کد خبر: ۴۲۹۷۸
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۸۴ - ۱۲:۴۸

در پشت پرده رابطه روسیه با غرب چه می گذرد؟

آفتاب‌‌نیوز : از سوی دیگر دعوت از دبیر کل حزب پیروز انتخابات فلسطین، حماس، برای سفر به مسکو، نشان از تمایل رهبران کرملین برای ایفای نقشی چشمگیر در دو مساله بحث برانگیز یعنی برنامه هسته ای ایران و روند صلح در خاورمیانه است. خبرگزاری آسوشیتدپرس به دنبال سفر دیپلمات های ایرانی و نماینده حماس به مسکو در تحلیلی از مواضع رهبران کرملین نوشت: روسیه در پی کسب دوباره قدرت جهانی است. این در حالی است که روسیه با آماده شدن برای میزبانی نشست سالانه گروه هشت، به تحقق رویاهای خود نزدیک تر می شود.
آسوشیتدپرس در تحلیل خود آغاز بلند پروازی های روسیه را با شروع دور اول ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین و سفر او به کره شمالی در سال 2000 برای حل معضل بین المللی برنامه تسلیحات هسته ای کره شمالی در ارتباط می داند و می افزاید: اگر چه تلاش های روسیه در این زمینه بی نتیجه ماند اما نشان داد که رهبران روسیه قصد دارند ایفا گر نقش واسطه بین غرب رقبایش باشند.
روسیه 4/1 گاز طبیعی اروپا و ده درصد از نفت خام جهان را تولید می کند و میزبان نشست سالانه گروه هشت نیز هست، با این وجود سوالات بسیاری در مورد عدم تعهد کرملین به ارزش های دمکراتیک و فقر بسیاری از مردمانش وجود دارد. این ابهامات، در مقابل تلاش روسیه برای کسب جایگاه واقعی خود در صحنه جهانی را با موانع اساسی روبرو می سازد.
مدیر برنامه روسیه و اوراسیا درمرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی در واشنگتن تلاش دیپلماتیک مسکو برای مطرح کردن روسیه به عنوان قدرت جهانی را ناشی از آرزوی پوتین برای تبدیل روسیه به کشوری با اقتصادی موفق تر و ظهور مجدد روسیه در صحنه جهانی به عنوان یک ابر قدرت انرژی می داند.
در عین حال نفوذ گسترده روسیه در خاورمیانه در زمان اتحاد جماهیر شوروی و تمایل تاریخی کرملین به معامله با کشورها و رهبرانی که از سوی غرب به عنوان دولت های منفور شناخته می شوند، به روسیه این امکان را می دهد که در راستای اهداف بلند پرواز خود حرکت کند اما برخی آنهایی که نسبت به اهداف مسکو اطمینان ندارند، تلاش های روسیه نوعی پیشرفت خطرناک محسوب می شود.
آنها تلاش های روسیه برای کسب دوباره جایگاه بین المللی گذشته خود را تضعیف کننده غرب می دانند.
این همه باعث نمی شود روسیه بتواند در دو مساله پیش رو یعنی حماس و ایران به تنهایی وارد عمل شود. بنا به گفته کارشناسان، روسیه پذیرفته است که با حماس به توافقی نرسد و اجازه ورود حماس به عرصه نظام بین الملل از سوی کرملین صورت نگیرد. سخنان سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه مبنی بر اینکه در چند هفته اخیر با توجه به مسائل حماس و ایران، روسیه پیامهایی را از شرکای خود در غرب و شرق دریافته کرده است که می گویند اکنون چشم ها به روسیه دوخته شده است، نشان از مسائل پشت پرده ای است که به روسیه اجازه نمی دهد به عنوان یک ابر قدرت در صحنه جهانی بدون توجه به خواسته قدرت های دیگر تصمیم گیری کند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در بخش دیگر از تحلیل خود تلاش روسیه برای باز نگه داشتن کانال های ارتباط با ایران و حماس را در راستای منافع تجاری روسیه ارزیابی می کند و می نویسد: تلاش روسیه در ارتباط با ایران و حماس بیشتر با هدف کسب منافع تجاری در خاورمیانه صورت می گیرد تا ایفای نقشی حاشیه ای در روند صلح خاورمیانه.
روسیه در حال ساخت نیروگاه هسته ای 800 میلیون دلاری در ایران است و بخش اعظم احتیاجات ایران در زمینه تسلیحات را نیز تامین می کند. حماس نیز می تواند منافع تجاری جدیدی برای روسیه به همراه داشته باشد.
در عین حال یک کارشناس مسائل روسیه، تلاش این کشور برای اشغال جایی در نظام بین الملل با نزدیک شدن به گروه های مثل حماس را بسیار خطرناک ارزیابی می کند و معتقد است که مسائل این چنین اگر چه می تواند از قدرت رهبران روسیه حمایت کند اما در نهایت به بی ثباتی در مناطق اطراف روسیه مثل مثل چچن و شمال قفقاز می انجامد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین