طبق اخبار منتشر شده اولمرت دو مذاکره محرمانه یکی با جورج بوش در کاخ سفید و دیگری با دونالد رامسفلد، وزیر دفاع این کشور در پنتاگون داشت. دیدار اولمرت با وزیر دفاع آمریکا به منظور بررسی فعالیت های هسته ای ایران صورت می گیرد و به نظر می رسد قرار گرفتن ملاقات های کاندولیزا رایس و دیک چنی بعد از ملاقات با رامسفلد نشان از برتری اهمیت گفتگوهای امنیتی و نظامی بر گفتگوهای دیپلماتیک دارد.
این در حالی است که در آمریکا دیدگاههای متفاوتی در این خصوص وجود دارد و همانطور که کاندولیزا رایس به آن اشاره کرده اقدام دیپلماتیک برای آمریکا بر هر اقدام دیگری در خصوص پرونده هسته ای ایران ارجحیت دارد.
سیاستمداران اسرائیلی طی ماههای گذشته تلاش های سیاسی و رسانه ای گسترده ای را برای تهدید آمیز جلوه دادن فعالیت های هسته ای ایران آغاز کرده اند و از سایر کشورهای جهان درخواست کرده اند که برای تحت فشار قرار دادن ایران مواضع سخت گیرانه تری اتخاذ کنند اما تکیه اصلی سیاستمداران یهودی برای تحت فشار قرار دادن ایران حمایت آمریکا از مواضع خصمانه اسرائیل علیه ایران است.
در ماههای اخیر تحلیل ها و مقالات زیادی در خصوص احتمال اقدام نظامی یک جانبه اسرائیل علیه ایران در روزنامه های آمریکا و اسرائیل منتشر شده اند و حتی روزنامه اسرائیلی جروزالم پست در یکی از گزارش های خود به این موضوع اشاره کرده بود که مدتهاست کارشناسان نظامی پنتاگون و اسرائیل جلسات محرمانه ای را در خصوص بررسی راههای اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته ای ایران برگزار کرده اند.
گزارش فوق در حالی در این روزنامه اسرائیلی به چاپ رسیده بود که یک هفته قبل از آن موشه یالون وزیر دفاع سابق اسرائیل در واشنگتن گفته بود غرب گزینه نظامی را مدنظر دارد.
بنا بر گزارش این روزنامه سوالی که ذهن تحلیلگران و کارشناسان نظامی پنتاگون را به خود مشغول کرده بود این است که تعرض احتمالی اسرائیل به ایران چه تاثیری بر آمریکا و نیروهای نظامی این کشور در منطقه خاورمیانه خواهد داشت.
طبق اخباری که قبل از ورود اولمرت به واشنگتن در رسانه های اسرائیلی منتشر شده یکی از اهداف اصلی اولمرت از انجام این سفر گفت و گو در خصوص تهدیدات ایران علیه اسرائیل و نگرانی از حمله موشکی این کشور به اسرائیل در صورت حمله آمریکا به مراکز و تاسیسات هسته ای ایران است.
این موضوع از آنجایی حائز اهمیت است که جورج بوش رئيس جمهوری آمريکا چندی پیش در جریان سخنرانی خود بمناسبت سومین سالگرد حمله آمریکا به عراق گفته بود برای محافظت از اسرائيل در مقابل حمله ايران اگر لازم باشد حتی به نيروی نظامی متوسل خواهد شد ولی با این حال تاکید کرده بود که هدف آمريکا حل مسئله اتمی ايران با استفاده از ابزارهای ديپلماتيک است.
این در حالی است که اولمرت در مصاحبه اخیر خود با شبکه تلویزیونی سی.ان.ان در پاسخ به این سوال که آیا او باور دارد که محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران زیر فشارهای بین المللی فعالیت های هسته ای را تعلیق کند گفته است "من ترجیح می دهم برای متوقف کردن ایران اقدامات پیشگیرانه انجام بدهم تا اینکه بعدا متوجه شوم سهل انگاری من خیلی خطرناک بوده است".
اقدام پیشگیرانه
با وجودی که هنوز مذاکرات اولمرت و بوش و رامسفلد برگزار نشده و بعید به نظر می رسد که جزئیات مهمی در خصوص محتوای گفت و گوهای انجام شده درخصوص رسانه ها قرار گیرد ولی می توان به بررسی احتمال اقدام نظامی پیشگیرانه اسرائیل علیه ایران پرداخت.
آمریکا از زمان اشغال عراق و حضور دائمی ناوگان پنجم دریایی این کشور در خلیج فارس حریم هوایی این منطقه را کنترل می کند و در صورتی که اسرائیل بخواهد کوتاهترین مسیر را برای حمله هوایی به ایران انتخاب کند باید با نیروی هوایی آمریکا در عراق همکاری نماید که همین جریان باعث می شود احتمال انجام اقدام غافلگیرانه بشدت تضعیف شود زیرا اجازه به اسرائیل برای انجام چنین اقدامی قطعا مشکلات گسترده ای را برای حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس و پایگاههای نظامی این کشور در عراق و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به وجود می آورد.
ضعیف بودن احتمال اقدام نظامی یک جانبه از سوی اسرائیل علیه ایران موضعی است که حتی سیاستمداران اسرائیل نیز بر آن واقف هستند و حتی نخست وزیر اسرائیل در این خصوص به شبکه تلویزیونی سی.ان.ان گفته بود " شرایط ایران و عراق قابل مقایسه نیستند زیرا در حال حاضر توجه تمام دنیا بر روی فعالیت های هسته ای ایران است ولی 25 سال پیش عراق چنین شرایطی نداشت.
این در حالی است که اگر آمریکا چراغ سبزی برای حمله اسرائیل به ایران نشان دهد ارتش اسرائیل با محدودیت های زیادی برای انجام چنین اقدامی مواجه است. از آنجایی که اسرائیل برای انجام چنین اقدامی با محدویت های فنی و تاکتیکی بسیاری مواجه است به نظر می رسد که این کشور تلاش گسترده ای را برای ترغیب آمریکا به اعمال فشار بر سایر کشورها برای اتخاذ تحریم های تسلیحاتی شدیدتری علیه ایران انجام دهد.
اسرائیل به این دلایل نمی تواند حمله کند (کلیک کنید)
یکی از نگرانی های شدید اسرائیل روابط نظامی ایران و روسیه است و حتی مقامات سیاسی و نظامی اسرائیل چندین بار از انعقاد قراردادهای نظامی دو کشور ابراز نگرانی شدید کرده اند. یکی از نگرانی های شدید اسرائیل قرار اخیر روسیه با ایران در خصوص فروش موشک های پیشرفته "تور ام یک" به ایران می باشد که جزو پیشرفته ترین موشک های پدافند هوایی می باشند.
این موشک ها می توانند همزمان 46 هدف متحرک را در آسمان رهگیری کنند و در آن واحد به دو هدف حمله کند. از نظر اسرائیل و آمریکا مجهز شدن ایران به چنین تجهیزات نظامی پیشرفته ای عرصه را بر هرگونه اقدام نظامی احتمالی تنگ تر خواهد کرد. این در حالی است که بنا بر گزارش مجله آمریکایی نیوزویک اخیرا گزارش بدی توسط کارشناسان نظامی پنتاگون در اختیار بوش گذاشته شده و در آن نسبت به موثر بودن اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته ای ایران شدیدا ابراز ناامیدی شده است.
با وجود تمام مطالبی که گفته شد به نظر می رسد اسرائیل در این خواسته ناکام بماند و از آنجایی که ایران از مرز دانش غنی سازی اورانیوم عبور کرده و با هرگونه درخواستی از این کشور برای تعلیق مجدد فعالیت های هسته ای در عوض آنچه که غرب آنرا ارائه مشوق های تشویقی به ایران اعلام کرده مخالفت کرده اسرائیل باید همسایه هسته ای جدید خود را در منطقه خاورمیانه بپذیرد.
به نظر سیاستمداران یهودی دستیابی ایران به دانش هسته ای سبب ترغیب سایر کشورها برای بدست آوردن دانش هسته ای می شود که قرار گرفتن اسرائیل در چنین موقعیتی مساوی با مرگ اقتدار نظامی اسرائیل در خاورمیانه است.