کد خبر: ۴۳۲۱۹۵
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۱

اختلال خورد و خوراک و نشانه‌های پنهان آن!

اگرچه بی‌اشتهایی شایع‌ترین اختلال خورد و خوراک محسوب می شود و بیشتر درباره آن بحث می شود، اما انواع دیگری از بدشکلی های بدن (روابط ناسالم با تصویر بدن) نیز وجود دارند که می توانند بر سلامت و روح و روان شما تاثیرگذار باشند.
آفتاب‌‌نیوز :
ممکن است تا زمان مواجهه با مساله ای که زندگی شما را در معرض تهدید قرار می دهد یا فوق العاده تاثیرگذار متوجه نباشید که با اختلال های خورد و خوراک مانند بی اشتهایی یا پرخوری دست به گریبان هستید. همچنین، اختلال های خورد و خوراک می توانند در واکنش به تغییرات مراحل زندگی مانند بلوغ، ورود به دانشگاه، چالش های میان سالی، و قطع روابط شکل بگیرند.

اگرچه بی اشتهایی شایع‌ترین اختلال خورد و خوراک محسوب می شود و بیشتر درباره آن بحث می شود، اما انواع دیگری از بدشکلی های بدن (روابط ناسالم با تصویر بدن) نیز وجود دارند که می توانند بر سلامت و روح و روان شما تاثیرگذار باشند. افراد مبتلا به بی اشتهایی آنهایی هستند که به شدت کالری دریافتی خود، چه از طریق غذا نخوردن یا ورزش شدید برای سوزاندن آن چه چربی می دانند، را محدود می کنند. جوع زمانی شکل می گیرد که فردی به آن اندازه غذا می خورد که در نهایت می تواند به بالا آوردن یا ابتلا به اسهال منجر شود. ورزش-اشتها (Exercise-orexia) همان گونه که از نام آن مشخص است افرادی را شامل می شود که نسبت به تناست اندام و شکل گیری هیکل ایده آل وسواس دارند. اورتورکسیا شرایطی است که فرد تمرکز بسیار زیادی روی مصرف سالم‌ترین و پاک‌ترین مواد غذایی دارد. تمامی این شرایط می توانند زندگی فرد را در معرض تهدید قرار دهند و خطرناک باشند و همگی دارای نشانه های هشدار دهنده مشابه هستند.

نشانه 1: شما تمام مدت درباره غذا فکر می کنید

هنگامی که غذا و مواد غذایی تقریبا در تمام مدت در خط مقدم هشیاری و آگاهی شما قرار دارند، می توانید در یک مسیر ناسالم گام بردارید. هر چه زمان بیشتری را به فکر کردن درباره غذا، چگونگی آماده کردن غذا و خوردن آن بگذرانید، احتمال این که با نشانه ای خاموش از یک اختلال خورد و خوراک مواجه باشید، افزایش می یابد. اگر درباره میزان انرژی ذهنی که به کالری ها، ارزش غذایی، و کمیت غذایی اختصاص می دهید، نگران هستید، ثبت این که اغلب چه زمانی این افکار در ذهن شما شکل می گیرند را مد نظر قرار دهید. شما می توانید این اطلاعات را در اختیار پزشک خود قرار دهد تا به درک چگونگی کنترل و کاهش این موارد کمک کند.

نشانه 2: موفقیت در رژیم غذایی حس اعتماد به نفس را در شما ایجاد می کند

درصد بالایی از بیمارانی که در مراکز بازیابی از اختلال خورد و خوراک بستری می شوند به این نکته اشاره دارند که دنبال کردن یک رژیم غذایی و مشاهده نتایج آن سرآغازی برای اختلال خورد و خوراک در آنها بوده است. در شرایطی که ممکن است مصرف مواد غذایی سالم و کاهش وزن بی ضرر به نظر برسد، اما روند کاهش وزن و این که چه احساسی در شما ایجاد می کند و این که خود را به عنوان یک فرد چگونه تعریف می کنید، می تواند تاثیر قابل توجهی بر شما داشته باشد. اغلب آنچه به عنوان یک تلاش بی ضرر برای رژیم گرفتن یا سالم غذا خوردن به نظر می رسد، می تواند موجب شکل گیری اختلال خورد و خوراک شود زیرا افراد در می یابند که رفتار جدید آنها مشکلات دیگر از قبیل افزایش پذیرش در میان همسالان، کاهش اضطراب، یا قرار گرفتن در کانون توجه را حل می کند.

نشانه 3: از مواجهه با چیزی بزرگ اجتناب می کنید

مهم نیست زندگی شما در شبکه های اجتماعی چقدر خوب به نظر می رسد، بخشی از انسان بودن تحمل فراز و فرودهای زندگی است. با این وجود، اگر به تازگی مرگ یکی از اعضای خانواده، تصادف شدید با خودرو، یا حتی شکست عشقی را تجربه کرده اید، ممکن است به جای تمرکز بر روند بازیابی خود بر چیزی که فکر می کنید توانایی کنترل آن را دارید، متمرکز شوید. افکار به عنوان روشی برای دور کردن ذهن ما از چیزهای دیگر که ممکن است دردناک باشند مانند غم و اندوه، درگیری، نگرانی، و استرس عمل می کنند. اما بهتر است لطفی در حق خود کرده و در مکانی امن درباره این نگرانی ها صحبت کرده و ذهن خود را در برابر افکاری که اختلال خورد و خوراک را تغذیه می کنند، محافظت کنید.

نشانه 4: هر برچسب تغذیه ای را با دقت بررسی می کنید

بررسی برچسب هایی که اطلاعات تغذیه ای روی آنها درج شده اند برای پرهیز از مصرف بیش از اندازه مواد غذایی فرآوری شده به همراه قند افزوده شده یا مواد شیمیایی اضافی اقدام خوبی است. اما اگر چندین ساعت را در فروشگاه ها سپری می کنید تا برچسب های تغذیه ای را به دقت بررسی کنید، ممکن است در حال توسعه یک وسواس خطرناک باشید. در مراکز بازیابی خورد و خوراک عادی سازی وضعیت غذا خوردن و فراگیری داشتن یک رژیم غذایی متعادل آموزش داده می شود. افراد مبتلا به اورتورکسیا در تلاش برای سالم غذا خوردن حذف هر چه بیشتر غذاهایی که از نظر آنها «بد» است را آغاز می کنند و تنها به خود اجازه مصرف مواد غذایی «خوب» را می دهند. اما زمانی که تمام گروه های مواد غذایی را به دو دسته مثبت و منفی تقسیم می کنید، اغلب مواد تشکیل دهنده و مواد مغذی ضروری که بدن برای عملکرد درست به آنها نیاز دارد را نادیده می گیرید. بدن ما برای دنبال کردن یک رژیم غذایی سفت و سخت در بلند مدت ساخته نشده است و به ترکیبی مشخص و متعادل از مواد مغذی برای حفظ سلامت خود نیاز دارد.

نشانه 5: شما به طور فزاینده درباره انتخاب های غذایی انعطاف ناپذیرتر می شوید

اگر در رستوران غذای خود را به گونه ای سفارشی سازی می کنید که تعجب دوستان و کارکنان رستوران را به همراه دارد، ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد تا در شرایط خود یک بازنگری انجام دهید. هر چه در انتخاب های غذایی خود سختگیرتر می شوید، از وعده های غذایی خود کمتر لذت خواهید برد. ممکن است شرایط تا به اندازه ای حاد شود که دیگر بدون همراه داشتن غذای خود یا قضاوت و انتقاد از دیگران درباره انتخاب های غذایی که انجام می دهند قادر به غذا خوردن در اجتماع نباشید.

نشانه 6: درباره وزن خود وسواسی شده اید

اعداد بسیاری وجود دارند که از میزان وزن شما مهم‌تر هستند که از آن جمله می توان به نرخ ضربان قلب در حالت استراحت و سطح کلسترول اشاره کرد. در نتیجه، اگر تمام تمرکز خود را روی شرایط وزن خود گذاشته اید، ممکن است وارد یک رابطه ناسالم با ترازو شده باشید. آیا به طور مخفیانه خود را بیش از گذشته وزن می کنید؟ آیا خلق و خوی شما در طول روز به طور قابل توجهی تحت تاثیر اعداد روی ترازو قرار می گیرد؟ این می تواند نشانه ای خاموش از ابتلا به یک اختلال خورد و خوراک باشد.

نشانه 7: برای کاهش وزن به استفاده از مسهل ها روی آورده اید

مسهل ها گاهی اوقات می توانند برای افرادی که از مشکلات گوارشی رنج می برند، مفید باشند، اما ابزاری برای کمک به کاهش وزن محسوب نمی شوند. مسهل ها، ادرارآورها، قرص های رژیمی و غیره اغلب توسط افرادی که از روند کاهش وزن خود ناامید شده اند، مورد سوء استفاده قرار می گیرند. اگر رابطه همزیستی با ترازو پیدا کرده اید بهتر است خود را از این رابطه بیرون بکشید. بدون تردید، هنگامی که روز خود را فارغ از نگرانی درباره اعدادی که ترازو به شما نشان می دهد، آغاز کنید، احساس بهتری خواهید داشت.

نشانه 8: تا زمانی که به طور کامل معده خود را پر کنید به خوردن ادامه می دهید و نمی توانید توقف کنید

همانند فردی که به بی اشتهایی مبتلا است و آن چه را مصرف می کند هر چه بیشتر محدود می سازد، افرادی که به پرخوری مبتلا هستند نیز نمی توانند این کار را متوقف کنند. اگر الگویی برنامه ریزی شده در زمینه خوردن تا نقطه ای که شکم شما به طور کامل پر شود را تکرار می کنید یا توانایی کنترل بر غذا خوردن خود را ندارید، این می تواند نشانه ای خاموش از آغاز یک اختلال پرخوری باشد. ممکن است هنگامی که دچار استرس شده اید و زمانی که نیازمند سرکوب نگرانی ها و اضطراب های خود هستید به این عادت روی بیاورید. مصرف مواد غذایی، به ویژه آنهایی که شیرین و سرشار از کربوهیدارت هستند، می توانند احساس رضایت و راحتی را در شما ایجاد کنند.

نشانه 9: اگر هر روز ورزش نکنید، خود را سرزنش می کنید

ورزش منظم برای حفظ سلامت مهم است و پزشکان انجام سه تا چهار جلسه ورزش در هفته را توصیه می کنند. اما اگر خود را به واسطه یک روز غیبت از باشگاه به شدت سرزنش می کنید، ممکن است پیوندی ناسالم با رژیم تناسب اندام خود برقرار کرده باشید. تردیدی وجود ندارد که ورزش منظم برای حفظ سلامت بدن و کاهش استرس و مسائل سلامت روانی مانند اضطراب و افسردگی سودمند است. با این وجود، زمانی که این علاقه و پیوند به ورزش از حالت عادی خارج می شود و فرد فعالیت های دیگر خود را برای حضور در باشگاه نادیده می گیرید، با مشکل مواجه است. این شرایط می تواند به اختلالات خورد و خوراک و کاهش وزن خطرناک، تغذیه نامناسب، شکنندگی استخوان ها و آسیب دیدگی منجر شود.

نشانه 10: حساب های کاربری الهام بخش لاغری را در شبکه های اجتماعی دنبال می کنید

هیچ چیزی راحت‌تر و الهام بخش‌تر از دنبال کردن زندگی افراد مشهور نیست. در شبکه های اجتماعی می توانید از هر فعالیت این افراد مطلع شوید. در شرایطی که این کار ممکن است جالب و سرگرم کننده باشد، اما می تواند انتظارت منفی و مضر درباره این که بدن شما باید به چه شکلی باشد را نیز ایجاد کند. و این تنها محدود به صفحات افراد مشهور نمی شود و امروزه حساب های کاربری بسیاری را می توان یافت که چگونگی دست یابی به بدن ایده آل و متناسب را آموزش می دهند. سایت ها و صفحاتی که پست هایی درباره لاغری و تناسب اندام قرار می دهند می توانند این احساس را در افراد ایجاد کنند که باید از لاغر نبودن یا نداشتن تناسب اندام شرمنده باشند.

نشانه 11: درباره خودتان احساس شرمندگی می کنید

هرگز به واسطه رابطه خود با غذا و بدنتان شرمنده نباشید. تمامی مهارت های مقابله و سازگاری برای کمک به ادامه بقای انسان در دوران های سخت شکل گرفته اند و گاهی اوقات این مهارت ها می توانند به مشکلاتی چه در قالب غذا، ورزش، مصرف مواد، کار کردن و غیره تبدیل شوند. اما هیچ گاه نباید از آن چه هستید احساس شرمندگی کنید.

منبع:عصر ایران

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۱
کیومرث نمیرانیان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۱۸
0
0
بعد از هر مهمانی تعارفاتِ زیادی رد و بدل می شود. خیلی خورشتِ خوشمزه ای بود. باید طرز درست کردنش را از شما یاد بگیرم. ... وقتی بتوانی کمی از این دید موضوع را بررسی کنی، متوجه می شوی که مردم به مزه و طعم غذا خیلی اهمیت می دهند. حتی حاضرند برای هر ساندویچ خوشمزه پول بدهند؛ و آن را با هر خاصیت؛ نیمچه خاصیت؛ و حتی ضرری بخورند؛ چون خوشمزه است. بخصوص که دیگر زحمتِ طولانی تهیۀ غذای خانگی را هم نمی کشند. دیگر اکثراً می دانند در تولیدِ سوسیس و کالباس چه کوتاهی ها؛ و سوء استفاده هائی می شود، اما باز هم فروش آنها تجارتِ پر سودیست. می پرسی چرا ؟! می گویند: من سوسیس را خودم درست می کنم؛ مگه من چقدر می خورم؟؛ هوس کردم، می خواهم کمی بخورم؛ من که خیلی سوسیس دوست دارم، تو برو فکر خودت باش؛ ... دلیل امر اعتیاد به مزۀ سوسیس است؛ که به مرور در من رسوخ کرده. هر غذائی را که زیاد بخوری به مزۀ آن معتاد می شود، بطوریکه هر هفته آن را تهیه می کنی. این اعتیاد از بچگی در نهادِ کودکان معصوم کاشته می شود. که حالا بزرگ شده اند و دارند همان بذر را در نهادِ کودکان معصوم خودشان می کارند. وقتی مهمانی می دهند، برای مهمانان خود از آن غذا تهیه می کند؛ چون فکر می کند مهمانان نیز غذای او را دوست دارند، برای بچه های خود از آن غذا تهیه می کند؛ چون فکر می کند آنها نیز غذای او را دوست دارند. از زمانی که کودکش هنوز حرف زدن را نیاموخته؛ این کار را شروع می کند، و هر چه کودک امتنا می کند؛ او بیشتر اصرار می کند، تا اینکه کودکِ معصوم به فشار گرسنگی؛ و اصرار والدین تسلیم می شود، و پس از چند سال؛ اعتراض های غیر ارادیِ جسمش را سرکوب می کند؛ و او نیز معتاد به این غذا می گردد. نسل به نسل این رَوند ادامه دارد، و حالا که از برکتِ ثروتِ زیاد برخوردار شده اند؛ و حق انتخاب زیادی دارند، مزۀ غذا معیار خورد و خوراکِ مردم شده است. مزۀ غذا معیار قضاوت؛ و تعیین خورد و خوراکِ خوب، شده است.
مثالی بزنم: یک تکه از پوست هندوانه یا پوست خربزه را کاملاً بشوئید. سپس سعی کنید آن را بخورید، به زور هم که شده این کار را بکنید. آیا از مزۀ آن خوشتان آمد؟ نه. چون هیچ وقت اینطور چیزی نخورده اید، شاید مزۀ آن خیلی بد هم نباشد. اما در موردِ خواص آن تحقیق کنید، متعجب خواهید شد؛ که چقدر برای بدن انسان مفید است. در توقفگاه بین شهری یک ساندویچ بگیرید و بخورید. خیلی خوشمزه بود. اما ساعتی بعد حالتِ خیلی بدی را در معده خود اساس می کنید؛ کمی سرگیجه دارید، می فهمید که باید مسموم شده باشید. در مورد آن توقفگاه بین شهری تحقیق کنید، متوجه خواهید شد؛ علت چه بوده است. سؤال من از شما این است: در این دو مثال آیا مزۀ غذا در جهت سلامتی بدنتان؛ کمکی به شما کرد؟
مزۀ غذا ممکن است ما را به یک مسیر غلط ببرد، اما غذای طبیعیِ انسان ما را به مسیر درستِ سلامتی خواهد برد؛ چون مخصوص بدن انسان طراحی شده است؛ و تنها طراح آن می داند برای ما چه کارهائی انجام می دهد.
متأسفانه با خوردن مداوم و متناوبِ یک نوع غذا مثل چلو کباب؛ برنج و خورشت؛ ساندویچ؛ پیتزا؛ ... یا هر غذای دیگری، ما بتدریج به این غذاها علاقمند می شویم، عبارتِ دقیق تر این است که به آن غذا معتاد می شویم. بدن ما دارد بدون هیچ اعتراضی با خسارتهای متنوع این غذاها مبارزه می کند؛ اما تا حدی می تواند اسیدیتۀ این غذاهای خوشمزه را برطرف کند. از کلسیم بدن مصرف کرده؛ آب آهک ساخته و اسیدیته را خنثی می کند؛ تا از مرگ جسمی ما جلوگیری کند. مقدار زیادی از اسیدیته را بصورت چربی در آورده؛ و در نواحی کم تحرک تر مثل شکم ذخیره می کند. برخی از این چربی ها هم در جدارۀ داخلی رگ ها ذخیره می شوند. مقدار جزئی هم که با پرخوری ما حریفش نشده؛ بصورتِ توده های سرطانی در محلی کم تحرک ذخیره می کند. تاوان ضررهای احتمالی این غذاهای دست ساز بشر را، بدن ما دارد می دهد. اما بدن ما وقتی دیگر قادر به هیچ دفاعی نباشد، یکی یکی به بیماری های عجیب و غریب دچار می شویم، تنها آن وقت است که اگر ما آدم بی خیالی نباشیم؛ متوجه برخی از این بیماری ها می شویم. به پزشک مراجعه می کنیم؛ و یکی یکی بیماری های پیشرفته که در بدن ما منزل کرده را، کشف می کنیم.
مزۀ غذا ممکن است ما را به یک مسیر غلط ببرد، اما غذای طبیعیِ انسان ما را به مسیر درستِ سلامتی خواهد برد؛ چون مخصوص بدن انسان طراحی شده است؛ و تنها طراح آن می داند برای ما چه کارهائی انجام می دهد.
خیلی از موادِ غذائی که به زنجیرۀ طویل موادِ غذائی ما وارد شده اند؛ تنها با مجوز مزۀ خوب آنها بوده است. متأسفانه خیلی از آنها را حتی متخصصین تغذیه نیز تأیید نمی کنند؛ چون با نظر آنها طراحی نشده است؛ هر آدم بی تجربه ای نیز می تواند یک معجون خوشمزه درست کند. ولی این معجون در بدن انسان چه تغییراتی را خواهد داد؛ و چه اثراتِ کوتاه مدت/درازمدتی خواهد داشت؛ تنها خدا میداند. ما نه اثراتِ کوتاه مدتِ آن را می دانیم؛ و نه از اثراتِ دراز مدتِ آن می توانیم با خبر شویم.
او میوه جات؛ سبزیجات؛ حبوبات؛ و انواع گیاهان را برای استفاده انسان ها طراحی و آفریده است؛ برای سلامتی و کارآئی انسان آفریده شده اند. اما انسان ها غذاهای خوشمزه را ابداع کرده؛ و دستِ رد به سینۀ آن همه نعمت ها گذاشته اند. خود مسئول این کار هستیم؛ سعی نکنید غیر انسان را باعث این همه بیماری های عجیب و غریب معرفی کنید. خداوند ارادۀ آزاد را به انسان داده؛ و در عوض مسئولیتِ انجام کارهای انسان را به پای او می نویسد. اشتباهاتِ هر انسان(و البته کارهای مفید) بسیار دقیق ثبت می شود، این اشتباهات بصورتِ 'کارمای منفی' به حساب هر انسان ثبت می شود. وقتی زمان مناسب برای بازپرداختِ یک کارما برسد؛ بازپرداختِ آن کارما در اولویتِ ادامۀ زندگی او قرار می گیرد. وقتی یک بیماری ناگوار برای کسی اتفاق می افتد؛ ما همه آن را یک اتفاق؛ یک بدشانسی؛ ... می پنداریم، که اگر این کار را می کرد؛ اگر آن کار را می کرد؛ می توانست اتفاق نیفتد. اما واقعیتِ غیر قابل اثبات؛ این است که هیچ کدام از این حوادث بدون دلیل نیستند. شاید ساده ترین جواب قابل فهم برای ما این است که بگوئیم یک کارمای منفی بوده؛ که باید بازپرداخت می شد.

1396/10/19دوشنبه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین