آفتابنیوز : غلامرضا آقازاده، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در کنفرانس خبری مشترک با سرگئی کرینکو همتای روسی خود با اعلام این خبر گفت: دو کشور در خصوص تأسیس شرکت مشترک به توافق اصولی رسیده اند. وی افزود: ایجاد شرکت مشترک لوازم گوناگونی دارد که بحث های آن صورت خواهد گرفت. بنابه گفته آقازاده ادامه مذاکرات ایران و روسیه در مورد طرح پیشنهادی این کشور طی چند روز آینده در مسکو برگزار می شود.
دوطرف ابراز امیدواری کرده اند که پیش از نشست 6 مارس شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای، تکلیف طرح روسیه روشن شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه کرینکو با پیچیده خواندن طرح گفت: کار بیشتری باید روی آن انجام شود.
در عین حال خبرگزاری اینترفاکس به نقل از یک عضو هیأت روسی گزارش داده است که امتناع ایران از بازگشت به تعلیق کامل (غنی سازی) می تواند مانع پیشرفت طرح شود. وی طرح روسیه را تنها بخشی از یک پکیج دانسته و بازگشت ایران به تعلیق فعالیت های چرخه سوخت را نیز بخش دیگری از این پکیج عنوان کرده است. شکست طرح روسیه می تواند به اعمال اقدامات تنبیهی علیه ایران منجر شود.
این در حالی است که پیش از مسأله ایران به شورای امنیت گزارش شده و از ایران خواسته شده فعالیت های چرخه سوخت خود را متوقف کند.
به علاوه اعلام شد ایران و روسیه بار دیگر در مورد تکمیل نیروگاه بوشهر با هم به توافق رسیده اند. روسیه که با مخالفت های آمریکا و اسرائیل در مورد سرمایه گذاری 800 میلیون دلاری خود در نیروگاه بوشهر روبرو است، همواره تاخیر در تکمیل این نیروگاه را مسائل فنی و نه سیاسی عنوان کرده است. این بار نیز کرینکو در بازدید از نیروگاه بوشهر گفته است که هیچ مانع سیاسی برای تکمیل آن وجود ندارد و به زودی این کار صورت می گیرد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام سازمان انرژی هسته ای ایران که نخواسته نامش فاش شود گزارش می دهد که روسیه از واگذاری تجهیزات و تکنولوژی لازم برای شروع کار نیروگاه سرباز می زند. وی می افزاید: این تأخیر سیاسی است، چون اگر مسائل فنی بود در طول چندین ماه حتما مسأله حل می شد.
آقازاده، رئیس سازمان انرژی هسته ای ایران از اتمام پروژه بوشهر در سال 2006 خبر داده است. این پروژه از دهه 1970 در زمان شاه سابق آغاز شد. برای ساخت این نیروگاه ابتدا با شرکت کرافت وورک یونیون آلمان، قراردادی امضا شد. اما با پیروزی انقلاب اسلامی با وجود پیشرفت هایی که در کار صورت گرفته بود، این شرکت از ادامه کار سرباز زد. در اوائل دهه 1990 ایران تحقیق برای تکمیل این پروژه را آغاز و در سال 1995 روسیه برای کمک به ایران اعلام آمادگی کرد. قرارداد طرح تکمیلی نیروگاه بوشهر میان ایران و روسیه در ژانویه 1996 قابلیت اجرایی یافت و روسیه کار ساخت و تکمیل نیروگاه را به سبک خود آغاز کرد. از آن زمان تاکنون هربار تکمیل کار نیروگاه به تأخیر افتاده و هر بار نیز روسیه مشکلات فنی را عامل این تاخیر عنوان کرده است.