آفتابنیوز : روزنامه ي واشنگتن پست در تحليلي از موضع ژاپن در قبال اقدامات تنبيهي عليه ايران به نقل از مقامات ژاپني نوشت، كشورشان كه بيش از طرفهاي ديگر با ايران داراي روابط مالي است تنها در صورتي به طرح جورج بوش مي پيوندد كه اجماع وسيع بين المللي درمورد قطعنامه ي شوراي امنيت در ميان كشورهايي كه با اعمال تحريم عليه ايران مخالف هستند از جمله چين ايجاد شود.
تلاش آمريكا براي پيوستن ژاپن به «ائتلاف موافق» از آن رو است كه اقدامات شديد مالي عليه ايران بدون مشاركت توكيو امكان پذير نيست.
ژاپن 22 درصد از نفت صادراتي ايران را خريداري مي كند، علاوه بر اين در توسعه ي ميادين نفتي ايران پس از انقلاب اسلامي در سال 1979 نقش قابل توجهي ايفا كرده است. از اين رو ژاپن در انتخاب بين متحد خود آمريكا و منافع مالي و انرژي در ايران دچار ترديد شده است.
كارشناسان و دپيلماتهاي غربي كسب حمايت ژاپن براي اعمال تحريم عليه ايران را ضروري مي دانند. در نشت وزراي دارايي هشت قدرت صنعتي در روسيه، جان اسنو وزير خزانه داري آمريكا از ژاپن خواسته است برخي تحريمها از جمله ممنوعيت مؤسسات مالي از انجام معامله با ايران را اعمال كند. وزير دارايي ژاپن نيز هرگونه اقدام در اين راستا را منوط به مباحث گسترده تر با اروپا و كشورهاي ديگر كرده است.
وزيرخارجه ي آمريكا نيز ديروز در گفتگويي تلفني با همتاي ژاپني خود درخصوص مسئله ي ايران با وي گفتگو كرده است. وزارت خارجه ي ژاپن در بيانيه اي از توافق دو كشور براي همكاري در جهت بن بست موجود خبر داد. ژاپن به عنوان كشوري كه پس از جنگ جهاني دوم تحت حمايت چتر هسته اي آمريكا قرار گرفته، به طور طبيعي منافع خود را در ارتباط با واشنگتن جستجو مي كند. اما به ويژه درمورد مسئله ي هسته اي ايران، اين احساس در ژاپن در حال افزايش است كه توكيو و واشنگتن منافع متفاوتي با هم دارند.
يك عضو پارلمان ژاپن نيز معتقد است موضع ژاپن در قبال برنامه ي هسته اي ايران بايد همسو با جامعه ي بين المللي باشد، اما دولت جورج بوش نمي تواند پيش از آنكه مشخص شود مذاكره با ايران ناموفق بوده، ژاپن را تحت فشار قرار دهد.