آفتابنیوز :
فعاليت هاي هسته اي نظامي بريتانيا در يك نگاه
بريتانيا عضو تمامي معاهدات مقابله با گسترش سلاح هاي كشتار جمعي است و از اعضاي اصلي تمامي معاهداتي است كه رژيم سياسي مقابله با گسترش سلاح هاي كشتار جمعي در سرتاسر دنيا را تدوين و صادر مي كند. در حال حاضر دولت بريتانيا فعاليت هاي هسته اي نظامي خود را در پاسخ به گزارش دفاع استراتژيك مورخ جولاي 1998 بسيار كم كرده است. هرچند انگليس در يك مقطع زماني برنامه دستيابي و گسترش به سلاح هاي شيميايي و بيولوژيك را دنبال مي كرد اما در ميانه هاي دهه 1950 به اين برنامه ها پايان داد.
انگليس در حال حاضر تنها برنامه موشكي مختص به دفاع در دريا را ادامه مي دهد.
سلاح هسته اي:
انگليس يكي از كشورهاي متعهد به معاهده منع گسترش سلاح هاي كشتار جمعي يا (NPT) است. آنچه سلاح هسته اي به جا مي ماند، در حال حاضر حدود 200 كلاهك استراتژيك و شبه استراتژيك اتمي از مدل «ونگارد» و قابل نصب بر موشك هاي بالستيك است. گزارش دفاع استراتژيك مورخ جولاي 1998 از دولت انگليس خواست تا تغييراتي جدي در برنامه دفاعي خود ايجاد كند. متعاقب آن، سلاح هاي قابل حمل توسط هواپيما از برنامه خارج شد و با اين كار كلاهك هاي هسته اي كاملاً بدون استفاده مانده است. گزارش مذكور همچنين توصيه كرد كه انگليس فقط يك زيردريايي را همواره به حالت كشيك نگه دارد و موشك ها و ضدموشك ها را نيز كاهش داد. (حداكثر موجودي موشك و كلاهك در حال حاضر 48 عدد است.)
پادشاهي انگليس در نوامبر 1968 به ان پي تي پيوسته و در ژوئن 1998 متعهد به معاهده منع آزمايش هسته اي شده است.
توپخانه هسته اي انگليس:
بريتانيا در حال حاضر 185 كلاهك هسته اي فعال در اختيار دارد كه همگي آنها در زيردريايي هاي «ترايدنت» نصب شده و حدود 15 كلاهك غيرفعال ديگر در جايي نگهداري مي شود. انگليس تمامي برنامه هاي حمل سلاح هسته اي هوايي خود را غيرفعال كرده و فقط برنامه موجود در حال حاضر به دفاع دريايي منحصر شده است.
قدرت مطلق هسته اي نظامي انگليس در حال حاضر 16 زيردريايي است كه به 16 موشك آمريكايي «ترايدنت 2 دي 5» مسلح است و قابليت حمل 48 كلاهك را دارد.
آمار:
سلاح هاي اتمي استراتژيك: 180
سلاح اتمي غيراستراتژيك: 5
حمل كننده كلاهك هسته اي: موشك هاي ترايدنت 2 دي 5
آماده از سال: 1994
برد مفيد: 7400 كيلومتر
مشخصات موشك ترايدنت 2 دي 5:
انداز: 42/13 متر طول، 11/2 متر قطر
وزن: 090/59 كيلوگرم
كلاهك هاي هسته اي انگليس در تأسيساتي به نام «آلدرماستون» به مساحت 670 هكتار واقع در بركشاير تهيه شده است. با تغييرات ايجاد شده در سياست دفاعي، اين تأسيسات به مجموعه اي در «برگفيلد»، در شرق انگليس و به مساحت 270 هكتار منتقل مي شود. در فوريه 1997 مركز قطعه سازي «كارديف» پس از 36 سال تعطيل شده و افراد و تجهيزات آن به آلدرماستون و برگفيلد منتقل شد. اين مركز حدود 3600 كارمند و كارگر در استخدام خود داشت. برنامه توليد تمامي كلاهك هاي هسته اي با توقف برنامه مواجه شد و تا مارس 2002 به حداقل رسيد.
تشكيلات ساخت سلاح اتمي انگليس (AWE) پس از آن طبق يك قرارداد 10 ساله از آوريل 2000 به مبلغ 6/3 ميليارد دلار به كنسرسيوم متشكل از «لاك هيدمارتين»، «سركوليميتد» و «سوخت هسته اي انگليس» واگذار شد.