آفتابنیوز : در خصوص عراق، صلح اعراب و اسرائیل، پیشبرد دموکراسی و ایجاد بلوک اعراب میانه در خاورمیانه رایس خواهان اتخاذ تدابیر ویژه برای تحقق تمامی این امور شد. وی در طول این سفر با مقامات عربستان سعودی و مصر دیدار کرد و نگرانیهای خود را با آنها در میان گذاشت. دغدغههای ایالات متحده تبدیل به دغدغه کشورهای عربی نیز شده است اما طرفین در خصوص جزئیات تحقق این اهداف با یکدیگر اتفاق نظر نداشتند. جزئیاتی نظیر چگونگی صلحی، اجرای آن توسط چه کسانی و البته لزوم انجام چه نوع اصلاحات داخلی.
برخی از سیاستمداران سفر رایس به منطقه را به نوعی نمایش رهبری ایالات متحده تعبیر کردند و عدهای دیگر آن را نوعی زیر سوال بردن اعتبار سیاستهای ایالات متحده در خاورمیانه خواندند.
پائول سالم یک سیاستمدار لبنانی در این خصوص میگوید: بر هیچ کس پوشیده نیست که سیاست ایالات متحده در عراق و شعار «یا با ما یا بر علیه ما» پس از یازدهم سپتامبر شکل گرفت. البته سیاست خارجی آمریکا روزهای آخر خود را تجربه میکند. ایالات متحده و جهان عرب در حال حاضر در بازی مرغ و تخم مرغ گرفتار شدهاند. هیچ توافق کلی و اصولی بر سر اولویتهای بعدی وجود ندارد. دولتهای عرب که شامل مصر، اردن، عربستان سعودی و پنج کشور نفتخیز خلیج فارس است بارها از رایس درخواست کردند که با لغو رهبری ایالات متحده در برخی جبهههای مشترک، بار مسئولیت خود را کمتر کند. با این وجود رایس با هر بار توقف در کشورهای فوق بر لزوم خلق شرایطی خاص برای دخالت و حضور بیشتر ایالات متحده در امور تأکید میکرد.
رایس پس از سفر به خاورمیانه تأکید کرد که سفر وی به عربستان سعودی،مصر، اسرائیل و کرانه باختری و حضور غیرمنتظره در دو شهر عراق تأثیر بسزایی بر تصمیمات جرج بوش پس از جنگ سی و چهار روزه حزبالله و لبنان دارد.
رایس در این خصوص به یکی از خبرنگاران همراه خود در این سفر گفت: از سفر خود به منطقه آن هم در این برحه زمانی بسیار راضی هستم. علاقه فراوانی به حضور در منطقه پس از جنگ و درک حال و هوای ساکنان منطقه را داشتم.
رایس در این سفر متوجه شد که جهان عرب و اسرائیل بیصبرانه خواهان پایان یافتن چرخه خشونت در منطقه هستند.
وزیر امور خارجه ایالات متحده در این خصوص گفت: این روزها زمان بسیار حساسی در خاورمیانه است. در تمامی مقصدهای خود شنیدم که زمان برای ایستادن نداریم. همگان متوجه تغییرات اساسی در خاورمیانه شدهاند، ما باید شعاری مثبت را به عنوان دستورالعمل خود انتخاب کنیم.
به گفته مقامات آمریکایی، سفر رایس به منطقه برای اثبات توجه و تمایل جرج بوش به حوادث جاری در خاورمیانه با وجود تمام انتقادات داخلی بر وی بوده است. رایس باید در این سفر به اثبات میرساند که دولت بوش با وجود فشارهای داخلی فراوان مبنی بر جنگ عراق و سیاستهای خارجی این کشور همچنان نگران اوضاع در خاورمیانه است.
البته سفر این بار رایس به منطقه برخلاف موارد پیشین، عاری از هرگونه طرح و نظر بود، یک مقام عالی رتبه مصری نیز ریاست ایالات متحده را غیرواقعی خواند. بسیاری از مقامات سیاسی جهان عرب بر این باورند که سیاست کاخ سفید به اندازهای شکننده و عاری از استدلال شده است که به نظر نمیرسد جرج بوش بتواند در دوران باقیمانده از قدرت خود، پیشرفت چندانی را نصیب خود کند.
رایس در هر بار توقف در کشورهای مقصد با یک مطالبه یکسان روبهرو میشد: به مناقشه اعراب و اسرائیل پایان دهید. رایس این بار نیز در کرانه باختری با مشکلات یکسانی رو به رشد که نوامبر گذشته نیز در جریان سفر وی به خاورمیانه مطرح شده بودند، مشکلاتی نظیر سختی در رفت و آمد فلسطینیان در نوار غزه و وعده ایهود اولمرت برای عقب نشینی از بخشهایی از کرانه باختری. پس از سفر غیرمنتظره به عراق، برخی منابع نزدیک به وی اعلام کردند که وی در این سفر از نزدیک با دغدغه جدید واشنگتن در عراق رو به رو شده است. جرج بوش در حال حاضر باید طرحی فوری برای پایان دادن به بحران در عراق و خلع سلاح شبه نظامیان ارائه کند.
به گفته یک کارشناس سیاسی در حال حاضر ایالات متحده بیش از دولتمردان در رأس برخی کشورها از برگزاری انتخابات واهمه دارد.