کد خبر: ۴۲۷۷۴
تاریخ انتشار : ۱۰ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۴:۲۲

تلاس های ایران برای خروج از بن بست

آفتاب‌‌نیوز :

علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی امروز به مسکو می رود تا با روس ها در مورد پیشنهاد غنی سازی مشترک در خاک روسیه گفت و گو کند.
هیئت ایرانی که رضا آقازاده رئیس سازمان انرژی اتمی و حسینی تاش معاون راهبردی دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز آنها را همراهی می کنند قرار است با ایگورایوانف دبیر شورای امنیت ملی روسیه و سرگئی کرینکو رئیس سازمان انرژی اتمی این کشور دیدار کنند.
بنابه گفته مقامات ایرانی در دور قبلی مذاکرات دو طرف به توافقات اصولی در مورد طرح غنی سازی مشترک دست یافته اند و با توحه به نزدیک شدن زمان برگزاری نشست شورای حکم آژانس بین المللی انرژی هسته ای و ارتقا سطح مذاکرات ( ایران ـ روسیه) به نظر می رسد مذاکرات به مرحله حساس تری رسیده باشد.
از نظر روسیه طرح غنی سازی مشترک راه حلی است که از اعمال تحریم ها برعلیه ایران و مواجهه آن با نظام بین الملل جلوگیری می کند.
در این راستا ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز ابراز امیدواری کرده است که مسکو بتواند با طرف های ایرانی به توافق برسد. وی در یک کنفرانس خبری گفته است که ما فکر می کنیم بتوانیم با ایران در مورد غنی سازی مشترک در خاک روسیه که بتواند نیازهای ایران در بخش سوخت را به طور کامل تامین کند، به توافق برسیم.
از سوی دیگر مقامات امریکا و اروپا نسبت به موفقیت روسیه در متقاعد کردن ایران ابراز تردید کرده اند. به گزارش خبرگزاری رویترز آدام ارلی، معاون سخنگوی وزارت خارجه امریکا با اشاره به اینکه هیچ توافقی بین ایران و روسیه به دست نیامده گفته است که ایران درصدد ایجاد ابهام در مورد فعالیت های هسته ای خود است.
وزیر امور خارجه نیز در دیدار با مقامات ژاپن بر حق ایران برای غنی سازی اورانیوم تاکید کرده و گفته است که ایران نیز همانند سایر کشورهای جهان حق دارد به غنی سازی اورانیوم برای کاربردهای صلح آمیز ادامه دهد. در عین حال وی به آمادگی ایران برای مصالحه نیز اشاره کرده است. آقای متکی در توکیو گفته است که ایران می خواهد با تمام طرف ها به توافقی گسترده دست یابد.
همزمان با ادامه مذاکرات ایران و روسیه درمسکو، مساله دیگری که می تواند در باقی ماندن پرونده هسته ای ایران در چارچوب آژانس بین المللی انرژی هسته ای و عدم ارجاع آن به شورای امنیت موثر باشد، گزارش محمد البرادعی در مورد برنامه هسته ای ایران است. زمانی که در نشست 4 فوریه شورای حکام قطعنامه گزارش ایران به شورای امنیت به تصویب رسید، هرگونه اقدام شورای امنیت در مورد ایران به ارائه گزارش دبیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای در جلسه 6 مارس موکول شد.
اینک البرادعی پیش از نشست 6 مارس گزارش خود را در اختیار اعضای شورای حکام قرار داده است. با وجود اشاره البرادعی به همکاری های ایران با آژانس بین المللی انرژی هسته ای، تکرار ابهامات قبلی باعث شده پرونده فعالیت های هسته ای ایران بار دیگر با مشکل روبرو شود. البرادعی در گزارش خود گفته است که آژانس بین المللی هسته ای در موقعیتی نیست که بتواند صلح آمیز بودن برنامه های هسته ای ایران را به طور کامل تاکید کند.
اظهارات دو پهلوی البرادعی، باعث می شود بیشتر به موفقیت مذاکرات ایران با روسیه چشم امید داشته باشیم. تنها در این صورت است که در جبهه متحدی که بر علیه ایران در نظام بین الملل شکل گرفته است رخنه ایجاد می شود.
چین و روسیه که درسایه روابط اقتصادی خود با ایران ماه ها در مقابل ارجاع ایران به شورای امنیت و پیوستن به اجماعی که امریکا سعی در شکل دادن به آن بود، مقاومت کرده بودند، سرانجام با پیوستن به این اجماع با قطعنامه گزارشی ایران به شورای امنیت موافقت کردند.
اگر چه پس از تصویب قطعنامه، روسیه با تلاش برای ایجاد مصالحه در مساله هسته ای ایران مدعی است که طرح پیشنهادی اش باعث می شود مساله ایران در چارچوب آژانس بین المللی انرژی هسته ای باقی بماند، اما هنوز معلوم نیست روس ها چگونه با در خواست ایران برای حفظ غنی سازی در سطح پایین در کنار پروژه غنی سازی مشترک در خاک روسیه کنار خواهند آمد و آیا باز هم به اجماع جهانی بر علیه ایران می پیوندند و یا در مقابل امریکا و متحدانش که خواستار ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت هستند به حفظ پرونده ایران در چارچوب آژانس بین المللی انرژی هسته ای و رفع نگرانی های جهانی در مورد برنامه هسته ای ایران کمک خواهد کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین