آفتابنیوز : در حالی که سیاستمداران غربی بعد از ارائه مشوق ها به مقامات عالی رتبه ایرانی، تهران را تشویق به بررسی دقیق بسته تشویقی می کردند در هفته ای که گذشت یک گام به جلو برداشته و در اظهارات خود نسبت به دریافت پاسخ مثبت ایران اظهار امیدواری کرده اند.
یکی از مهمترین رویدادهای پرونده هسته ای ایران در هفته گذشته ،افزایش درخواست های بین المللی برای پاسخ گویی مثبت ایران به مشوق های ارائه شده بوده است.
در همین خصوص شخصیت های بین المللی، از جمله محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از کسانی بوده اند که نسبت به پاسخ مثبت تهران اظهار امیدواری کرده اند.
هر چند که طبق اعلام کاندولیزا رایس، ایران برای پاسخ گویی به مشوق های ارائه شده 4 هفته وقت دارد ولی در حالی که 10 روز بیشتر از زمان ایران برای بررسی پیشنهادها
نمی گذرد تهران شاهد افزایش فزاینده درخواست ها برای پاسخ گویی مثبت به آنها بود؛ گویی که همه از تهران جواب مثبت می خواهند.
این درخواست بعد از آن صورت گرفت که منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده بود تهران در برابر بسته تشویقی اروپا که به منظور ترغیب ایران برای تعلیق فعالیت های هسته ای ارائه شده، بسته متقابلی به اروپا پیشنهاد می کند.
اما جدا از درخواست های صورت گرفته از تهران، در این هفته سفرهای دیپلماتیک بسیار مهمی در خصوص پرونده هسته ای ایران انجام شد.
سعود الفیصل، وزير امور خارجه عربستان عصر روز دوشنبه 22 خرداد در ديدار با حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي پيام ملك عبدالله پادشاه عربستان را تقديم ايشان كرد. سعود الفيصل ضمن ابلاغ سلام پادشاه عربستان و تشكر وي از پيام چند ماه پيش آيت الله خامنهاي كه توسط دكتر ولايتي ابلاغ شد، گفت که ملك عبدالله خواستار گسترش بيش از پيش روابط تهران و رياض در زمينههاي مختلف است.
یکی دیگر از سیاستمداران عرب که در هفته گذشته وارد تهران شد عبدالعزیز حکیم، از رهبران بلند پایه عراق و رئیس مجلس اعلای شیعیان عراق بود که خبرگزاریهای بین المللی از قول منابع خود هدف از این سفر را احتمال میانجیگری در روابط ایران و آمریکا داده بودند.
مقامات عالی رتبه ایران نیز در این هفته سفرهای مهمی داشتند که از جمله می توان به سفر علی لاریجانی به مصر و گفت و گوی او با حسنی مبارک و عمرو موسی اشاره کرد.
به فاصله چند روز بعد از بازگشت او از مصر به ایران عمرو موسی، دبیر کل اتحادیه عرب اعلام کرد که اتحادیه عرب از موضع ایران برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای حمایت می کند زیرا این حق در پیمان ان.پی.تی برای ایران تضمین شده است.
به نظر می رسد که اظهارات عمرو موسی نشانه ای برای موفقیت لاریجانی در اطمینان سازی میان کشورهای عربی و تشویق آنها برای حمایت از مواضع هسته ای ایران بوده باشد.
لاریجانی بعد از سفر به مصر عازم الجزایر شد و قصد داشت بعد از آن عازم اسپانیا شود ولی به دلیل مسایل پزشکی نتوانست سفر آخر خود را انجام دهد.
به این ترتیب منوچهر متکی که باید رییس جمهور ایران را در چین برای شرکت در اجلاس رهبران شانگهای همراهی می کرد عازم مادرید شد و محمود احمدی نژاد، بدون وزیر امور خارجه خود راهی پکن شد تا در اجلاس شانگهای شرکت کرده و با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و هو جین تائو، رئیس جمهور چین نیز دیدار و گفت و گو کند.
اما از سفرهای جالب توجه هفته گذشته نیز می توان به سفرهای اروپایی ایهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل اشاره کرد که بنا بر اخبار منتشر شده از نتایج سفرها اولمرت نه تنها نتوانست اقدامی در جهت جلب حمایت لندن و پاریس برای تحت فشار قرار دادن فعالیت های هسته ای ایران انجام دهد بلکه در جلب حمایت تونی بلر، نخست وزیر انگلیس و ژاک شیراک، رئیس جمهور فرانسه برای حمایت از طرح عقب نشینی یکجانبه اسرائیل از نوار غزه حمایتی بدست نیاورد.
سفر اولمرت به پاریس و تلاش او برای لابی علیه فعالیت های هسته ای ایران در کنار برج ایفیل سومین تلاش بین المللی او برای تحت فشار قرار دادن ایران بود.
اولمرت دراولین سفری که ماه گذشته به واشنگتن انجام داده بود سعی کرده بود تا درملاقات با جرج بوش، رئیس جمهور آمریکا، کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه، دیک چنی ، معاون بوش و دونالد رامسفلد وزیر دفاع آمریکا نگرانی اسرائیل را از فعالیت های هسته ای و موشکی ایران به مقامات آمریکایی منتقل کند و آنها را ترغیب به اتخاذ مواضعی سرسختانه تر برای اعمال فشار بر تهران نماید.
ناکامی اولمرت در سفرهای اروپایی خود برای جلب حمایت اروپائیان از آنجائی جالب توجه است که او قبل از آغاز سفرهای خود در یک مصاحبه مطبوعاتی اظهار امیدواری کرده بود که ایران به اندازه کافی باهوش و مسئولیت پذیر باشد تا بسته تشویقی پیشنهاد شده را بپذیرد.
یکی دیگر از رویداهای مهم هفته گذشته در رابطه با پرونده هسته ای ایران، ناکامی آمریکا در جلب حمایت کشورهای غیر متعهد شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی برای حمایت از مواضع این کشور و تحت فشار قرار دادن ایران برای موافقت اجباری تهران با بسته تشویقی ارائه شده بود که بازتاب وسیعی در مطبوعات جهان داشت.
تلاش آمریکا برای جلب حمایت "نم" در حالی صورت می گرفت که علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس با درخواست برای حفظ خویشتنداری به منظور پرهیز از بین رفتن فضای کمابیش مثبت آژانس گفته بود، باید از بیان اظهارات تکراری خودداری کرد و با هشدار به طرف دیگر (آمریکا و اروپا) مبنی بر اینکه باید مراقب باشد تا کاری نکند که شرایط را بر هم بزند، درخواست کرده بود که تلاشی برای از بین بردن فضای دیپلماتیک صورت نگیرد.
به هر حال با وجود تمام تلاشی که آمریکا برای جلب حمایت "نم" انجام داد هفته گذشته کشورهای غیر متعهد عضو شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، بدون توجه به درخواست آمریکا از آنها برای فشار بر ایران برای تعلیق فعالیت های هسته ای این کشور در بیانیه ای از حق ایران در تولید سوخت هسته ای حمایت کردند.
این هفته همه ثانیه ها در انتظار پاسخ تهران به پیشنهاد اروپا سپری شد.