آفتابنیوز : مجید حاجی فرجی روز چهارشنبه در گفتوگو با ایرنا افزود: الگوی غلط غذایی ایرانیان که در آن مصرف بیش از آن حد مواد غذایی پرچرب، پر کالری و شیرین وجود دارد، باعث شده که بیش از 70 درصد مردم در گروه سنی 18 تا 65 سال دچار چاقی یا اضافه وزن باشند.
وی گفت: آمارها در تخقیقات مختلف نشان داده است که در ایران و منطقه خاورمیانه که مردم در ماه رمضان روزه میگیرند، بسیاری از افراد بعد از یک ماه روزه داری به جای اینکه کاهش وزن داشته باشند، دچار اضافه وزن میشوند.
حاجی فرجی افزود: با توجه به اینکه تعداد وعده های غذایی در ماه رمضان کم میشود، حجم کمتری مواد غذایی مصرف میشود، آب بدن کم میشود و افراد فرصت کمتری برای ریزهخواری دارند، انتظار این است که اغلب مردم کاهش وزن پیدا کنند اما مشاهده میکنیم که درصد قابل توجهی از مردم که حداقل 40 درصد برآورد میشود، وزنشان در طول ماه مبارک رمضان افزایش پیدا میکند.
وی گفت: دلیل این مسئله این است که توصیههای تغذیهای ماه مبارک رمضان جدی گرفته نمیشود و در همان فاصله بین افطار تا سحر، بیشترین حجم غذا در زمان کوتاهی مصرف میشود که اضافه وزن و مشکلات گوارشی را ایجاد میکند.
وی افزود: فاصله بین افطار و سحری کوتاه است اما سفرههای رنگین افطار و شام و سحری را در این ماه شاهد هستیم به خصوص اینکه برخی مواد غذایی پر چرب مانند زولبیا و بامیه و غداهای پر چرب، پروتئینی و غذاهای ترکیبی در این ماه بیشتر مصرف میشود.
استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: مصرف مواد غذایی پرچرب، حاوی اسیدهای چرب و مواد پرکالری، پرنمک و خوش نمک که باعث اشتهای بیشتر و مصرف غذای بیشتر میشود و همزمان کاهش مصرف میوه و سبزی که معمولا در ماه مبارک رمضان به خاطر فرصت کوتاه غذا خوردن مظلوم واقع میشوند، باعث افزایش وزن درصد بالایی از مردم در این ماه میشود.
وی گفت: به طور کلی آمار تغییر وزن افراد در ماه رمضان بسیار پراکنده و متفاوت است و شهر به شهر و منطقه به منطقه با توجه به الگوی غذایی متفاوت است اما تحقیقات نشان داده است که به طور کلی بیش از 40 درصد مردم در ایران در ماه مبارک رمضان به جای کاهش وزن، دچار افزایش وزن یا تداوم افزایش وزن میشوند.
حاجی فرجی افزود: البته حدود نیمی از افراد نیز در این ماه بین یک تا 5 کیلو وزن کم می کنند. در مورد افرادی که در ماه مبارک رمضان به علت روزهداری دچار کاهش وزن شدهاند نیز تحقیقات نشان داده است که خیلی زود به علت افزایش وعده و حجم مصرف غذا و افزایش ریزهخواری و مصرف تنقلات خیلی زود به وزن قبل از ماه مبارک رمضان بر میگردند.
وی گفت: تحقیقات نشان داده، برای اغلب افرادی که استعداد چاقی دارند، روند بازگشت وزن به وزن قبل از ماه رمضان و افزایش وزن به طور طبیعی و بین یک تا حداکثر 6 ماه اتفاق میافتد.
عضو هیئت مدیره انجمن تغذیه ایران افزود: راهکار جلوگیری از این عارضه این است که رفتار صحیح غذایی و سبک زندگی سالم را رعایت کنیم . برای این کار باید روند بازگشت به وعده های غذایی معمول را بعد از ماه رمضان آرام آرام طی کنیم و تا 15روز بعد از ماه مبارک رمضان خیلی آرام وعده های غذایی را افزایش دهیم و نباید فواصل وعدههای غذایی یکباره کم نکنیم.
وی گفت: همچنین بعد از ماه رمضان نیز باید حجم هر وعده غذایی را کم نگه داریم و در فواصل وعدههای غذایی بیش از دو میان وعده نداشته باشیم و در میان وعدهها هم به جای مواد شور و شیرین و پر چرب از میوه و سبزیچات استفاده کنیم.
وی گفت: در واقع بعد از ماه مبارک رمضان آرام آرام به سمت پنج وعده عذایی برویم،نه اینکه یک دفعه به الگوی غذایی قبلی برگردیم و البته همزمان تحرک و ورزش هم داشته باشیم.
حاچی فرجی افزود: آمارها در تحقیقات مختلف نشان داده است که بیش از 70 نا 80 درصد افراد بعد از حدود روزه داری در ماه رمضان یا یک دوره رژیم غذایی لاغری در مدت یک ماه تا حداکثر 6ماه به وزن قبلی بر میگردند و دچار اضافه وزن میشوند.