پایگاه خبری آفتاب
۱۷ /خرداد /۱۴۰۵
Sunday 07 June 2026
کد خبر:۴۶۲۲۸
۱۰:۰۲
۱۳۸۵/۰۲/۲۳

ماراتن هسته ای و دوپینگ مشوق ها

۱۰:۰۲
۱۳۸۵/۰۲/۲۳
به گزارش آفتاب نیوز،
گرچه ایران، در گذشته پیشنهاد مشابهی را که اروپایی ها آن را «سخاوتمندانه» توصیف کرده بودند، با تمثیل «عوض کردن دٌر غلتان با آب نبات» رد کرده بود، اما این بار مشوقهای اقتصادی، وزنه سنگین آمریکا را نیز در کنار خود دارد. 

وزنه ای که ترکیب آن با مزایای اقتصادی پیشنهادی اروپا، برای ایران می تواند در آن واحد، هم فرصت و هم تهدید به شمار آید. 

پیشنهاد تازه اروپا، صرف نظر از محتوای آن، از دل ناکامی اجلاس (1+5) بیرون آمده و در پس آن می توان سایه دیپلماسی ایالات متحده را که بر خلاف معمول، صبر و حوصله را در دستور کار خود دارد، به روشنی مشاهد کرد. 

به زبانی دیگر، هنگامی که ایالات متحده به عنوان حریف راهبردی ایران در منطقه، از اعطای مشوقهای اقتصادی در برابر چشم پوشی از غنی سازی حمایت می کند، به طور ضمنی موجودیت و وزن حریف را در معادلات قدرت به رسمیت شناخته و عملا از فاز" تعرض " به فاز  "چانه زنی " نزول کرده است؛ امری که با راهبرد گذشته واشنگتن که بر محصور سازی و تلاش برای تغییرات بنیادین استوار بود، در تناقص است. 

بدین ترتیب، آمریکا (هر چند در کوتاه مدت) با عدول از سیاست های خود ،هم صدا با متحدان اروپایی اش، در جهت تغییر رفتار ایران گام برمی دارد. 

بی شک تغییر راهبرد کاخ سفید فرصتی بی بدیل  فرا روی سکانداران دیپلماسی ایران قرار می دهد اما نمی توان از تهدیدهای بالقوه ای که در  دل این راهبرد تازه مستتر است، به آسانی گذشت.
اعطای ماموریت به اروپا برای تهیه پیشنهادهایی که ایران را به  چشم پوشی از غنی سازی متقاعد کند، در بطن خود، نطفه اقدامات خشن آینده را نیز حمل می کند. 

چرا که اگر ایران، چون گذشته از پذیرش چنین مشوق هایی سرباز زند، چین و روسیه که تاکنون با ایستادگی در برابر فشار اروپا و آمریکا، از صدور قطعنامه های تند علیه تهران  جلوگیری کرده بودند، در موقعیت دشواری قرار خواهند گرفت .
در صورت وقوع این امر، حتی در صورت صحت فرض استفاده این دو کشور از حق وتو برای جلوگیری از صدور قطعنامه شورای امنیت، آمریکا و متحدان اروپاییش بهانه لازم را برای انجام اقدامات یکجانبه علیه تهران، به دست می آورند. 

با درک این موقعیت پیچیده است که حسن روحانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران، در مقاله خود در هفته نامه تایم پیشنهادهایی کاربردی را مطرح می کند که در ‌آن "مذاکره در مورد دامنه و زمانبندی غنی سازی صنعتی "،"بررسی عدم خروج از پیمان N PT " ،"پذیرش سطح راست آزمایی مورد نظر آژانس برای تولید هگزافلوراید اورانیوم "و.......پیش بینی شده است. 

ماراتن هسته ای تاکنون مساوی پیش رفته است اما نمی توان چندان بر روی خستگی حریفان حساب باز کرد؛ آنها با طرح پیشنهاد مشوقهای اقتصادی، خود را برای یک فرار به جلوی بزرگ آماده کرده اند.
گزارش خطا
ارسال پیام
captcha