آفتابنیوز : اما اظهار نظرهای گروههای سیاسی که قصد دارند در این انتخابات شرکت کنند از ماهها قبل آغاز شده و به نظر می رسد با نزدیک شدن به زمان انتخابات افزایش چشمگیری نیز خواهد یافت.
چهره های سرشناسی چون شیخ مهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی تاکنون بارها نگرانی های خود را ابراز کرده اند.
اما چرا با نزدیک شدن موسم انتخابات احزاب و گروههای اصلاح طلب از عملکرد شورای نگهبان ابراز نگرانی می کنند؟ به نظر می رسد عملکرد شورای نگهبان در انتخابات مجلس هفتم و انتخابات ریاست جمهوری یکی از عوامل افزایش نگرانی های باشد. عملکرد ناظران شورای نگهبان که قاعدتا نقش بسیار موثری در تایید و یا رد صلاحیت کاندیداها دارد، در سالیان اخیر مورد انتقاد شدید اصلاح طلبان واقع شده است .
در این باره شنیدیم
حسین صفرزاده تهرانی، مدیرکل اسناد و بانک اطلاعاتی شورای نگهبان در گردهمایی فصلی ناظران و بازرسان شورای نگهبان که در استان خراسان شمالی برگزار شد گفته است: «ناظران شورای نگهبان در دستیابی به اطلاعات پیرامونی برای احراز صلاحت کاندیداها همچون گذشته به صورت دقیق عمل کنند.»
تابستان سال 1382 و چند ماه پیش از انتخابات مجلس هفتم را می توان اوج تلاش شورای نگهبان برای گسترش فعالیت های ناظران دانست چه آنکه این شورا اعلام کرد می خواهد برای نظارت دقیق تر بر انتخابات، تشکیلات خود را گسترش دهد و از جمله در سراسر کشور دفاتر نظارتی در سراسر کشور تاسیس کند.
شاید اولین ثمره گسترش فعالیت ناظران شورای نگهبان را می توان در برخي رد صلاحیت ها دانست. برخی افزایش فعالیت و تعداد ناظران شورای نگهبان را در جهت برگزاری هر چه سالمتر و جلوگیری از ورود افراد غیر صلاحیت دار به عرصه سیاست کشور می دانند. در استان خراسان شمالی به تنهایی چهار هزار نفر عضو هیات های بازرسی و نظارت شورای نگهبان هستند.
برخی چهره های اصلاح طلب بر وجود ناظرین شورای نگهبان شبهه قانونی وارد می کنند.
فاطمه راکعی عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت در این باره معتقد است: «این افراد کارشان گردآوری دیتا از هر کانالی است، اقداماتی که اینها انجام می دهند به آن نحوی که مخصوصا در مجلس هفتم شاهد آن بودیم گردآوری اطلاعات نیست بلکه تنظیم کردن اطلاعات است.»
اما اصولگرایان نگاه دیگری به عملکرد شورای نگهبان و ناظران این شورا دارند. آنها معتقدند عملکرد شورای نگهبان در نهایت به برگزاری بهتر انتخابات منجر خواهد شد.
عشرت شایق از نمایندگان اصولگرای مجلس معتقد است: «شورای نگهبان اطلاعات منابع چهارگانه را دریافت می کند و بعد نظر می دهد.» به اعتقاد منتقدان همواره یکی از انتقاداتی که به عملکرد ناظران شورای نگهبان وارد شده این بوده که ناظران شورای نگهبان با شیوه های اطلاعاتی در زندگی و احوال خصوصی افراد دخالت می کنند.
عشرت شایق این نظر را رد می کند و می گوید: «اینگونه نیست این که ناظران شورای نگهبان فعالیت اطلاعاتی داشته باشند. گاهی اوقات اطلاعات مردمی می رسد.»
با این حال عملکرد شورای نگهبان گاهی اوقات نیز مورد انتقاد اعضای جناح اصولگرا نیز قرار می گیرد. برخی اصولگرایان میانه رو معتقدند در برخی از انتخابات ها مانند مجلس هفتم با تأیید صلاحیت بسیاری از کسانی که رد صلاحیت شدند، می توانست به شرکت گسترده مردم در انتخابات منجر شود.
شایق در این باره می گوید: «خیلی از افراد را نباید در انتخابات مجلس هفتم رد صلاحیت می کردند و باید تأییدشان می شدند.»
معمولا در بررسی صلاحیت کاندیداهای هر انتخابات سوابق سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... فرد لحاظ می شد. این امر تا حدود زیادی در انتخابات مجلس هفتم و ریاست جمهوری نادیده گرفته شد چه آنکه بسیاری از چهره هایی که در سوابق سیاسی، انقلابی حضور در عرصه های دفاع مقدس تردیدی وجود نداشت رد صلاحیت شدند.
داوود سلیمانی عضو شورای مرکزی حزب مشارکت در این باره می گوید: «عمدتا بحث اینطور بوده که سوابق اجتماعی و سیاسی افراد مدنظر قرار بگیرد که متأسفانه این امر انجام نشد.»
سبحانی نیا عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اما وجود ناظر این شورای نگهبان را لازم و ضروری می داند. وی می گوید: «اینکه ما یک کادر ورزیده و آشنا به موازین و مبانی برای برگزاری انتخابات و همچنین نظارت بر انتخابات و حراست از رأی مردم داشته باشیم به اعتقاد من امر درستی است.»
اما برای این درست بودن هم اما و اگرهایی وجود دارد که اگر رعایت نشود خسارات جبران ناپذیری را برای کشور به همراه خواهد داشت.
سبحانی نیا معتقد است: «چنانچه آشنایی و توجیه خوبی صورت گیرد به نفع نظام است و به سلامت انتخابات کمک می کند.»
با تمام این تفاسیر آنچه از نظرات موافق و مخالف حضور ناظران بر می آید، نشان از اهمیت وجود ناظران شورای نگهبان به عنوان حافظان رای مردم است.