کد خبر: ۴۲۷۸۷
تاریخ انتشار : ۱۰ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۶:۳۲

همه مردان هسته ای ایران در کاخ کرملین

آفتاب‌‌نیوز : ترکیب تیم مذاکراتی ایران که 2 روز در کرملین اقامت خواهند داشت عبارتند از: علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، غلامرضا آقازاده، رئیس سازمان انرژی اتمی، محمد سعیدی، معاون امور بین الملل این سازمان و سید علی حسینی تاش، معاون راهبردی شورای عالی امنیت ملی.
قرار است مقام های ایرانی با ایگورایوانف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه و سرگئی کرینکو، رئیس سازمان انرژی اتمی روسیه دیدار کنند که با توجه به ترکیب هیات اعزامی ایران و ارتقای سطح مذاکرات نسبت به دوره های قبلی، برخی ناظران, این دور از گفت و گوها را مهم و نهایی ارزیابی می کنند.
روسیه که از اعضای دائم شورای امنیت و  عضو  شورای حکام آژانس بین الملل انرژی اتمی است و با ایران در ساخت نیروگاه بوشهر همکاری دارد، با ارائه طرحی حاوی تکمیل مراحل غنی سازی اورانیوم مورد نیاز ایران در خاک روسیه در صدد یافتن راه حلی برای بحران کنونی بوده که در روزهای اخیر، مذاکراتی بین دو طرف در این زمینه صورت گرفته است.
مذاکرات ایران و روسیه بازتاب متفاوتی در محافل غرب داشته  در حالی که از قول مقامات ایرانی گفته شده که دو طرف به توافق اصولی برای مشارکت در غنی سازی اورانیوم دست یافته اند، وزیر امور خارجه روسیه گفته است که اجرای این طرح مستلزم موافقت ایران با دست برداشتن از فعالیت در زمینه غنی سازی اورانیوم است.
از سوی دیگر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در جریان دیدار از مجارستان اعلام کرد ما به مذاکرات خود با ایرانی ها خوشبین هستیم، و این احتمال کاملا وجود دارد که ما به توافقی برای تاسیس یک شرکت سهامی مشترک که در روسیه به غنی سازی اورانیوم بپردازد، برسیم.
از اظهارات مقامات ارشد روسیه این مساله استنباط می شود که با توجه به آخرین قطعنامه آژانس که از ایران خواسته تمامی فعالیت های مرتبط با غنی سازی اورانیوم را به طور کامل متوقف کند و مسکو نیز به این قطعنامه رای مثبت داده،
امکان موفقیت مذاکرات فشرده ایران با روسیه در خصوص طرح پیشنهادی تنها در صورت توقف کامل غنی سازی از سوی تهران میسر می شود، و تیم مذاکره کننده ایرانی بیشترین چالش را با روس ها بر سر این مساله خواهد داشت.
در همین حال مقامات امریکایی نیز نسبت به موفقیت طرح روسیه ابراز تردید کرده و آن را اقدامی از سوی ایران برای انحراف افکار جهانیان از اقدامات این کشور در آستانه برگزاری اجلاس شورای حکام و احتمال طرح پرونده این کشور در شورای امنیت دانسته اند.
در همین حال آدام ارلی، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا، گفت توافقی بین ایران و روسیه به دست نیامده و دولت ایران، درصدد ایجاد ابهام در مورد فعالیت های هسته ای این کشور است.
البته اعزام فرستاده های تهران تنها به مسکو ختم نمی شود، معمولا دستگاه سیاست خارجی ایران در آستانه برگزاری هر نشست شورای حکام اقدام به اعزام هیات های مختلف به کشورهای نه چندان قدرتمند و دارای نفوذ در شورای حکام می کند که در اغلب آنها نتیجه سفر از قبل قابل پیش بینی است مانند سفر متکی به ژاپن برای جلب نظر این کشور جهت مشارکت در ساخت 10 تا 15 نیروگاه  هسته ای کشور برای تولید 20 هزار مگاوات برق از طریق نیروگاه های هسته ای، همچنین تاکید بر صلح آمیز بودن  برنامه های هسته ای ایران، در صورتی که این برنامه ها هنوز در حد طرح و حرف است.  پیشاپیش تارو آسو، وزیر امور خارجه ژاپن در دیدار با وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده  بود با اینکه ژاپن روابط طولانی با ایران داشته اما در صورتی که ایران با همه اعضای شورای امنیت دشمنی و مخالفت کند, توکیو نمی تواند کار چندانی برای کمک کردن به جلوگیری از بحران هسته ای انجام دهد. و در صورتی که تهران تسلیم نشود، صبر ژاپن به سر می رسد.
نکته مشترک در تمامی مذاکرات ایرانی ها با طرف مقابل این است که از ایران می خواهند برنامه غنی سازی اورانیوم را کاملا متوقف سازد. مساله ای که هرگز ایران آن را نپذیرفته است. بنابراین با توجه به عدم دارا بودن یک برنامه منسجم و عملیاتی از سوی مذاکره کنندگان ایرانی در مذاکرات خود با کشورهای مختلف و از سوی دیگر اجماعی که امریکا توانسته علیه ایران در شورای حکام بوجود آورد, شرایط سختی برای تهران در آستانه نشست این شورا بوجود آورده که تنها راه برون رفت از این مساله پذیرش طرحی است که مورد حمایت روسیه، چین و کشورهای جنبش عدم تعهد می باشد به نظر می رسد که در حال حاضر تنها طرح موجود, پیشنهاد روسیه است که لازمه آن پذیرش تعلیق غنی سازی اورانیوم است، مساله ای که در حال حاضر برای تهران به یک  چالش جدی تبدیل شده است.
زیرا ممکن است کوچک ترین اشتباه در محاسبات دیپلماتیک ایران را به کام تحریم و جنگ فرو ببرد.
بنابراین به نظر می رسد با توجه به ارتقا سطح مذاکرات ایران و روسیه از کارشناسی به عالی رتبه ترین مقام های دو کشور، طی امروز و فردا سیر پرونده هسته ای ایران در آستانه نشست شورای حکام مشخص می شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین