آفتابنیوز : 16 تیم از نقاط مختلف قاره پهناور در این پیکارها به مصاف هم می روند تا شانس خود برای کسب عنوان قهرمانی در مهم ترین تورنمنت آسیایی را بیازمایند. در بین تیم های حاضر در جام چهاردهم ، استرالیا برای نخستین بار است که در این رقابتها حاضر میشود اما 15 تیم دیگر سابقه حضور قبلی در این مسابقات را دارند.
بر اساس قرعه کشی انجام شده توسط کنفدراسیون فوتبال آسیا، تیمهای تایلند ، استرالیا ، عمان و عراق در گروه اول ، ویتنام ، ژاپن ، قطر و امارات در گروه دوم ، ایران ، مالزی ، ازبکستان و چین در گروه سوم و تیمهای اندونزی ، کره جنوبی، عربستان سعودی و بحرین در گروه چهارم این رقابتها قرار گرفتهاند تا تابستان سال آینده شاهد انجام مسابقاتی مهیج در آسیا باشیم.
نگاهی اجمالی به سیزده دوره قبلی این پیکارها مشخص میکند که تیم ملی فوتبال کشورمان در بسیاری از زمینهها رکورد دار آسیا میباشد. این تیم به همراه کره جنوبی تاکنون 10 بار در مراحل نهایی این جام حضور داشته و یازدهمین حضور آنها نیز در جام ملتهای آسیا 2007 رخ خواهد داد.
ایران تا کنون 50 بازی در مراحل نهایی جام ملتهای آسیا انجام داده که از این حیث در صدر تیمهای آسیایی قرار میگیرد. 29 برد ، 15 تساوی و تنها 6 باخت ثمره این حضور فعالانه بوده که از این نظر هم تیم کشورمان عناوین بیشترین برد و بیشترین تساوی در مرحله نهایی جام ملتهای آسیا را از آن خود میکند. این تیم هم چنین تا به حال 8 بار در جمع چهار تیم نیمه پایانی این رقابتها قرار گرفته و از این نظر هم در صدر تیمهای آسیایی جای میگیرد.
سه قهرمانی، چهار عنوان سومی و یک مقام چهارمی حاصل کار ملی پوشان کشورمان در خلال این سالها بوده است.
خط حمله ایران نیز با به ثمر رساندن 100 گل در مراحل نهایی این جام ،عنوان بهترین خط حمله را در بین تیمهای آسیایی حاضر در این پیکارها از آن خود کرده و خط دفاعی آن نیز با دریافت 37 گل در 50 بازی از جمله خطوط دفاعی خوب این رقابتها به شمار میرود.
پس از ایران تیم کرهجنوبی قرار دارد که تا کنون 44 بازی در مراحل نهایی جام ملتهای آسیا انجام داده و از این رهگذر به 22 برد ، 10 تساوی و 12 باخت دست یافته است. این تیم 7 بار نیز در جمع چهار تیم مرحله نیمه نهایی این پیکارها قرار گرفته تا این بار نیز پس از تیم کشورمان در رده دوم قرار گیرد.
کرهایها در خلال بازیهای خود در مراحل نهایی این جام 76 بار موفق به گشودن دروازه حریفان خود شدهاند حال آنکه 50 بار نیز دروازه آنها توسط حریفان آسیایی باز شده است تا از این نظر هم پس از ایران قرار گیرند.
ایران در 3 دوره نخست این جام حضور نداشت اما از دوره چهارم در سال 1968 تا کنون همواره یکی از تیمهای حاضر در مرحله نهایی این رقابتها بوده است. تیم کشورمان در اولین حضور خود در این پیکارها به قهرمانی آسیا رسید و این کار را در دو دوره بعدی یعنی در سالهای 1972 و 1976 نیز انجام داد تا نام آن به عنوان تنها تیمی که در 3 دوره متوالی به قهرمانی آسیا رسیده ثبت شود.
این در حالی است که از سال 1976 تا کنون یعنی با گذشت بیش از سی سال از آخرین قهرمانی تیم کشورمان در این رقابتها و با وجود اینکه این تیم 5 بار به جمع چهار تیم نیمه نهایی این مسابقات راه یافته اما در تمام موارد با شکست از حریفان از راهیابی به بازی فینال باز مانده و در حسرت جام قهرمانی باقی مانده است!
در چند دوره اخیر این مسابقات، تیمهای ژاپن و عربستان سعودی قهرمانی را از آن خود کردهاند و این در حالی است که ژاپن که در دو دوره اخیر به قهرمانی آسیا رسیده یکی از تیمهایی است که میتواند با قهرمانی در جام ملت های آسیا 2007 نام خود را به عنوان دومین تیمی که تا کنون در سه دوره متوالی به قهرمانی آسیا رسیده در کنار نام تیم پر آوازه ایران ثبت کند!
تیم کشورمان از یک نظر دیگر هم رکورددار میباشد و آن اینکه تنها کشوری در قاره پهناور آسیا است که تا به حال 2 بار میزبانی این پیکارهای مهم را بر عهده داشته است. این امر در سال های 1968 و 1976 رخ داد و جالب اینکه تیم کشورمان در هر دو دوره قهرمان آسیا شد!
بهترین برد ایران در این رقابتها نیز در سال 1976 به دست آمد که طی آن، تیم کشورمان با 8 گل تیم ملی فوتبال یمن را در هم کوبید. البته برد شیرین 6 بر 2 مقابل کره جنوبی در سال 1996 را نیز نباید از یاد برد.
تیم ملی فوتبال کشورمان امسال در حالی با مربیگری امیر قلعهنویی به مرحله نهایی جام ملتهای آسیا 2007 راه یافت که تنها تیم بدون شکست در رقابتهای مقدماتی این پیکارها بود. این تیم که در گروه دوم مقدماتی در کنار تیمهای کره جنوبی ، سوریه و تایوان قرار داشت با کسب 4 برد ، 2 تساوی و بدون باخت به عنوان تیم اول گروه به جمع 16 تیم حاضر در مرحله پایانی این مسابقات صعود کرد تا برگ زرین دیگری بر افتخارات این تیم در عرصه رقابت های جام ملتهای آسیا افزوده شود.
در نوشتههای بعدی به معرفی تیمهای هم گروه ایران در مرحله نهایی چهاردهمین دوره پیکارهای جام ملتهای آسیا 2007 می پردازیم و سپس سایر تیمهای حاضر در این رقابتها را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد.
نویسنده: افشین احمدی