آفتابنیوز : يد يكي از مواد لازم و ضروري براي بدن است. نتايج پژوهشهاي متعدد نشان
ميدهد كه بيشتر مردم در سرتاسر جهان با كمبود اين ماده معدني مواجه هستند.
به خاطر اينكه بدن ما قادر به سنتز آن نيست و فقط از طريق مواد غذايي جذب
بدن ميشود. مشكل اينجاست كه ميزان اين ماده معدني در مواد غذايي نيز كم
است. به همين دليل توليدكنندههاي محصولات غذايي اين ماده را به محصولاتشان
اضافه ميكنند مانند نمك يددار. بايد بدانيد كه بيشترين ميزان يد از دريا
و به ويژه از جلبكهاي دريايي تامين ميشود. با ما باشيد تا با خواص اين
ماده معدني، كمبود و منابع غذايي آن بيشتر آشنا شويد.
يديد
يك ماده معدني ضروري براي بدن انسان است كه در روده جذب و سپس وارد جريان
خون شده و تا غده تيروئيد پيش ميرود. ميزان كافي يد باعث سوزاندن چربيها و
پيشگيري از بروز مشكلات تيروئيدي مانند گواتر ميشود.
اندر خواص يدلازم
است كه بدن به ميزان كافي يد داشته باشد تا هورمونهاي تيروئيد در حالت
عادي و متعادل خود بمانند. در اين صورت مشكلاتي مانند گواتر يا پُركاري
تيروئيد بروز نخواهند كرد. يد براي داشتن متابوليسم خوب، رشد مناسب در
كودكان و عملكرد درست سيستم عصبي لازم و ضروري است.
اين ماده معدني
براي تجزيه و تركيب كربوهيدراتها و كلسترول لازم است. يد باعث توليد انرژي
و افزايش سلامت سلولها ميشود. يد چربيهاي مازاد بدن را ميسوزاند. با
كمك يد است كه ناخنها، موها و دندانهاي ما محكم و در سلامت ميمانند. از
يد به صورت موضعي براي ضدعفوني كردن زخمها و جراحات استفاده ميشود.
اخيراً از اين ماده معدني براي ضدعفوني كردن آب نيز استفاده ميشود.
علائم كمبود يداگر
بدن ما با كمبود يد مواجه باشد علائم زير بروز خواهند كرد: گواتر- كم كاري
تيروئيد- احساس سرماي زياد- خستگي و درد در مفاصل - بيخوابي- پوست و
موهاي خشك- يبوست- كرتينيسم: نوعي بيماري در كودكان است كه به علت وجود كم
كاري تيروئيد از زمان تولد بروز ميكند.
منابع غذايي يدآب
دريا به طور طبيعي سرشار از يد است. به همين دليل توصيه ميشود كه هر هفته
حداقل سه مرتبه ماهي و غذاهاي دريايي مصرف شود. اين مواد غذايي همچنين
حاوي ويتامينهاي گروه B، ويتامينهاي A، D و E و همچنين اسيدهاي چرب امگا ۳
نيز ميباشند كه براي سلامتي همه لازم و ضرورياند. براي جذب يد بيشتر
توصيه ميكنيم ماهي آزاد و ميگو بيشتري مصرف كنيد.
يد در سبزيجاتمتاسفانه
در ايران مصرف جلبكها مرسوم نيست و كلا جلبكها به عنوان سبزيجات تلقي
نميشوند. جلبك كلپ (نوعي جلبك قهوهاي) منبع فوقالعاده يد است كه بايد در
برنامه غذايي باشد. علاوه بر اينها ميتوان از سبزيجاتي مانند پياز،
چغندر، اسفناج، خيار، لوبيا سبز، شاهي و سير به عنوان منابع غذايي يد نام
برد.
يد در پنيرهابرخي
از انواع پنيرها نيز جزو منابع خوب يد هستند. به عنوان مثال پنير چدار. در
واقع در هر ۱۰۰ گرم از اين پنير حدود ۳۹ ميليگرم يد وجود دارد. اگر
گيرتان آمد از پنير مانچگو نيز استفاده كنيد. اين پنير نوعي پنير اسپانيايي
است كه هر ۱۰۰ گرم آن ۳۴ ميليگرم يد دارد.
يد در غلاتاكثر
غلاتي مانند برنج، گندم يا جو كه به طور روزانه مصرف ميكنيم جزو منابع
غذايي يد محسوب ميشوند. توجه داشته باشيد كه ۱۰۰ گرم آرد ذرت حدود ۸۰
ميليگرم يد به بدن ميرساند.
چند نكته مهماگر
ميخواهيد بدانيد ميزان يد بدنتان چقدر است بايد به پزشك مراجعه كنيد و
آزمايش دهيد. فقط پزشك ميتواند مشخص كند كه به مكمل يد نياز داريد يا خير.
توجه داشته باشيد كه براي تامين يد بدن لازم نيست هر روز به عنوان مثال به
سراغ مصرف جلبكهاي دريايي برويد و يا اينكه ميزان زيادي نمك يددار ميل
كنيد.