کد خبر: ۵۱۹۶۵
تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۳۸۵ - ۱۴:۰۵
جانشین عنان امروز معرفی می‌شود

سازمان ملل در دست دیپلمات کره‌ای

آفتاب‌‌نیوز : بان کی مون امروز رسما به عنوان جانشین کوفی عنان در شورای امنیت به جهانیان معرفی خواهد شد. اما این بار نیز بان کی مون باید مصاف با کره‌شمالی را به عنوان اولین پرونده کاری پذیرفته و تجربیات 35 سال عمر حرفه‌ای را با سایر اعضای سازمان ملل در میان بگذارد. آزمایش هسته‌ای کره‌شمالی بان کی مون را در خصوص موضوع اولین روز حضور خود در سازمان ملل مطمئن کرد. این بار نیز آقای دبیرکل باید به مصاف کره‌شمالی برود. 

بان کی مون پیش از آزمایش هسته‌ای کره‌شمالی وعده داد که در صورت انتخاب به عنوان دبیرکل سازمان ملل، تلاش فزاینده‌ای را نسبت به کوفی‌عنان برای پایان دادن به مناقشه هسته‌ای کره‌شمالی آغاز خواهد کرد. وی همچنین مدعی شد که با عدم تابعیت از شیوه کوفی‌ عنان، کره‌شمالی را در دیپلماسی شخصی گرفتار خواهد کرد. 

وزیر امور خارجه کره‌جنوبی هفته گذشته در گفت‌وگو با یک روزنامه محلی در این خصوص گفت: به محض انتخاب به عنوان دبیرکل سازمان ملل، سفر به کره‌شمالی را در دستور کار خود قرار خواهم داد. کوفی‌عنان هرگز در طول این ده‌سال به این کشور سفر نکرده است. 

پس از کره‌شمالی، بان کی مون به تحکیم روابط با ایالات متحده می‌اندیشد، ایالات متحده کشوری که بیشترین تاثیر را بر سازمان ملل داشته و از بان کی مون نیز حمایت کرده است.
بان کی مون، دومین آسیایی است که موفق به احراز این پست می‌شود، وی در شرایطی خود را برای جانشینی کوفی‌عنان مهیا می‌کند که چین در حال گسترش نفوذ جهانی خود بوده و ژاپن نیز به عنوان غول اقتصادی آسیا به دنبال کسب کرسی ثابت در شورای امنیت سازمان ملل است. 

با انتخابات بان کی مون به عنوان دبیرکل سازمان ملل، وی بر کرسی ریاست سازمانی تکیه خواهد زد که بودجه سالانه آن پنج میلیارد دلار است و در هر نقط این دنیای خاکی نمایندگانی دارد. براساس آخرین آمارگیری انجام گرفته در حال حاضر بیش از نود دو دوهزار مامور کلاه آبی سازمان ملل به عنوان حافظان صلح در سرتاسر جهان مشغول به کارند. 

از سوی دیگر، بان کی مون ریاست سازمانی را برعهده می‌گیرد که در حال حاضر متهم به سوء مدیریت در برنامه نفت در برابر غدا بوده و حافظان صلح آن نیز از سوی برخی مقامات متهم به مشکلات اخلاقی شده‌اند. 

اما بی‌شک بزرگترین چالش پیش‌روی بان کی مون، شخصیت سیاسی و اخلاقی وی خواهد بود. در حالی که هیچ‌کدام از سیاستمداران بین‌المللی در خصوص اعتبار حرفه‌ای وی شک و شبه‌ای ندارند شخصیت آرام و کم نفوذ وی اندکی سوال برانگیز است. 

شاید بان کی مون برای احراز این پست تنها به چند برخورد رسمی با مقامات ارشد سازمان نیازمند بود اما بی‌شک برای موفقیت در این پست باید توان همخوان کردن عقاید سایرین با خود را نیز داشته باشد. 

یک مقام سابق سازمان ملل در این خصوص می‌گوید: شخصیت نافذ و برش کلام کلید موفقیت هر فردی است که به عنوان دبیرکل سازمان ملل برگزیده می‌شود. وی باید برای جلب توجه بین‌المللی به مسائل متفاوت، شخصیتی برنده و نافذ داشته باشد. 

بان کی‌ مون اخیرا در پاسخ به سوال یک خبرنگار مبنی بر شخصیت آرام خود برای اعمال تغییرات جهانی، لبخند آرامی زده و گفت: زمانی که قصد انتقاد از شخص یا امر خاصی را دارم باید مطمئن شوم که آیا از هر ده نفر هفت نفر با نظرات انتقاد آمیز من موافق هستند یا خیر. پس از حصول این اطمینان با صراحت کامل نظر خود را بیان خواهم کرد. شاید به نظر برخی مقامات غربی بان کی مون فردی آرام و نه چندان برنده باشد، اما باید یاد‌آوری کنم که شخصیت قوی که این قدرت را بی دلیل کسب کرده باشد، احترام سایرین را بر نمی‌انگیزد. 

بان کی مون با کسب پنج رای مثبت در شورای امنیت، به جهان اطمینان داد که از این پس باید وی را به عنوان دبیرکل سازمان ملل بشناسند. 

بان کی مون از میان شش کاندیدا احراز این پست بالاترین میزان آرا را به خود اختصاص داد. پس از این رای‌گیری سایر کاندیداها برای هموار کردن مسیر انتخاب مون، نام خود را از گردونه رقابت خارج کردند. شورای امنیت امروز تصمیم‌گیری نهایی را در خصوص وی به پایان خواهد رساند و در مرحله بعدی نام وی برای تائید به مجمع عمومی سازمان ملل می‌رود، وی کار خود را به طور رسمی از اول ژانویه آغاز خواهد کرد. 

انتخاب بان کی مون به عنوان دبیرکل سازمان ملل، هم‌وطنان وی را با نهایت خشنود کرد. پس از انتخابات وی در شورای امنیت، کره‌ای‌ها به خیابان ریخته و وی را «فرزند محبوب جهان» نامیدند. 

بان کی مون از معدود سیاستمدارانی است که استعداد و آرامش را در کنار هم دارد. 

در سال 1962 در مهم‌ترین سابقه زبان انگلیسی در کشورش مقام نخست را به خود اختصاص داده و به عنوان هدیه راهی کاخ سفید شد تا رئیس جمهور وقت کندی‌را ملاقات کند. وی بعدها از این دیدار به عنوان جرقه‌ای برای تحقق رویاهایش در خصوص تبدیل شدن به دیپلماسی برجسته یاد می‌کرد. 

وزیر امور خارجه اسبق کره‌جنوبی، بان کوی مون را دیپلماتی نمونه می‌خواند که شخصیت آرام و معتدل وی مانع از اتخاذ تصمیم‌های ناعادلانه می‌شود. 

بان کی مون باید از این پس شخصیتی جدید برای خود تعریف کند. بی‌شک نقش وی در سازمان ملل با نقش یک دیپلمات ارشد کره‌ای در داخل از کشور متفاوت خواهد بود. وی به عنوان وزیر امور خارجه کره جنوبی هرگز با مقامات کاخ سفید در خصوص تسلیحات هسته‌ای کره‌شمالی صحبت نکرده است.
بان کی مون در قبال کره‌شمالی با رئیس جمهور کره موافق است: اتخاذ رویکردی نرم و حل معضل از طریق گفتمان دیپلماتیک و تعیین مشوق‌های اقتصادی. 

دبیرکل آتی سازمان ملل در آخرین مصاحبه‌ مطبوعاتی خود در خصوص اتهام‌های وارد بر سازمان گفت: من از انتقادات در خصوص ناکار‌آمدی و فساد مالی به خوبی آگاهی دارم. با اعمال اصلاحات در ساختار سازمان ملل، این سازمان دوباره متولد خواهد شد وا البته این بار به شکل سازمانی معتبر و کار‌‌آمد. سازمانی که به راحتی می‌تواند با چالش‌های قرن بیست و یکم کنار بیاید.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین