آفتابنیوز : سفر وزیر خارجه ایران به توکیو این فرصت را در اختیار ژاپن قرار می دهد که به تلاش های بین المللی برای حل مسالمت آمیز این بحران بپیوندد.
این در حالی است که پیش بینی ها در مورد استفاده از اقدامات تنبیهی برای متوقف کردن برنامه هسته ای ایران، بیش از گذشته قوت یافته است.
به نظر می رسد هر نوع تحریم علیه ایران احتمالا در چند مرحله اجرا شود.
اما مقامات وزارت خارجه ژاپن معتقدند که تحریم ها نمی تواند روند برنامه های هسته ای ایران را تغییر دهد و هشدار می دهند که اقدامات تهاجمی عقب نشینی ایران را سخت تر می کند.
یک مقام ژاپنی گفته است:« بسیار مهم است که قبل از هر گونه اقدام تنبیهی ایران را متقاعد کنیم برنامه غنی سازی اش را متوقف کند.»
نگرانی عمده ژاپن از این است که ترس موجود از برنامه هسته ای ایران به فعالیت های هسته ای کشورهای دیگر نیز سرایت کند.
ژاپن سال گذشته مخالفت خود با طرح محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای در مورد تعلیق 5 ساله ساخت تاسیسات جدید سوخت هسته ای که برای تشویق ایران به توقف فعالیت های غنی سازی اورانیوم طراحی شده بود را اعلام کرد.
ژاپن با طرح روسیه برای انتقال غنی سازی اورانیوم ایران به خاک این کشور که می تواند بحران موجود در مورد برنامه هسته ای ایران را حل کند، مخالفت نکرده اما کوشیر و تا ناکا، محقق موسسه اقتصاد انرژی ژاپن معتقد است طرح روسیه می تواند رویه ای در کنترل بین المللی فعالیت های باز یافت هسته ای ایجاد کند.
ژاپن به توافق امریکا و روسیه در مورد مشارکت در تامین سوخت هسته ای، نیز تمایل چندانی نشان نداد. بر اساس این توافق، فعالیت های پردازش مجدد سوخت هسته ای به چند قدرت هسته ای پیشرفته از جمله امریکا و روسیه واگذار می شود.
ژاپن چند دهه به توسعه تکنولوژی بازیافت هسته ای خود پرداخته و مدارکی تهیه کرده است که در برنامه هسته ای اش به دنبال ساخت سلاح هسته ای نیست.
ژاپن امیدوار است بتواند نیاز کشورهای دیگر را تامین و سوخت هسته ای مصرف شده آنها را پردازش کند.
یک مقام دیگر وزارت خارجه ژاپن می گوید: ایران ممکن است این مساله را که ژاپن اجازه پردازش سوخت هسته ای را دارد اما ایران مجاز به انجام آن نیست را ناعادلانه بداند، اما در واقع تهران نمی تواند بدون اجازه بازرسی کامل بازرسان آژانس بین المللی انرژی هسته ای به این توانایی دست پیدا کند.
ژاپن با توجه به روابطی که با تهران دارد، از جمله کشورهایی است که می تواند مذاکرات مستقیم با ایران در مورد برنامه هسته ای اش را به پیش ببرد.
ایران بخش اعظم نفت دومین اقتصاد بزرگ دنیا را تامین می کند و ژاپن با سرمایه گذاری پروژه های مختلف ایرانی از جمله توسعه میدان نفتی آزادگان منافع بسیاری در ایران دارد. ژاپن امیدوار است بتواند جامعه جهانی را متقاعد کند که در حل بحران هسته ای ایران هنوز استفاده از راه حل دیپلماتیک امکان پذیر است.