روزنامه آرمان نوشت: ميوه و سبزيجات تازه، دستهاي مهم از مواد غذايي محسوب ميشوند كه حتما بايد در هنگام آلودگي هوا مورد استفاده قرار گيرند. آنتياكسيدانهاي موجود در ميوه و سبزيجات نقش حياتي در سلامت ريهها دارند.
ميوه و سبزيجات تازه
ميوه و سبزيجات تازه، دستهاي مهم از مواد غذايي محسوب ميشوند كه حتما بايد در هنگام آلودگي هوا مورد استفاده قرار گيرند. آنتياكسيدانهاي موجود در ميوه و سبزيجات نقش حياتي در سلامت ريهها دارند. محققان بيمارستان جرج لندن در مطالعهاي دريافتهاند كه سیب در ميان انواع ميوهها بيشترين تاثير را بر دستگاه تنفسي داشته و در بهبود فعاليت اين ارگان تاثيرگذار است.مصرف نارنگي، پرتغال، انار، سبزيجاتي از قبيل سير، پياز، كلم بروكلي و ساير كلمها، گوجهفرنگي و كاهو نيز توصيه ميشود.
روي
روي از آن دسته مواد مغذي است كه در هواي آلوده موجب كاهش جذب فلزات سنگين شده و از اين طريق ميزان اين تركيبات زيانبار را در بدن به حداقل ميرساند. از اين رو، متخصصان تغذيه مصرف غذاهايي كه اين ماده مغذي را در حد بالايي دارند بسيار توصيه ميكنند. اين موادغذايي شامل انواع فراوردههاي دريايي، نخود سبز، عدس و جوانه گندم هستند.
منيزيم
منيزيم نيز به دليل خواص كاهندگي جذب كادميوم در روزهايي كه هوا آلوده است، بسيار كمك كننده ميباشد و به اين دليل مصرف انواع سبزيجات با رنگ سبز تيره كه از اين ماده مغذي غني هستند بسيار توصيه ميشود. بهتر است اين گروه از مواد غذايي را به صورت تازه و خام مصرف نمود.
ماهي
مطالعهاي كه در دانشگاه كمبريج انگلستان به انجام رسيده، نشان ميدهد كه سطح اسيدهاي چرب ضروري در افرادي كه به بيماريهاي ريوي مبتلا هستند، بسيار پايين است.محققان در اين مطالعه دريافتهاند كه مصرف منظم ماهيهاي روغني نظير ماهي آزاد و سالمون ميتواند در تقويت و بهبود فعاليت دستگاه تنفسي موثر واقع شود. مصرف متعادل اين گروه از مواد غذايي ميتواند به خوبي موجب كاهش ريسك ابتلا به بيماريهاي ريوي به خصوص در افرادي شود كه در محيطي با هواي آلوده زندگي ميكنند.به اين ترتيب مصرف ماهيهاي روغني كه سرشار از اسيدهاي چرب امگا۳ هستند ميتواند در كاهش تنگي نفس و اثرات زيان بار تركيبات التهاب آور مفيد باشد.
شير و لبنيات
در شرايط آلودگي هوا براي كاهش صدمات به دستگاه تنفسي و التهاب دستگاه گوارش ناشي از اين آلودگي، بايد مصرف شير و لبنيات را به ۲ دليل افزايش داد: اولا شير و لبنيات به دليل دارا بودن فسفر، منيزم و کلسيم به صورت رقابتي مانع از جذب عناصر فلزي موجود در آلودگي هوا ميگردند. ثانيا پروتئين لبنيات ميتواند در دستگاه گوارش با برخي عناصر فلزي ناشي از آلودگي هوا كه از طريق تنفس وارد بدن ميشوند تركيب شده و به دفع آنها از بدن كمك كند.برخي از نوشيدنيها مانند چاي و قهوه نيز به دليل داشتن تركيبات فلاونوييدي ميتوانند توان دفاعي بدن را در برابر عوامل اكسيدكننده بيشتر كنند.
روغن زیتون
روغن زیتون اثرات مضر آلودگی هوا را دفع میکند. ذرات معلق موجود در هوا باعث گرفتگی عروق و آترواسکلروز زودرس میشود. عارضه آترواسکلروز بر اثر رسوب پلاک از مواد چربی در دیواره درونی رگهای خونی بهوجود میآید.روغن زیتون منبع غنی امگا ۹ است و مصرف آن باعث افزایش فعال کننده پلاسمینوژن بافتی میشود. فعال کننده پلاسمینوژن بافتی آنزیمی است که توسط سلولهای دیواره داخلی شریانها ترشح میشود و مهمترین وظیفه آن شکسته شدن لخته خون ایجاد شده در رگهاست. وجود لخته در رگهای خونی باعث اختلال در گردش خون میشود.روغن زیتون حاوی دو آنتیاکسیدان قوی هیدروکسی و اولئوروپین است که در رقیق شدن خون و جلوگیری از لخته موثر هستند. به علاوه روغن زیتون باعث انتشار اکسید نیتریک در داخل عروق و شل شدن دیواره شریانها و بهبود گردش خون میشود. مصرف روزانه این ماده غذایی ارزشمند توصیه شده است.
مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان
آنتیاکسیدان به ترکیباتی گفته میشود که از سلول در مقابل صدمات جلوگیری کند. این ترکیبات میتوانند طبیعی یا مصنوعی باشند.
آنتیاکسیدانهای اصلی عبارتند از:
لوتئین: این گروه آنتیاکسیدان در انواع کلم (کلم بروکلی، گل کلم و برگ کلم)، انواع میوهها، سبزیجات نشاستهای (ذرت، نخود فرنگی) تخممرغ و سبزیجات برگ دار وجود دارد.
سلنیوم: یک ماده معدنی موجود در غذاهای گیاهی، تخممرغ، مرغ، گوشت قرمز، حبوبات و ماهی است.