آفتابنیوز : برخی افراد معتقدند میل به یک خوراکی نشانه این است که بدن در یک مادهای دچار کمبود است اما همیشه این موضوع مطرح نیست. در بیشتر موارد میل به مصرف خوراکیها مربوط به غذاهای ناسالمی میشود که اغلب کمتر ارزش تغذیهای دارند.
به گزارش ایسنا، میل به مصرف خوراکیهای شور شایع است و معمولا در نتیجه فاکتورهایی از قبیل استرس بروز میکند. همچنین در برخی مواقع میل به مصرف خوراکیهای شور از یک بیماری یا کمبود سدیم ناشی میشود.
سایت مدیکال نیوز تودی در این مقاله به بررسی برخی عوامل موثر در افزایش میل افراد به مصرف خوراکیهای شور پرداخته که به قرار زیر است:
ا- استرس: زمانیکه سطح استرس افزایش مییابد بسیاری از افراد برای آرام کردن خود به مصرف خوراکیهای مورد علاقهشان رو میآورند. خوراکیهایی که افراد به طور معمول به خوردن آنها میل دارند اغلب سرشار از نمک، قند و چربی است. متخصصان در یک بررسی دریافتند بین سطح استرس مزمن ، میل به مصرف خوراکی و بالا رفتن شاخص توده بدنی ارتباط چشمگیری وجود دارد. همچنین در یک مطالعه دیگر به ارتباط بین استرس و سطح بالاتر هورمون گرلین اشاره شده که این هورمون احساس گرسنگی را افزایش میدهد.
۲- کمبود خواب: افرادی که خواب کافی ندارند بیشتر میل دارند از خوراکیهای مورد علاقهشان از قبیل مواد غذایی شور استفاده کنند. همچنین نتایج یک تحقیق حاکیست افرادی که از خواب کافی محروم هستند کمتر میتوانند در مقابل میل به خوردن خوراکیهای ناسالم مقاومت کنند.
۳- احساس کسالت و بیحوصلگی: خوردن مواد غذایی به دلیل کسالت و بی حوصلگی رفتار تغذیهایِ روانی است. برای تعیین اینکه میل به مصرف مواد شور به دلیل کسالت یا گرسنگی است باید به نشانههای گرسنگی بدن توجه کرد. گرسنگی حقیقی زمانی رخ میدهد که بدن به خوردن غذا نیاز دارد. اگر فرد برای چند ساعت غذا مصرف نکرده باشد احساس گرسنگی او واقعی است.
۴- تعریق زیاد: با تعریق، سطح سدیم بدن کاهش مییابد. برای بیشتر افراد تعریق خفیف جای نگرانی ندارد. هرچند زمانیکه فرد به دلیل تعریق زیاد میزان بالایی از سدیم را از دست میدهد بدن به خوردن مواد شور تمایل پیدا میکند.
۵- سندرم پیش از قاعدگی: در روزهای پیش از شروع عادت ماهانه تغییرات روحی و جسمی متعددی در بدن زنان اتفاق میافتد که این تغییرات با عنوان سندرم پیش از قاعدگی شناخته میشوند. همچنین میل به خوردن از جمله میل به غذاهای شور علامت شایعی است که میتواند از نوسانات هورمونی ناشی شود.
۶- بیماری آدیسون: زمانیکه غدد فوق کلیوی هورمون کافی تولید نکنند میل فرد به خوردن غذاهای شور زیاد میشود. بیماری آدیسون زمانی بروز پیدا میکند که غدد فوق کلیوی میزان کافی هورمون ترشح نکنند. این هورمونها واکنش بدن به استرس را کنترل کرده و فشار خون را تنظیم میکنند و در نتیجه بیماری آدیسون موجب میشود سطح فشار خون کاهش پیدا کرده و میل ناگهانی به مواد شور بالا برود.
۷- سندرم بارتر: سندرم بارتر بیماری ژنتیکی است که در زمان تولد فرد به آن دچار میشود. افراد مبتلا به این بیماری توانایی بازجذب سدیم در کلیهها را ندارند. در نتیجه مقدار زیادی سدیم را از طریق ادرار از دست میدهند که این اختلال میتواند به کمبود پتاسیم و کلسیم هم منجر شود.