کد خبر: ۴۵۸۵
تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۳۸۴ - ۱۶:۲۴

انتخاب طبيعي

آفتاب‌‌نیوز : اگر چه مدتها پيش از آغاز رأي گيري، مردم انتخاب خود را مي کنند و اين قاعده معمول در همه انتخابات است، با اين حال شروع فصل تازه رقابت ها از يکسو به واقعي تر شدن شعارها و نمايه ها و از سوي ديگر صف بندي هاي سياسي مي انجامد. بنابراين روزهاي آينده شاهد صف بندي هايي هستيم که پيش از اين در لايه يي از غبار تاکتيک هاي انتخاباتي براي يکدست سازي طيف هاي سياسي پنهان بود. اين مهم هنگامي برجسته مي شود که "هاشمي رفسنجاني" به عنوان موثرترين چهره، حضور رسمي اش را در صحنه رقابت ها اعلام کرده است. اعلام رسمي حضور او در رقابت هاي انتخاباتي قادر است به بسياري از بلاتکليفي ها در صف طيف هاي سياسي پايان داده و آهنگ تازه يي از رفتار را ميان آنها سبب شود. 

تأثيرگذاري هاشمي رفسنجاني بر عدم تصميم سازي طيف هاي سياسي به طور مستقيم به متغيرهايي وابسته است که شرايط انتخابات دوره نهم رياست جمهوري را تابعي از خود مي کند. اين متغيرها که در دو سطح روابط خارجي و درک نوين ايرانيان از راهکار توسعه کشور قابل شناسايي است، سبب شده تا همگان به ترتيبي اصلي ترين رقيب خود را کسي بدانند که به طور طبيعي انتخاب اصلح مردم خواهد بود. طرفه اينکه براي نخستين بار متغيرهاي ياد شده در بالا به تعميق عقلانيت سياسي در گستره کشور انجاميده است. به عبارت ديگر انتخابات پيش رو فارغ از هر گونه آرمانگرايي پرشور، به واقعياتي تکيه دارد که بيش از هر چيز در سه محور واقع گرايانه استوار است: رشد اقتصادي در پناه ثبات سياسي و اجتماعي؛ به رسميت شناخته شدن حريم خصوصي افراد جامعه و در اين حال رسميت بخشي به نهادهاي مدني؛ تنش زدايي از روابط بين الملل که به طور مستقيم در استمرار گره هاي اقتصادي موثرند. 

مطالبات سه گانه رويکردي، طبيعي را به سوي هاشمي رفسنجاني ايجاد کرده است زيرا مردم اين بار با لحاظ همه تجربه هايشان قرار است در صورت حضور پاي صندوق هاي رأي به يک انتخاب سياسي آگاهانه همت کنند. اين انتخاب داراي مشخصه هايي است که موجب نگراني بسياري از مخالفان حضور هاشمي رفسنجاني در صحنه انتخابات بوده است. در ارزيابي مردم و بسياري از نخبگان واقع گرا که منافع ملي و حقوق اساسي مردم در اولويت نگاهشان به هر گونه تحرک و تحول اجتماعي قرارا دارد، گزينه پيش رو نمي تواند در قالب هاي تنگ "خوب" يا "بد" محدود شده و ظرفيت افراد بايد با همه نقاط ضعف و قوتشان سنجيده شود. به اين ترتيب در باور واقع گرايان انتخابات پيش رو گزينش ميان قديسان نيست که هر کس بخواهد جامه اش را به تن کند و براي جلب آرا بر موجي از شعارهاي عوامفريبانه سوار شود. 

انتخابات پيش رو نه متکي بر شعارها که بر جهت گيري ها و کارنامه يي است که هر يک از کانديداهاي وابسته به جناح ها و گرايش ها طي 26 سال گذشته از خود به جا گذاشته اند. بنابراين گزينه مردم در نگاهي طولي است و نه عرض رفتاري که حالا در بازار گرمي رقابت هاي انتخاباتي برجسته مي شود. بديهي است در نگاه طولي به کارنامه ها نقاط قوت و ضعف هم هست، ولي معدل کل تعيين کننده مقبوليت است. نگاهي به نتايج نظرسنجي هاي انجام شده طي ماهها و هفته هاي گذشته به خوبي گواه اين مدعاست که مردم در نگاه خود به کانديداها بر خلاف برخي گرايش هاي تنگ نظر، کارنامه افراد را مورد توجه قرار مي دهند، نه شائبه هاي و شعارهايي که دروغ و راست به دور افراد تنيده شده و يا تنيده اند. کافي است شعور مردم را باور کنيم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین