آفتابنیوز : وی که در همایش تنوع فرهنگی و همبستگی ملی سخن می گفت در ادامه افزود:« به این منظور استفاده از تجربه کشورهای مهاجر پذیر مثل استرالیا، کانادا، امریکا و کشورهای اسکاندیناوی می تواند مورد استفاده ما قرار گیرد.»
وی در ادامه تاکید کرد:« در مطالعه اثر جهانی شدن بر تنوع فرهنگی بسیار لازم است که ما بپرسیم کدام جهانی شدن؟ زیرا ما با یک نوع جهانی شدن روبرو نیستیم ـ جهانی شدن برابر است با « شدن» و در واقع این تشویشی که در جهانی شدن وجود دارد به خاطر همین عامل« شدن» است.»
وی با اشاره به تجلی شدن جهانی شدن در ساختارهای شرکت های چند ملیتی، قوانین سازمان های بین المللی و مقررات تجارت جهانی تاکید کرد:« آیا جهانی شدن دارد
می رود به سمت جهانی شدن یکسان سازی فرهنگی یا جهانی شدن دارد به سمت جهانی شدن چند فرهنگی می رود که در اینجا سه نسخه مطرح می شود:
1- جهانی شدن تک فرهنگی مثل فرهنگ امریکایی
2- جهانی شدن به معنای فرصتی برای هر فرهنگ و هر فردی که کالایی برای عرضه در جهان داشته باشد.
3- جهانی شدن به معنای حصول یک فرهنگ و محصول جدید که مرکب و تنوع پذیر است و . . . .»
نهاوندیان در ادامه تصریح کرد: در « موضع گیری ها در اثر اقتصادی شدن جهانی شدن بر تنوع فرهنگی به نظر می رسد می توان یک سیاست چند گونه و در عین حال هماهنگی نسبت به جهانی شدن داشت. زیرا یک اقلیت قومی کوچک که می توانست تا قبل از جهانی شدن تحت تاثیر حکومت مرکزی باشد، دیگر این شرایط را ندارد. ضمن اینکه تماس این قومیت های کوچک با هم قوم های خود در نواحی دیگر می تواند منجر به ایجاد یک پتانسیل بزرگ سیاسی و با قابلیت بالا شود.»
وی در ادامه افزود:« به نظر من جهانی شدن در حوزه اقتصاد می تواند به حفظ همبستگی ملی با حفظ تنوع فرهنگی کمک کند. در اقتصاد با منطق مقبول می توان نژاد و زبان را کنار گذاشت.
زیرا آنهایی هم که به دنبال بازارهای جهانی هستند با همین روش از نیروی کار ارزان بهره می برند و مولفه اصلی هویت آنها در شرکت های چند ملیتی نه تنها زبان و نژاد نیست که مهندس بودن، مخترع بودن و . . . مبحث هویتی آنها است.»
نهاوندیان در ادامه تاکید کرد که اگر ما در مورد ایرانیان خارج و داخل کشور توانستیم از این کمک های هویتی بهره ببریم؛ حتما در فرهنگ هم ما می توانیم از جهانی شدن کمک بگیریم، اما مقوله سیاست با دو مقوله فرهنگ و اقتصادی متفاوت است.»
وی با اشاره به مقوله سیاست گفت:« اما در قسمت سیاست فعلا با جهت گیری که جهانی شدن در حوزه سیاست داشته است، توانسته پررنگ ترین اثرش را در کم رنگ تر کردن دولت - ملت نشان دهد که در این رابطه باید بسیار محتاطانه عمل کرد.»
معاون اقتصادی شورای امنیت در انتها تصریح کرد:« زبان های محلی مثل کردی، ترکی، گیلکی و . . . باید به عنوان زبان عاطفی مورد توجه قرار گیرند. زبان ملی نیز باید کارکرد آن « به عنوان کارکرد سیاسی و ملی مورد توجه قرار گرفته و زبان تجاری نیز جای خود را به عنوان زبان تخصصی داشته باشد.»
وی تاکید کرد:« حتی اگر زبان اردو را هم برای همکاری های منطقه ای مورد تشویق قرار دهیم می توانیم این یکپارچگی منطقه ای را به دست آورده و حفظ کنیم.»