کد خبر: ۴۷۰۹۱
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۳۸۵ - ۱۳:۵۰
در آستانه نشست وين:

تمايل بوش به مذاكره با ايران

آفتاب‌‌نیوز : در همين رابطه خبرگزاري آسوشيتدپرس گزارش داد در حالي كه آمريكا تلاشهايش براي استفاده از تحريمهاي بين المللي عليه ايران را افزايش داده، دولت جورج بوش با احتياط از تمايل ايران به مذاكره در مورد برنامه هسته اي استقبال مي كند.
اين در حالي است كه منوچهر متكي وزير خارجه ي ايران خواستار مذاكره بدون هيچ گونه پيش شرطي شده است. اين سخن وي به تعليق مذاكره با اتحاديه اروپا اشاره دارد كه با ارائه ي مشوقهاي اقتصادي از ايران خواستند فعاليتهاي هسته اي اش را به طور كامل به حال تعليق درآورد.
توني اسنو (Tony snow) مشاور مطبوعاتي كاخ سفيد با بيان اينكه ايالات متحده از اينكه ايران قصد دارد به ميز مذاكره بازگردد خوشحال است، اظهار داشت، مسئله نياز به رسيدگي بيشتر دارد. وي افزود: ما منتظر مي مانيم و نگاه مي كنيم.
اسنو ابراز اميدواري كرد مذاكره بتواند به نتايج سازنده اي دست پيدا كند. پيش از اين دولت آمريكا گفته بود ايران زماني كه فشارهاي بين المللي افزايش مي يابد چنين پيشنهاداتي را ارائه مي كند. سين مك كور مك سخنگوي دولت آمريكا نيز گفته است كه ايران در گذشته نيز چنين پيشنهاداتي را ارائه كرد و بيانيه ي ايران چيز جديدي نيست. آسوشيتدپرس مي افزايد: ايران سال گذشت مذاكره با اروپا را متوقف كرد و فعاليتهاي هسته اي را كه در طول مذاكرات به صورت داوطلبانه تعليق كرده بود از سر گرفت. آمريكا از مذاكرات اتحاديه اروپا با ايران حمايت كرد و پس از متوقف شدن مذاكرات از ترديد اروپاييها براي ارجاع مسئله هسته اي ايران به شوراي امنيت استفاده كرد. اما اكنون دولت بوش قادر نيست شركاي تجاري ايران يعني چين و روسيه را به اتخاذ اقدامات شديد عليه ايران متقاعد كند. در نتيجه آمريكا به عنوان اقدامي كمكي، سعي دارد بانكهاي بين المللي، متحدينش در اروپا و و عربهاي خليج فارس را به قطع روابط تجاري با تهران ترغيب كند.
مك كور مك چنين اقدامي در مقابل ايران را مشابه عملكرد آمريكا در قبال كره ي شمالي توصيف كرده است.
در همين راستا مقامات دولت بوش در هفته هاي اخير مسافرتهاي سنگيني را آغاز كرده اند تا در صورتي كه شوراي امنيت نتواند محدوديتهاي جهاني بر عليه ايران را اعمال كند، بتوانند از تحريمهاي داوطلبانه ي كشورها استفاده كنند. آمريكا به دليل قطع روابط با ايران پس از انقلاب اسلامي 1979 و بحران گروگانگيري، از سطح پايين روابط اقصادي با ايران برخوردار است اما آسيا و اروپا روابط عميق اقتصادي با ايران به عنوان صادركننده ي نفت را حفظ كرده اند و بنابراين خود نيز از اعمال محدوديتهاي مالي عليه ايران متضرر خواهد شد. اين خبرگزاري مي افزايد: روسيه به عنوان شريك مهم تجاري ايران كه در برنامه ي هسته اي اين كشور نيز سرمايه گذاري زيادي كرده است، از مخالفين اصلي اعمال تحريم عليه ايران محسوب مي شود. گفتگوي تلفني بوش با ولاديمير پوتين در مورد ايران در راستاي متقاعد كردن مسكو صورت گرفته است. قرار است كاندوليزا رايس وزير خارجه ي آمريكا نيز در حاشيه وزراي 1+5 در وين با همتاي روسي خود گفتگو كند.
با توجه به تحليل خبرگزاري آسوشيتد پرس از وضعيت مسئله ي هسته اي ايران ذكر چند نكته حايز اهميت است:
1- بيش از آنكه آمريكا توانسته باشد به اجماعي جهاني عليه ايران دست يابد اين اجماع در مورد ضرورت توسل به گزينه ي ديپلماسي در حل مسئله ي هسته اي ايران حاصل شده است.
2- به جز چين و روسيه كه با هرگونه اقدام تنبيهي عليه ايران مخالفت مي كنند، متقاعد كردن كشورهاي اروپايي به اعمال تحريم عليه ايران با توجه به روابط تجاري آنها با تهران و هزينه هايي كه اين اقدام براي آنها به دنبال دارد، بعيد به نظر مي رسد.
3- با فراهم كردن شرايط مذاكره و نشاندن اروپاييها پشت ميز، ايران مي تواند ضمن حفظ حق خود مبني بر توسعه ي انرژي هسته اي، از اقدامات يك جانبه گرايانه و تحميلي آمريكا ممانعت به عمل آورد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین