کد خبر: ۴۳۳۷۵
تاریخ انتشار : ۱۶ اسفند ۱۳۸۴ - ۲۳:۲۴

توسعه انرژی هسته ای در ترکیه

آفتاب‌‌نیوز :  این روزنامه در ادامه به بیان این مساله از دید مقامات ترکیه پرداخته و به نقل از وزیر انرژی ترکیه در جریان اعلام ساخت پنچ نیروگاه هسته ای نوشت: افزایش قیمت نفت و نیاز به منابع متعدد انرژی، نیاز ترکیه به انرژی هسته ای را به اولویت مهم آن تبدیل کرده است.
اولین نیروگاه هسته ای ترکیه تا سال 2012 راه اندازی می شود، به این ترتیب وابستگی ترکیه به گاز طبیعی که هزینه های بسیاری را به این کشور تحمیل می کند به میزان زیادی کاهش می یابد. 90 درصد از گاز مصرفی ترکیه از روسیه ایران وارد می شود. واشنگتن پست در ادامه اقتصاد رو به گسترش، جمعیت 70 میلیونی و ذخائر کمیاب نفت را عامل اصلی تبدیل ترکیه به کاندیدای اصلی انرژی هسته ای عنوان کرده است.
در بخش دیگری از این تحلیل در بیان دلائل سرمایه گذاری ترکیه در بخش انرژی هسته ای به سخنان فاتح بیرون رئیس بخش اقتصاد بین الملل آژانس انرژی در سازمان همکاری و توسعه اقتصادی اشاره شده که فقر ترکیه در بخش انرژی این کشور را بسیار آسیب پذیر می سازد. بیرول همچنین گفته است که پس از دیدار با وزرای خارجه و انرژی ترکیه به این نتیجه رسیده که ترکیه در پیشروی( در برنامه انرژی هسته ای اش) بیش از پیش مصمم شده است.
واشنگتن پست می افزاید: برنامه هسته ای ایران نیز عامل دیگر احیا برنامه ترکیه است. ایران و ترکیه که به لحاظ اقتصادی وضعیت مشابهی دارند‍، در منطقه ای تحریک پذیر بدون حضور هیچ قدرت برتر، یکدیگر را هم تراز تلقی می کنند.
ازدم سانبرک سفیر سابق ترکیه در واشنگتن و رئیس گروه تحقیقاتی مطالعات اجتماعی و اقتصادی معتقد است که ایران با تولید انرژی هسته ای به قدرت برتر در منطقه تبدیل خواهد شد وی می افزاید در آن صورت رابطه ایران و ترکیه رابطه نامتقارن خواهد بود.
سانبرک با اشاره به اینکه ترکیه چاره دیگری جز در ادامه برنامه هسته ای در چارچوب معاهده عدم تکثیر هسته ای ندارد گفته است: ترکیه اگر می خواهد کشوری وابسته را برای نسل آینده به جا نگذارد‍، نباید( در توسعه برنامه هسته ای) تاخیر کند.
این در حالی است که بنا به نوشته واشنگتن پست مقامات امریکایی سعی دارند از نارضایتی ترکیه در مورد توسعه برنامه هسته ای ایران به عنوان بخشی از تلاش های بین المللی برای متقاعد کردن تهران به تعلیق برنامه هسته ای اش استفاده کنند.
به نظر می رسد هر گونه اقدام ترکیه در مورد استفاده از برنامه انرژی هسته ای در جهت ساخت سلاح هسته ای نوعی انحراف از سیاست خارجی و دکترین نظامی این کشور که بنابه گفته کمال آتاتورک بر اساس «صلح در خانه، صلح در جهان» پی ریزی شده باشد.
مصطفی کیار اوغلی استاد دانشگاه بیل کنت نیز معتقد است که سیاست ترکیه همیشه بازی در چارچوب قوانین بوده اما اگر ایران به کشوری هسته ای تبدیل شود معلوم نیست چه پیش خواهد آمد؟
پیش از این کیار اوغلی ترکیه را شایسته داشتن صنعت هسته ای داخلی دانسته بود اما در مصاحبه ای که اخیرا با او صورت گرفته به گزینه های جانشین برای انرژی هسته ای اشاره کرده و گفته از سیاست انرژی هسته ای ترکیه به هیچ عنوان حمایت نمی کند زیرا از آنچه که در این زمینه پیش خواهد آمد مطمئن نیست.
این استاد دانشگاه در سخنرانی خود در موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن گفته بود به دو دلیل با هسته ای شدن ترکیه مخالفم اول اینکه سلاح های هسته ای همانند سایر سلاح های کشتار جمعی تنها به عنوان ابزارهای قتل عام هستند. سلاح هایی که با وجود آن ها جهان جای امنی نخواهد بود.
دلیل دوم من برای اینکه ترکیه نباید توانایی تسلیحات هسته ای را توسعه بدهد این است که فکر می کنم ترکیه نیازی به داشتن سلاح های هسته ای برای دفاع از خود ندارد. چرا که نه تنها ترکیه تحت پوشش چتر هسته ای ناتو که به نظر من هنوز هم عامل بازدارنده معتبری می باشد‍، است بلکه چنین پیشامدی می تواند اثرات بسیاری بر منطقه داشته باشد و بیش از آن که مسائل ترکیه را حل کند مشکلاتش را بیشترمی کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین