد (ص) سکوت اروپایی ها و عذرخواهی نکردن آنها به علت نشان دادن چهره ای خشن از مسلمانان نیست؟»
- «ما فکر می کنیم در این جریان صهیونیست ها دخالت داشته اند در واقع اروپایی ها در چمبره صهیونیست گرفتار شده اند. ما فکر می کنیم که برای جبران این واقعه اروپا باید عملا با رفتار خود از تمام مسلمانان و پیروان دیگر ادیان که آنها هم از این جریان ناراحت گشته اند، عذر خواهی کنند.»
*«آیا سفیر و مسئولان سفارت دانمارک که از ایران خارج شده اند، باز خواهند گشت؟»
- «در یادداشتی که وزارت خارجه دانمارک و سفارتخانه این کشور در تهران به ما داده اند، اظهار شده است که این خروج موقتی بوده است.»