آفتابنیوز : در يكي از جديدترين آمارهاي منتشر شده، شهرداري دوبي در يك سرشماري و تحقيق در مورد مديران و كارفرمايان شركتهاي خصوصي، آماري منتشر كرد كه نشان دهنده سهم 1/48 درصدي ايرانيان در مديريت اين شركتهاست.
آمار تعداد شركتهاي ايراني، دانشجويان، كارمندان ادارات دولتي و خصوصي نيز از حضور فعال ايرانيان براي پيشرفت و ترقي اين اميرنشين حكايت دارد.
در حال حاضر بيش از 6500 شركت و 10 هزار دانشجو ايراني در دوبي هستند و بيش از 25 درصد جمعيت اين بندر را ايرانياني تشكيل ميدهند كه توانستهاند در تجارت خليج فارس و ايران فعال شوند.
بورس امارات كه در بحران قرار داشت با سرمايهگذاري ايرانيان از بحران نجات يافت و به جايي رسيد كه يكي از چهار بازارهاي مالي برتر خاورميانه و نخستين بازار مالي در بين كشورهاي عربي شناخته شد.
د رحال حاضر بيش از 1400 ايراني در بورس دوبي سرمايهگذاري كردهاند و گرچه مسوولان بورس دوبي مبالغ سرمايهگذاران را ذكر نكردند ولي كارشناسان مسائل اقتصادي و بعضي از مسوولان بورس دوبي اعلام كرده بودند كه ايرانيان سهم بسزايي در بورس دوبي داشتهاند و سرمايهگذاري آنها بود كه در سال 2005 ميلادي به بازارهاي مالي دوبي و ابوظبي جان تازهاي داد و باعث رونق و صعود شاخصها شد.
برخي كارشناسان معتقدند كه ذكر نكردن مبالغ سرمايهگذاري از سوي سرمايهگذاران هم ترفندي است براي جلوگيري از فرار سرمايهها.
اين در حالي است كه مطبوعات امارات همچنان با تبليغات وسيع سعي در تشويق ايرانيان براي سرمايهگذاري در اين اميرنشين دارند و با چاپ گزارشهاي ويژه تلاش خود را براي تسريع فرار سرمايههاي كشورمان به دوبي و ديگر شهرهاي اين شيخنشين تشديد كردهاند.
در همين زمينه روزنامه الاتحاد چاپ ابوظبي در گزارشي مينويسد:« امارات بهترين مكان براي سرمايهگذاري در خاورميانه است و در چند ماه گذشته ايرانيان سهم زيادي در آن داشتند و توانستند در بخش مسكن اين كشور سرمايهگذاري وسيعي انجام دهند. حتي اخيرا به بازارهاي مالي دوبي وابوظبي نيز هجوم آوردهاند و در امر مسكن و ساختوساز ايرانيان بيش ديگر اتباع كشورها در امارات سرمايهگذاري كردهاند.»
الاتحاد در ادامه گزارش خود شهر ابوظبي را ميزبان خوبي براي ايرانيان معرفي كرده است.
روزنامه البيان نيز در گزارشي با عنوان «دوبي براي جوانان ايراني بهتر از آمريكاست» به موضوع سرمايهگذاري ايرانيان و تشويق آنان براي سرمايهگذاري در دوبي پرداخت.
اين روزنامه نوشت:« هرگاه ايرانيان بر خط افق نگاهي به كشورها كنند دوبي را بهترين جايگاه ميبينند؛ شهري كه در حال رشد و ترقي است، شهري كه در آن آزادي اقتصادي واجتماعي وجود دارد. در چند دهه گذشته اكثر جوانان و سرمايهگذاران ايراني به فكر سرمايهگذاري در آمريكا و اروپا بودند ولي بعد از سفرهايي كه به دوبي داشتند با ديدن اين شهر متوجه آزادي اجتماعي و اقتصادي بيشتري نسبت به آمريكا و اروپا شدند.»
البيان همچنين نوشت:« ايرانيان به آساني حتي با كشتي در يكي از بندرهاي ايران با جواز ايراني به سوي دوبي حركت ميكنند و بعد 45 دقيقه وارد اين شهر ميشوند. اينجا (در دوبي) ايرانيان بزرگترين باشگاه را دارند كه هيچ يك از اتباع ديگر كشورها ندارند، اين باشگاه شامل زمين فوتبال و رستورانهاي سنتي با بهترين غذاهاست. مدارس ايراني به صورت خصوصي و دولتي امكان ادامه تحصيل آسان در مقاطع مختلف تحصيلي را براي ايرانيان فراهم كرده است و حتي دانشگاه آزاد اسلامي نيز در اين كشور شعبه داشته و در رشتههاي مختلف دانشجو ميپذيرد.»
اين روزنامه ادامه داد:« از سه سال قبل كه خريد و فروش مسكن براي اتباع خارجي آزاد شد هجوم ايرانيان و سرمايهگذاري در امر مسكن زياد شد، حتي به بازار بورس هم هجوم آوردند و سهام شركتهاي بزرگ اماراتي را خريدند. همچنين اكثر ايرانيان در امر مسكن سرمايهگذاري ميكنند. آمار نشان ميدهد كه 10 تا 30 درصد خريد و فروش املاك را ايرانيان انجام ميدهند و حتي برجهاي سر به فلك كشيده متعلق به ايرانيان است. امسال املاك خريد و فروش شده از سوي ايرانيان نسبت به سال گذشته 10 درصد افزايش داشته است كه بيشتر آن در منطقه "جبل علي" است.»
البيان نوشت:« آمار نشان ميدهد كه تجارت بين امارات و ايران در 10 ماه گذشته به بيش از هفت ميليارد دلار رسيده است در صورتي كه در سال گذشته اين ميزان در حدود چهار ميليارد دلار بوده است.»
البيان در پايان گزارش خود نوشت:« براي ايرانيان دوبي نزديكترين، بهترين و سودآورترين كشور و حتي بهتر از آمريكا و اروپاست. پس آرزوهاي جوانان ايراني اين است كه به دوبي بيايند نه آمريكا!»
به اين ترتيب حتي مطبوعات امارات هم به اين مطلب اذعان كردهاند كه دوبي به همت ايرانيان رونق گرفته است! سوال اينجاست كه مسوولان ايران به چه ميزان براي نگهداري سرمايههاي ايرانيان در كشور تلاش ميكنند و چرا برنامهاي براي جلوگيري از فرار سرمايهها اجرا نميشود؟
متاسفانه تاكنون هيچ يك از وعدههاي داده شده در خصوص متوقف كردن قاچاق سرمايه و بازگرداندن سرمايهگذاران بخش خصوصي و نيز شركتهاي دولتي از دوبي به نتيجه نرسيده و عملي نشده است.
در چند سال گذشته كشور امارات متحده عربي شاهد هجوم سرمايه گذاران از نقاط مختلف جهان بوده خصوصا شهر دوبي كه در حال حاضر از تمام شهرهاي امارات در جلب سرمايه گذاران و پيشرفت در زمينه اقتصادي پيشي گرفته است.
كارشناسان اقتصادي دلايل متعددي براي پيشرفت دبي ذكر ميكنند كه ميتوان مهمترين آنها به شرح زير است:
1 ـ حمايتهاي همه جانبه دولت؛ هرچند كه شهر دوبي يكي از شهرهاي امارات و تابع قوانين فدرالي امارات است ولي سران دوبي كه راس آن” شيخ محمد بن راشد“ ولي عهد دبي و وزير دفاع امارات قرار دارد قوانيني وضع كردهاند كه شامل كل امارات نميشود، اين قوانين در كل براي جلب سرمايه گذاران و حمايت همه جانبه از آنان است تاثير به سزايي در اين امر داشته است.
2 ـ تسهيلات بانكها؛ وامهاي بلند مدت با حداقل هزينه و كارمزد و در سريعترين زمان ممكن از تسهيلات ويژهاي است كه بانكهاي دبي به سرمايه گذاران خارجي ارائه ميدهند.
3 ـ همكاري بين ادارات دولتي و سازمانها و شركتهاي دولتي و غير دولتي به سرمايه گذاران از جمله دلايل موفقيت دوبي در امر جلب سرمايه گذاران خارجي است كه كارشناسان اقتصادي بر آن تاكيد دارند، كه ناشي از عملكرد خوب و سريع ارگانهاي دولتي و سازمانها و شركتهاي دولتي و خصوصي است.
در حال حاضر امارات در اوج رشد اقتصادي و جلب سرمايههاي خارجي قرار دارد، سرمايههايي كه از اقصي نقاط دنيا به اين نقطه كوچك وارد ميشود بر اين مدعا تاكيد دارد.