آفتابنیوز : دکتر «سید مصطفی اعرج خدایی»، متخصص طب سنتی ایرانی با اشاره به فواید روزهداری از دیدگاه طب سنتی اظهار کرد: روزهداری به عنوان یک تکلیف عبادی برای مسلمانان دارای فواید زیادی برای افزایش سطح سلامتی و پیشگیری از ابتلا به بیماریها است، اگر روزهداری را به معنای کاهش کالری دریافتی و کاهش دریافت غذا در نظر بگیریم، میتوان خواصی همچون خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهاب بودن و پاکسازی بدن را برای روزهداری در نظر گرفت.
وی در ادامه با اشاره به تغییر سبک زندگی و کاهش فعالیت فیزیکی و افزایش حجم غذا افزود: در طب سنتی، برخی رژیمها و تدابیر خاصی برای بیمارانی که دچار امتلاء هستند، در نظر گرفته شده است، امتلا به معنای افزایش اخلاط در بدن است که سبب ضعف و بیحالی ، ضعف بنیه و بروز مشکل در عملکرد ارگانهای اصلی بدن میشود، در طب جدید مواردی مانند افزایش چربی خون، دیابت و فشار خون را میتوان با امتلاء توجیه کرد، یکی از توصیههای عمومی طب سنتی در افراد دارای امتلا، کاهش حجم غذا یا «تقلیلالغذا» است.
وی تصریح کرد: تغییر در تعادل اخلاط در بدن بهعلت روزهداری، بسته به مزاج افراد، متفاوت بوده و این ادعا که روزه در تمام افراد موجب افزایش صفرا در بدن میشود، چندان علمی نیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ادامه با اشاره به تدابیر کلی طب سنتی در ماه مبارک رمضان گفت: با توجه کردن به برخی نکات، میتوان از فواید روزهداری بهرهمند شد و به افزایش سلامت بدن با روزه کمک کرد، پرخوری نکردن در فاصلهی افطار تا سحری و با آرامش غذا خوردن هنگام افطار باید مورد توجه قرار گیرد، بهتر است روزه را با آب ولرم، شیر نیمه گرم و خرما باز کرد تا بدن از اخلاط ناصالح پاک شده و حرات از دست رفته بدن، تعدیل شود، افطار کردن با این روش، معده را برای صرف غذای اصلی آماده میکند.
غذای اصلی را در وعدهی سحری میل کنید
وی افزود: بهتر است بین افطار و خوردن غذا فاصله دهیم، توصیه میشود غذای اصلی، در وعدهی سحر خورده شود نه در افطار، چرا که با میل یک وعده غذا بعد از افطار و خوردن تنقلات، حجم غذا زیاد شده و اشتهای کافی برای خوردن غذا در وعدهی سحر نخواهیم داشت و ممکن است در طول روز دچار ضعف شویم.
وی اظهار کرد: بهتر است افطار کردن با وعدههای سبک و غذاهای لطیف مانند آش و سوپهای ساده و سهلالهضم آغاز شده و از خوردن غذاهای غلیظ مانند آش رشته، ماکارونی، کله پاچه، پیتزا، لازانیا، قارچ، چای پررنگ و انواع نوشابهها که موجب تضعیف سیستم گوارش میشوند، خودداری شود.
تخم شربتی، خاک شیر و تخم خرفه عطش را کم میکنند
اعرج خدایی با اشاره به آداب آب خوردن بر سر سفره افطار عنوان کرد: بازکردن روزه با آب سرد به شدت مضر بوده و باعث تضعیف عملکرد معده و سیستم گوارش میشود، ممکن است فرد روزهدار به دلیل تشنه بودن طولانی مدت در طول روز، بخواهد بلافاصله آب بخورد، توصیه میشود آب را کم کم و جرعه جرعه و ترجیحا با فاصله از غذا بنوشند، از نوشیدنیهایی مناسب برای رفع عطش و تامین آب بدن، می توان به تخم شربتی، خاک شیر و تخم خرفه با دوغ اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: روزهداران میتوانند یک الی دو ساعت قبل از خواب، دو الی سه قاشق غذاخوری خاک شیر را با یک لیتر آب مخلوط کرده و در وعده سحری استفاده کنند، همچنین میتوان تخم خرفه را با دوغ مخلوط و سپس از آن جدا کرد و پس از خشک شدن، این کار را مجددا تکرار کرده و نهایتا پس از دو الی سه بار، آن را با دوغ میل کرد.
ماءالشعیر طبی راهی برای مقابله با تشنگی در ماه رمضان
وی در ادامه، ماءالشعیر طبی را راهی برای مقابله با تشنگی در ماه رمضان دانست و عنوان کرد: کاهش شدت تشنگی و رطوبت بخشی خوب و برطرف کردن ضعف بدن از جمله فواید ماءالشعیر طبی است که در طرز تهیه آن، نسبت 14 به یک رعایت میشود، به طوری که یک لیوان جوی پوست کنده شده و پرک نشده را با 14 لیوان آب مخلوط کرده حدود 50 الی 60 دقیقه بر روی گاز گذاشته و تا جایی که جوها تا حدودی وا رفته و شکافته شوند، میجوشانیم، آب غلیظ آن را با صافی صاف کرده و با نگهداری در یخچال میتوانیم به دفعات از آن استفاده کنیم، کسانی که سیستم گوارششان با خوردن این ماءالشعیر، دچار ضعف میشود، میتوانند آن را با عسل میل کنند.
مخلوط عرق کاسنی و عرق شاهتره
این متخصص طب سنتی ایرانی خاطرنشان کرد: خوردن این دو عرق گیاهی نیز در فاصله افطار تا سحر میتواند تشنگی و عطش را برطرف کند.
میان وعدهها در ماه رمضان
وی در ادامه با تأکید بر ضرورت خودداری از مصرف تنقلاتی مانند چیپس، کیک، تنقلات آماده و بیسکوییت به عنوان میان وعده گفت: مخلوط کاهو و شیرهی انگور، سکنجبین و کاهو یا فالوه سیب به عنوان میان وعده، علاوه بر قوت بخش بودن، رطوبت را نیز تامین کرده و میتواند تشنگی را کاهش دهد. دم کرده بابونه نیز میتواند به کسانی که از سوزش معده دارند، کمک کند.
وی خاطرنشان کرد: افراد باید مزاج خودشان را شناخته و بسته به آن عمل کنند، جویدن غذا و نحوه ی خوردن نیز در این میان تاثیر داشته و موارد ذکر شده یک سری اصول و تدابیر کلی هستند که همهی مزاجها میتوانند، از آن پیروی کنند.
منبع: ایسنا